• ΥΓΕΙΑ

    Καρκίνος: Στα… τυφλά η αντιμετώπιση – Θεατής στις κοσμογονικές εξελίξεις η Ελλάδα


    Η έλλειψη ανακουφιστικής φροντίδας των ασθενών, οι ελλείψεις σε φάρμακα χαμηλού κόστους και Εθνικής Στρατηγικής, αποτελούν σημαντικά θέματα που απαιτούν άμεση λύση, προκειμένου να υπάρχει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου στη χώρα μας, όπως τόνισαν οι ομιλητές σε συνέντευξη τύπου, που διοργάνωσε η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4/02/2020).

    Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν, στην Ελλάδα ο καρκίνος ευθύνεται για το 27% των συνολικών θανάτων, το 38% των θανάτων πριν το  65ο έτος της ηλικίας, ενώ περίπου 1.000.000 επιζώντες  χρειάζονται συνεχιζόμενη ιατρική, συναισθηματική  και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

    «Η χώρα μας ανήκει στη μειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών που δεν έχουν ανανεώσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ θεσμοθετήθηκε από την πολιτεία το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών που θα είχε και συμβουλευτικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός τέτοιου σχεδίου, δεν έχει λειτουργήσει για αδιευκρίνιστους λόγους. Έτσι πορευόμαστε στα τυφλά δίχως οραματικό σχεδιασμό για τον καρκίνο», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Ιωάννης Μπουκοβίνας. Παράλληλα, σημείωσε ότι στην Ελλάδα παραμένουμε παρατηρητές στις κοσμογονικές εξελίξεις που συντελούνται στην αντιμετώπιση του καρκίνου – με την προσωποποιημένη φροντίδα από το screening έως τη μακρόχρονη παρακολούθηση, την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαχείριση δεδομένων μεγάλου όγκου, τα μητρώα ασθενών, τα στοιχεία που συλλέγονται από την υλοποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων κα.

    Ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης

    Στην ανάγκη δημιουργίας και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τον καρκίνο αναφέρθηκε αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ασθενών με Καρκίνο (ECPC) και Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Καίτη Αποστολίδου, «Η έλλειψη οράματος και εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο ‘τον Αυτοκράτορα των Ασθενειών’ είναι διαχρονική στη χώρα μας. Παρά τις δημόσια εκφρασμένες θέσεις μας για την ανάγκη κατάρτισης εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο και την βιο-ιατρική έρευνα για τον καρκίνο, δεν είχαμε καμία απάντηση από καμία κυβέρνηση. Η χώρα μας μέχρι τώρα δεν αντιμετώπισε τον καρκίνο με τη σοβαρότητα που αρμόζει, με αποτέλεσμα η Ελλάδα είναι απούσα από τα Ευρωπαϊκά forα πολιτικής για τον καρκίνο».

    Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, Σοφία Αγγελάκη τόνισε ότι η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο αντικατοπτρίζεται και στις συχνές ελλείψεις που παρατηρούνται σε φάρμακα χαμηλού κόστους, υπογραμμίζοντας ότι είναι καταστροφικές για την επιβίωση των ασθενών. Τα εν λόγω φάρμακα είναι καίριας σημασίας για τη θεραπεία του καρκίνου και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν αποδεδειγμένα αποτελεσματικά υποκατάστατα.

    Έλλειψη ανακουφιστικής φροντίδας

    Σύμφωνα με την κ. Αγγελάκη, η ανακουφιστική φροντίδα που στοχεύει στην διαχείριση των παρενεργειών και των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων του καρκίνου και της θεραπείας του, αποτελεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα αναπόσπαστο μέρος ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τον καρκίνο. Μελέτη σκοπιμότητας για την ανακουφιστική φροντίδα στην Ελλάδα, έδειξε ότι 120,000 έως 135,000 ασθενείς και οι οικογένειές τους χρειάζονται σχετικές υπηρεσίες ετησίως ενώ περισσότεροι από το 95% αυτών θα μπορούσαν να λαμβάνουν φροντίδα στο περιβάλλον του σπιτιού τους. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, περίπου 37% των αναγκών Ανακουφιστικής Φροντίδας αφορά καρκινοπαθείς.

    Σε μήνυμα του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Βασίλειος Κουλουλίας σημείωσε πως, σε αντίθεση με το εξωτερικό, στην Ελλάδα η ανακουφιστική φροντίδα δεν έχει θεσμοθετηθεί σαν ιατρική εξειδίκευση. Στο ΚΕΣΥ έχουν ήδη κατατεθεί οι προτάσεις ειδικής 14μελούς επιτροπής για την εκπαίδευση στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία όπου αναφέρεται σαν επιλογή από τον εκπαιδευόμενο για εξειδίκευση στο πλαίσιο της ειδικότητας.

    Ακτινοθεραπευτική και Χειρουργική Ογκολογία

    Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας,  Γεώργιος Πισσάκας αναφέρθηκε στις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες στο πεδίο της ακτινοθεραπείας. τη σημασία της τήρησης του νόμου για τη δυνατότητα των ασθενών να έχουν πρόσβαση και στα ιδιωτικά κέντρα με πολύ μικρό κόστος, καθώς η πρόσβαση των ασθενών στη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία με αποζημίωση της γίνεται μετ’ εμποδίων ή δεν εφαρμόζεται εν γένει.   Η Εταιρεία διεκδικεί και την ολοήμερη λειτουργία όλων των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων, αλλά και την αντικατάσταση παλαιών μηχανημάτων (11 στο σύνολο). Απαραίτητη είναι δε, η δημιουργία 4 με 5 νέα κέντρων για την κάλυψη όλης της επικράτειας, με στόχο η απόσταση για κάθε ασθενή από το σπίτι του να μην υπερβαίνει τα 100 χιλιόμετρα, ιδανικά να μην υπερβαίνει η διάρκεια της διαδρομής τη μία ώρα

    Δυστυχώς η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει την ιατρική ειδικότητα ή εξειδίκευση της χειρουργικής ογκολογίας, παρά τη σχετική ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ( ΚΕΣΥ) εδώ και  περισσότερο από  5 χρόνια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας και Δ/ντή χειρουργικής κλινικής «Ερρίκος Ντυνάν», Ιωάννη Καραϊτιανό. Εξάλλου οι ελλείψεις στη στελέχωση των 4 ειδικών ογκολογικών νοσοκομείων της χώρας στους τομείς της Παθολογοανατομίας και της Χειρουργικής καθιστούν δυσχερέστερη την αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών και αναπόφευκτες τις καθυστερήσεις που μπορεί να επιβαρύνουν την τελική πρόγνωση της νόσου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ