• ΥΓΕΙΑ

    Επιδημιολόγος Columbia: Πότε επιστρέφουμε στην κανονικότητα – «Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς»

    Covid-19 κορονοϊός


    Εξαιρετικά επιφυλακτικός για την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, εμφανίζεται ο επικεφαλής Επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου «Columbia» μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

    Οι προβλέψεις του Τζέφρι Σέιμαν είναι δυσοίωνες με αιχμή και την έξαρση της μετάλλαξης «Δέλτα». Εκτιμά ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως ακόμη δύο χρόνια προκειμένου να νιώσουμε ασφαλείς και επαναλαμβάνει ότι μόνο ο μαζικός εμβολιασμός θα αποτρέψει τις νέες μεταλλάξεις.

    «Νομίζω πως θα μας πάρει δυο χρόνια μέχρι να επιστρέψουμε πιθανότατα στις παλιές μας συνήθειες» σημείωσε ο επικεφαλής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, Δρ. Σέιμαν.

    «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην επιστρέψουμε σε αυτό που θυμόμαστε ως κανονικότητα πριν την πανδημία, προτού τα πράγματα σταθεροποιηθούν. Και θα χρειαστούμε ακόμη ένα με δυο χρόνια μέχρι να πειστούμε πως είμαστε πραγματικά ασφαλείς», πρόσθεσε.

    Πώς λειτουργεί η ανοσία

    Ο Δρ. Σέιμαν όμως εξήγησε τους λόγους που η περιβόητη «ανοσία της αγέλης» για την οποία συζητούμε πολύ από την έναρξη της πανδημίας δεν μπορεί να σημαίνει αυτό που πιστεύαμε. Όπως είπε, ενώ ορισμένοι ιοί όπως η ανεμοβλογιά, δεν παρουσιάζουν περιστατικά επαναμόλυνσης, υπάρχουν και άλλοι, όπως η γρίπη, απέναντι στην οποία δεν προκύπτει μόνιμη ανοσία.

    «Δυστυχώς, ο COVID-19 μοιάζει περισσότερο με τη γρίπη και όχι με την ανεμοβλογιά. Νέες μεταλλάξεις θα προκύπτουν συνεχώς που θα μολύνουν ανθρώπους που είτε έχουν νοσήσει, είτε έχουν εμβολιαστεί. Άρα η ανοσία που θα έχουμε από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό θα είναι προσωρινή και θα χρειαζόμαστε συνεχείς εμβολιασμούς τα επόμενα χρόνια» λέει ο Σέιμαν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Κρούσματα κορονοϊού σε παιδική κατασκήνωση στο Λαύριο – Ανησυχία γονιών

    Κρούσματα κορονοϊού σε παιδική κατασκήνωση στο Λαύριο – Ανησυχία γονιών



    ΣΧΟΛΙΑ