• ΥΓΕΙΑ

    Παγώνη: Πολύ μεταδοτική η υποπαραλλαγή Κράκεν, με ήπια συμπτώματα

    • NewsRoom
    Ματίνα Παγώνη

    Ματίνα Παγώνη


    Για την υποπαραλλαγή Κράκεν του κορονοϊού που έφτασε στη χώρα μας μίλησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη

    Η κ. Παγώνη, μιλώντας στο MEGA, παρομοίασε την υποπαραλλαγή με ένα… θαλάσσιο θηρίο με πλοκάμια, βασιζόμενη σε μια ταινία μυθοπλασίας που ονομάζεται «Κράκεν». «Θυμίζει ένα επιθετικό θαλάσσιο θηρίο το οποίο δεν μας αρέσει ούτε θέλουμε να τα ακούμε», είπε.

    Στη συνέχεια μίλησε, για τα χαρακτηριστικά της «Κράκεν», τόνιζοντας ότι είναι «πολύ μεταδοτική συγκριτικά με τις άλλες υποπαραλλαγές, γιατί ανήκει στην ομάδα Όμικρον».

    «Το καλό είναι πως τα συμπτώματά της σε κάθε ασθενή -που εμείς στην Ελλάδα έχουμε εντοπίσει έξι περιστατικά, 4 στο βόρειο τομέα Ατικής και 2 στον Δυτικό- είναι απλά, όπως ενός κρυολογήματος. Δηλαδή, αφορά το ανώτερο αναπνευστικό και είναι μία γριπώδης συνδρομή, με πονόλαιμο, μπούκωμα, μπορεί να κάνει πυρετό. Το σημαντικό είναι πως δεν κάνει πνευμονίες, δεν αφορά το κατώτερο αναπνευστικό», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

    Ερωτώμενη για τα φάρμακα με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, αρχικά επισήμανε δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά.

    «Οι άνω των 60 ετών μπορούν να πάρουν το αντιϊκό γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα, από ‘κει και έπειτα, φοράμε τη μάσκα μας και είμαστε για λίγες μέρες απομονωμένοι» προσέθεσε.

    Κατόπιν, τόνισε τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει από ειδικευόμενους σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου «Γεννηματάς».

    Μάλιστα, για τον λόγο αυτό το προσωπικό του νοσοκομείου θα κάνει στάση εργασίας την Τρίτη 17/1/22.

    «Έχουμε ζητήσει και προσπαθήσει να λυθεί το πρόβλημα από τη διοίκηση και θα προχωρήσουμε και στο υπουργείο», συμπλήρωσε η κα Παγώνη.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα για γρίπη και κορονοϊό, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα στη χώρα μας. Τρία από αυτά προέκυψαν κατόπιν αναδρομικού ελέγχου των δειγμάτων της υποπαραλλαγής XBB των προηγούμενων εβδομάδων.

    Διαβάστε επίσης:

    Κορονοϊός: Στην Ελλάδα η μετάλλαξη «Κράκεν» – Εντοπίστηκαν έξι κρούσματα

    Έξαρση της γρίπης: Δύο θάνατοι σε μια βδομάδα – 149 νεκροί και 128 διασωληνωμένοι λόγω κορονοϊού



    ΣΧΟΛΙΑ