• ΥΓΕΙΑ

    Υπουργείο Υγείας: Για ποιες ομάδες εγκρίθηκε η 4η δόση εμβολίου

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου

    Η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου


    Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό όφελος από τέταρτη δόση εμβολίου αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενίας, καθώς και σε άτομα 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα.

    Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, συστήνεται η χορήγηση τέταρτης δόσης τέσσερις μήνες μετά την τρίτη και με mRNA εμβόλιο. Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη αναμνηστική δόση δεν προτείνεται δεύτερη. Ο κύριος στόχος του εμβολιασμού είναι η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου. Η πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού στον πληθυσμό.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική έναντι σοβαρής νόσου από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπό ανοσοκαταστολή βρίσκονται όμως σε κίνδυνο γιατί εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσοαπόκριση.

    «Σήμερα εξακολουθούμε να παρατηρούμε αυξημένο αριθμό μολύνσεων που οδηγούν όμως σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών, λόγω του εμβολιασμού» τόνισε η κα Θεοδωρίδου τονίζοντας ότι η Επιτροπή εκτιμά ότι το πιθανό όφελος από την τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και σε όσα διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, καθώς και σε άτομα άνω των 60 ετών με νοσήματα.

    Παράλληλα, κατά την ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τόνισε ότι εγκρίθηκε:

    Η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου:

    Η χορήγηση τρίτης δόσης, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα), χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Αστικά λύματα Αττικής: Μείωση στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 – Σταθερό στη Θεσσαλονίκη

    18.988 νέα κρούσματα, 70 θάνατοι και 358 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή

    Ανοίγει την Πέμπτη 7 Απριλίου η πλατφόρμα για τη τέταρτη δόση εμβολίου – Ποιες ηλικίες αφορά



    ΣΧΟΛΙΑ