• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου τουλάχιστον 18 μήνες μετά τη λοίμωξη

    • NewsRoom
    κρούσματα - μέτρα - Κορονοϊός - ΜΕΘ - Κοζάνη


    Η Covid-19 σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, δείχνει μια νέα έρευνα.

    Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν αρρώστησαν από κορονοϊό, η πιθανότητα ένας ασθενής Covid-19 να πεθάνει ήταν έως 81 φορές μεγαλύτερη κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες της λοίμωξης και παρέμενε έως πέντε φορές μεγαλύτερη 18 μήνες μετά την αρχική διάγνωση.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ίαν Γουόνγκ του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό καρδιαγγειακής έρευνας «Cardiovascular Research» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 160.000 άτομα με μέση ηλικία 66 ετών, με ή χωρίς διαγνωσμένη Covid-19.

    Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους ανθρώπους χωρίς Covid-19, οι ασθενείς με κορονοϊό είχαν περίπου τετραπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο κατά την οξεία φάση (έως 21 μέρες από την αρχική διάγνωση του κορονοϊού) και 40% μεγαλύτερη πιθανότητα μετά την οξεία φάση (από την 22η μέρα και μετά).

    Ασθενείς με σοβαρή Covid-19 ήταν πιθανότερο να διαγνωσθούν με σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με τις ήπιες περιπτώσεις Covid-19. Γενικότερα οι ασθενείς Covid-19 είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα – σε σχέση με τους μη ασθενείς Covid- να εμφανίσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, βαθιά φλεβική θρόμβωση κ.α.

    «Οι ασθενείς Covid-19 ήσαν πιθανότερο να εμφανίσουν διάφορες καρδιαγγειακές διαταραχές σε σύγκριση με όσους δεν μολύνθηκαν από τον ιό, πράγμα που μπορεί να συνέβαλε στον αυξημένο κίνδυνο θανάτου τους. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με Covid-19 θα πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον έναν χρόνο μετά την ανάρρωση τους από την οξεία νόσο, προκειμένου να διαγιγνώσκονται πιθανές καρδιαγγειακές επιπλοκές της λοίμωξης, οι οποίες συνιστούν μέρος της μακράς Covid-19», δήλωσε ο δρ Γουόννγκ.

    «Μελλοντικές έρευνες χρειάζονται για να διερευνήσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά της Covid-19, όσον αφορά την μείωση των κινδύνων για καρδιαγγειακή νόσο και θάνατο σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Παγώνη: Πολύ μεταδοτική η υποπαραλλαγή Κράκεν, με ήπια συμπτώματα



    ΣΧΟΛΙΑ