• ΥΓΕΙΑ

    Ημικρανία: Αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο;

    πονοκέφαλος


    Σε ένα κρίσιμο ερώτημα, το οποίο ταλανίζει τους ασθενείς αλλά και τους γιατρούς, έρχεται να απαντήσει η  Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (ΑΗΑ): Αυξάνει η ημικρανία τον κίνδυνο  για εγκεφαλικό επεισόδιο;  “Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, όσοι πάσχουν από τη διαταραχή και κυρίως οι γυναίκες, διατρέχουν όντως μεγαλύτερο κίνδυνο”, απαντά η  ΑΗΑ.

    «Παρόλο που απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου έχουμε σαφή ευρήματα, νομίζω ότι είναι αποδεκτό μεταξύ των γιατρών ότι η ημικρανία με αύρα στις γυναίκες σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου»,  σημειώνει ο Δρ Mitchell Elkind, νευρολόγος και καθηγητής στο Κολέγιο  Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

    Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Υγεία των Γυναικών, περίπου 30 εκατομμύρια Αμερικανίδες πάσχουν από ημικρανίες, τις επαναλαμβανόμενες μέτριες έως έντονες κεφαλαλγίες, οι οποίες συχνά συνοδεύονται από μια σειρά από συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος, πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό την ζωή των ασθενών.

    Μια ιδιαίτερα ανησυχητική παραλλαγή της διαταραχής είναι γνωστή ως ημικρανία με αύρα, κατά την οποία η κεφαλαλγία συνοδεύεται από αισθητικές διαταραχές , όπως διαταραχές της όρασης (φωταψίες και ζιγκ-ζαγκ), μυρμήγκιασμα και δυσκολία στην ομιλία.

    Τα τρία τέταρτα των πασχόντων από ημικρανία είναι γυναίκες. Από τα περίπου 800.000 εγκεφαλικά επεισόδια που σημειώνονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Ημικρανία, μόνο 2.000-3.000 από αυτά συνδέονται με τη διαταραχή.

    Η Karen Furie, επικεφαλής του τμήματος Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μπράουν στο Ροντ Άιλαντ, , τόνισε ότι το φαινόμενο παραμένει σχετικά σπάνιο, καθώς τα εγκεφαλικά επεισόδια εμφανίζονται πολύ πιο συχνά στους ηλικιωμένους, ενώ τα επεισόδια ημικρανίας συχνά μειώνονται καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν.

    «Εάν υποφέρετε από ημικρανία με αύρα θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας το γνωρίζει. Δεν είμαι σίγουρη ότι οι άνθρωποι αναφέρουν πάντα τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας τους. Όταν οι γυναίκες έχουν ημικρανία με αύρα, να προσπαθούν  να μετριάσουν τον κίνδυνο μειώνοντας τους άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο», σημείωσε η Furie, η οποία προεδρεύει στο Συμβούλιο Εγκεφαλικού Επεισοδίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

    Αυτό σημαίνει διακοπή του καπνίσματος, φυσική δραστηριότητα, αποφυγή της κατάχρησης  αλκοόλ και έλεγχο του βάρους, της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου του αίματος και της χοληστερόλης. Ορισμένες γυναίκες με παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να σκεφτούν καλά τη λήψη από του στόματος αντισυλληπτικών και αν αποφασίσουν να το κάνουν, θα πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία θρόμβων αίματος.

    Όσον αφορά στους ηλικιωμένους οι γιατροί παρακολουθούν τη συχνότητα των επεισοδίων ή αλλαγές στα υπάρχοντα πρότυπα ημικρανίας.

    “Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που θεωρούμε κόκκινες σημαίες. Αν κάποιος έχει σπάνια πονοκεφάλους και ξαφνικά γίνονται συχνότεροι ή εάν οι μέτριοι πονοκέφαλοι ξαφνικά γίνονται σοβαροί, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ενός νέου προβλήματος», σημείωσε ο Mitchell Elkind.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερη έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί στη διερεύνηση των φυσιολογικών μηχανισμών που συνδέουν την ημικρανία με το εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και τους γενετικούς παράγοντες αλλά και μιας άλλης λιγότερο γνωστής επιπλοκής της ημικρανίας με αύρα: του αυξημένου κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου.



    ΣΧΟΛΙΑ