• ΥΓΕΙΑ

    Κορονοϊός: 500 κινητά συνεργεία για έλεγχο ύποπτων κρουσμάτων κατ’ οίκον


    Πεντακόσια στελεχωμένα κινητά συνεργεία ανά την επικράτεια, ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και κατάρτιση των νέων επαγγελματιών υγείας δρομολογούνται από την Κυβέρνηση, με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας του νέου κορονοϊού (Covid – 19) στη χώρα.

    Ειδικότερα προχωρά στη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών (κινητών μονάδων) για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα καθώς και για την παροχή πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής φροντίδας κατ΄οίκον.

    Το έργο, προϋπολογισμού ύψους 10,8 εκατ. ευρώ,  στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της μετακίνησης του πληθυσμού και της προσφυγής των ατόμων που δεν έχουν νοσήσει στις Μονάδες Υγείας, ειδικά των ατόμων με «πιθανότητα κρούσματος», οι οποίοι μεταβαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστούν για το νέο ιό.

    Σημειώνεται ότι η μετάβαση στα νοσοκομεία αναφοράς ή τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας, αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και προκαλεί συμφόρηση αλλά και κινδύνους μετάδοσης της μόλυνσης σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας (ΤΟΜΥ, Μονάδες ΠΦΥ και Νοσοκομεία).

    Επίσης, στόχος της Κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας των νοσούντων και κατ οίκον, ειδικότερα των ατόμων με αδυναμία, μοναχικών ατόμων που νοσούν  κατ’ οίκον κ.ά.  καθώς και η εξατομικευμένη παροχή οδηγιών για την πρόληψη της τυχόν μετάδοσης της λοίμωξης στους οικείους, συγκατοίκους,στενές επαφές.

    Το πρόγραμμα, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ. προβλέπει:

    -Στελέχωση 500 κινητών συνεργείων λήψης δειγμάτων ανά την επικράτεια. Κάθε κινητό συνεργείο ενδεικτικά θα περιλαμβάνει 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή και θα μπορεί να διεκπεραιώνει 20 δείγματα ανά βάρδια.

    • Μίσθωση έως 500 οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.
    • Εξοπλισμό ατομικής προστασίας για τα μέλη των κινητών συνεργείων
    • Προμήθεια κιτ λήψης δειγμάτων
    • Προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων των κινητών συνεργείων

    -Παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19 σε νέους επαγγελματίες υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και μελών κινητών μονάδων που προσλαμβάνονται αυτή τη στιγμή. Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει τόσο δια ζώσης όσο και απομακρυσμένη κατάρτιση.

    -Ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα κορονοϊού κατ΄οίκον Στο πλαίσιο της πρόσληψης και του καλύτερου συντονισμού κρίνεται σκόπιμη η ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις επικοινωνίας με τα ύποπτα ή και πιθανά κρούσματα που απαιτούν λήψη δείγματος βιολογικού υλικού. Ενδεικτικά, η ενίσχυση περιλαμβάνει ενέργειες όπως, στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου και επέκταση της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ.

    Έπειτα από σχετική πρόσκληση της αρμόδιας ειδικής γραμματείας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι προτάσεις από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ θα πρέπει να κατατεθούν έως τις 31 Μαρτίου.



    ΣΧΟΛΙΑ