• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Εξαπλώνεται η νέα υποπαραλλαγή Eris – Ποια είναι τα συμπτώματα

    • NewsRoom
    covid-19 test

    Πηγή: healthstories.gr


    Ο Στυλιανός Λουκίδης, πνευμονολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τους λόγους της έξαρσης των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού.

    Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού με την ονομασία «Eris» απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα με τον ΠΟΥ να την χαρακτηρίζει υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

    «Το καλοκαίρι υπάρχει πάντα μία έξαρση. Αυτό είναι λογικό γιατί υπάρχει μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών και κινητικότητα. Υπάρχει μία μικρή έξαρση κι αυτό το βλέπουμε κι από την πλατφόρμα αντιικών που έχει διπλασιαστεί η χορήγησή τους. Στην ανάλογη περίοδο πέρυσι το καλοκαίρι ήμασταν δύο φορές πάνω», σημείωσε ο καθηγητής.

    Ποια είναι τα συμπτώματα;

    Και συμπλήρωσε: «Είναι μία υπομετάλλαξη από μία καινούργια μετάλλαξη που προέρχεται από μία μετάλλαξη που την μάθαμε τα τελευταία 2 χρόνια που λέγεται Όμικρον. Δεν είναι κάτι διαφορετικό, άρα τα συμπτώματα είναι του κοινού κρυολογήματος. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω  που θα πρέπει να μας ανησυχήσει».

    Υπάρχουν διαθέσιμα αντιικά φάρμακα;

    «Στα αντιικά φάρμακα έχουμε διαθεσιμότητα και υπάρχει μία πλατφόρμα στην οποία γιατρός πάντα δηλώνει το περιστατικό και συγχρόνως ζητάει και το αντιικό», εξήγησε.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση των αντιικών φαρμάκων είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη χορήγησή τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο αμφιλεγόμενος Νίκος, ο προσεχτικός Μιχάλης και οι χαρούμενοι του Ντυνάν

    Τεχνητή νοημοσύνη: Ερευνητές δημιουργούν «έξυπνες» κάλτσες για ασθενείς με άνοια

    Κολυμπάτε με ανοιχτά μάτια; Τι πρέπει να προσέχετε για να αποφύγετε τους ερεθισμούς



    ΣΧΟΛΙΑ