• ΥΓΕΙΑ

    Covid-19: Ξεκινούν τα τεστ στο σπίτι μέσω 500 κινητών μονάδων

    • NewsRoom


    Πεντακόσιες ειδικές κινητές μονάδες (ΚΟΜΥ) αποκτά από αύριο Τετάρτη (8/4/2020) το εθνικό σύστημα Υγείας, στο πλαίσιο των δράσεων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

    Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπογράφουν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υγείας, προβλέπεται η δημιουργία και λειτουργία πεντακοσίων 500 ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού, οι οποίες θα λειτουργούν ως πρωτοβάθμιες μονάδες παροχής φροντίδων υγείας, για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα COVID-19 κατ΄οίκον, υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

    Οι περιοχές δραστηριοποίησης των ΚΟΜΥ στην Επικράτεια θα προσδιορίζονται από τον ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τη στρατηγική των ελέγχων και με κριτήριο την έμφαση που πρέπει να προσδίδεται σε τοπικούς ελέγχους συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών.

    Παράλληλα, προβλέπεται η πρόσληψη 1.100 ατόμων για τη στελέχωση των ΚΟΜΥ, καθώς και η εκπαίδευση 2.000 νέων επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και 1.000 μελών ΚΟΜΥ Ειδικού Σκοπού.

    Τέλος, περιλαμβάνεται η ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων, με ανθρώπινο δυναμικό εκατό 100 νέων στελεχών, το οποίο θα εκπαιδευτεί για τον σκοπό αυτό.

    Το συνολικό κονδύλι του προγράμματος ανέρχεται περί τα 11 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ολόκληρη η ΚΥΑ



    ΣΧΟΛΙΑ