• ΥΓΕΙΑ

    Καθιστική ζωή: Η κίνηση που θα μειώσει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου


    Η αντικατάσταση μισής ώρας καθισιού την ημέρα με σωματική δραστηριότητα συνδέεται με κατά περίπου 50% μείωση της θνησιμότητας, στα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, σύμφωνα με νέα μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Τα ευρήματά της, μάλιστα, καταδεικνύουν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μεταξύ των λιγότερο ενεργών ενηλίκων μπορεί να μειωθεί ακόμα και με ήπια σωματική δραστηριότητα.

    Είναι γνωστό ότι η τακτική, μέτρια έως έντονη, φυσική δραστηριότητα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ορισμένων καρκίνων και πρόωρου θανάτου. Στον αντίποδα, ο χρόνος που δαπανάται σε μία καρέκλα, σε έναν καναπέ ή σε ένα κρεβάτι συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και ασθένειας.

    “Αυτό μπορεί να οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στο γεγονός ότι η καθιστική συμπεριφορά περιορίζει τη σωματική δραστηριότητα. Η πλειονότητα των προγενέστερων μελετών έχει διερευνήσει τη δυνητική επίδραση του καθιστικού χρόνου χωρίς να λαμβάνει υπόψη το χρόνο της σωματικής δραστηριότητας που αυτός καταλαμβάνει, αφήνοντας ένα κενό στην κατανόηση του θέματος”, τονίζουν οι ερευνητές.

    Για να διερευνήσει περαιτέρω αυτή τη σχέση, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Erika Rees-Punia, PhD, ανέλυσε τις καθημερινές συνήθειες σωματικής δραστηριότητας, μεταξύ των 92.541 ατόμων που συμμετείχαν σε προηγούμενη μελέτη της  Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort), σε διάστημα 14 ετών.

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεταξύ εκείνων που ήταν λιγότερο δραστήριοι (17 λεπτά / ημέρα μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα), η αντικατάσταση 30 λεπτών καθισιού ημερησίως με ήπια σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 14%, ενώ η αντικατάσταση με μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου κατά 45%.

    Οι ερευνητές βρήκαν παρόμοιες συσχετίσεις, αλλά σε μικρότερο βαθμό, μεταξύ των μέτρια ενεργών συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση μισής ώρας καθιστικού χρόνου με ήπια σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε με μείωση της θνησιμότητας κατά 6%, ενώ η αντικατάσταση 30 λεπτών καθισιού με μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε με μείωση της θνησιμότητας κατά 17%.

    Εντούτοις, για τους πιο ενεργούς συμμετέχοντες (> 38 λεπτά/ημέρα μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα), η αντικατάσταση του καθιστικού χρόνου με ήπια έως έντονη φυσική δραστηριότητα δεν συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου θνησιμότητας.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Preventive Medicine.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προειδοποίηση ΠΟΥ: Σε κίνδυνο η υγεία 1,5 δισεκατομμυρίου ανθρώπων παγκοσμίως

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κάθε πόση ώρα πρέπει να σηκωνόμαστε απ’ την καρέκλα και γιατί;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μόλις μια ώρα άσκηση την εβδομάδα προστατεύει από την κατάθλιψη – Τι έδειξε νέα μελέτη



    ΣΧΟΛΙΑ