• ΥΓΕΙΑ

    45ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο: Στο «μικροσκόπιο» οι ιδιαιτερότητες της υγείας των γυναικών

    • NewsRoom


    Σοβαρά προβλήματα υγείας που απασχολούν και τα δύο φύλα μπορεί να εμφανισθούν με διαφορετική κλινική εικόνα στις γυναίκες με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται εγκαίρως.  Άλλα προβλήματα υγείας, όπως η κατάθλιψη, τα αυτοάνοσα νοσήματα και η παχυσαρκία, η διαταραχή της πρόσληψης της τροφής (βουλιμία, νευρογενής ανορεξία) είναι πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

    Μερικά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με διαφορές στη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων αφορούν αποκλειστικά τις γυναίκες όπως λ.χ. η εμμηνόπαυση και ο καρκίνος του μαστού.

    Οι ιδιαιτερότητες της υγείας των γυναικών, οι οποίες με το διπλό τους ρόλο ως μητέρες και σύζυγοι αποτελούν τον πυρήνα της ελληνικής οικογένειας, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων στο 45ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο (ΕΠΙΣ) διοργανώνεται από την  Ιατρική Εταιρεία Αθηνών (ΙΕΑ) στην Αθήνα, στις 15-18 Μαΐου 2019.

    Θα αναπτυχθούν, επίσης, θέματα αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας, της κύησης και γαλουχίας καθώς επίσης το φλέγον θέμα της οικογενειακής βίας και της πρόσβασης των γυναικών  σε υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής.

    Η θεματολογία του ΕΠΙΣ περιλαμβάνει θεματικές ενότητες για όλες τις ειδικότητες  της Ιατρικής και Συναφών  Επιστημών Υγείας, μεταξύ αυτών και τα παρακάτω:

    Εγκεφαλικά επεισόδια

    Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου και προπαντός αναπηρίας με δυσβάστακτο οικονομικό φορτίο για τις οικογένειες και τη πολιτεία. Σε αντίθεση με τα εμφράγματα της καρδίας όπου με την οργάνωση εξειδικευμένων «μονάδων στεφανιαίων» με δυνατότητα θρομβόλυσης η έκβαση τους έχει βελτιωθεί θεαματικά, για τα αγγειακά εγκεφαλικά η δυνατότητα αυτή προσφέρεται μόνο σε μικρό αριθμό ασθενών και σε περιορισμένα νοσοκομεία.

    Αλκοολισμός

    Ο αλκοολισμός είναι μια κοινωνική και ιατρική μάστιγα με πρώιμα στοιχεία που υποδηλώνουν αύξησή τους σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού όπως οι γυναίκες, οι νέοι και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η πρώιμη αναγνώριση και ειδική παρέμβαση αποτελεί ανεκπλήρωτη ανάγκη για τη χώρα μας.

    Η άσκηση ως θεραπεία

    Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη «συνταγογράφηση»  της σωματικής άσκησης για την πρόληψη και ως συμπληρωματική θεραπευτική παρέμβαση σε πολλά χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, ο καρκίνος, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις, η παχυσαρκία, η νοητική έκπτωση, κ.α., με σκοπό να βελτιώσει την κλινική εικόνα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η σωματική άσκηση είναι συμπληρωματική της κλασικής ιατρικής θεραπευτικής πρακτικής,  και γίνεται με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις και  προγράμματα που έχουν τεκμηριωμένη ωφέλεια.

    Ανακουφιστική φροντίδα

    Η Ανακουφιστική Φροντίδα επιδιώκει τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής ασθενών (και των οικογενειών τους) που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με χρόνιες απειλητικές για τη ζωή ασθένειες (όπως ο καρκίνος, οργανικές ανεπάρκειες, νευροεκφυλιστική νοσήματα κλπ), μέσω της πρόληψης, αξιολόγησης και της ανακούφισης του πόνου και άλλων οργανικών συμπτωμάτων, ψυχοκοινωνικών καθώς και  πνευματικών προβλημάτων. Η φροντίδα αυτή παρέχεται από ομάδα λειτουργών υγείας, καθ’´ όλη τη διάρκεια της ασθένειας, παράλληλα ενδεχομένως με τη θεραπεία που έχει ως στόχο την ίαση,  στην περίοδο αποκατάστασης ή στο τελικό στάδιο ενώ συνοδεύει την οικογένεια και στο πένθος. Θα αναπτυχθούν οι βασικές αρχές της Ανακουφιστικής Φροντίδας με  έμφαση στην επικοινωνία, ιδιαίτερα αυτή των δυσάρεστων ειδήσεων, η αντιμετώπιση συμπτωμάτων στις χρόνιες παθήσεις,  στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τη συμμετοχή του ασθενούς στη διαμόρφωση του σχεδίου φροντίδας, αλλά και οι ιδιαιτερότητες της φροντίδας στο τέλος της ζωής.

    Το Συνέδριο χαρακτηρίζεται από διεπιστημονική ανάλυση θεμάτων που αφορούν στην άσκηση της ιατρικής καθώς και ζητημάτων που αφορούν εκπαιδευτικές, νομικές, οικονομικές, κοινωνικές και βιοηθικές πτυχές της ιατρικής και δημόσιας υγείας.

    Η προαγωγή της υγείας και η πρόληψη, η διεπιστημονική οργάνωση των υπηρεσιών υγείας, ο εξορθολογισμός των δαπανών μέσω τεκμηριωμένων κλινικών πρακτικών προς όφελος των ασθενών και η υγεία ειδικών ομάδων πληθυσμού βρίσκονται στο επίκεντρο της θεματολογίας του συνεδρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ