• ΥΓΕΙΑ

    Η. Μόσιαλος: Και 200-300 κρούσματα να δούμε δεν χρειάζεται πανικός

    Ηλίας Μόσιαλος

    Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας  της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE)


    Αναγκαία είναι η αποφυγή ενός δεύτερου lockdown και θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε να φτάσουμε σε σημεία που θα καταστήσουν απαραίτητες τέτοιου είδους παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής Υγείας του London School of Economics και εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς, Ηλία Μόσιαλο.

    Στο πλαίσιο αυτό, ύψιστης σημασίας είναι η συμπεριφορά των πολιτών ως προς τήρηση των μέτρων, αλλά και των ηγετών, που σε ορισμένες περιπτώσεις διαμορφώνουν λανθασμένες αντιλήψεις.

    Ωστόσο, ακόμα και μία μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δεν σημαίνει απαραίτητα και απώλεια του ελέγχου, καθώς σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ποιοτική ανάλυσή τους.

    Όπως τόνισε ο καθηγητής σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, ακόμη και να δούμε 200-300 κρούσματα την ημέρα κάποια στιγμή, που δεν θεωρείται απίθανο, δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας τρομάξει και να μας οδηγήσει σε μία απόφαση καραντίνας.

    «Αν έχουμε κρούσματα σε νέους ανθρώπους, χωρίς προβλήματα υγείας, που δεν είναι υπέρβαροι και δεν έχουμε μεγάλη διασπορά σε ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες και ασθενείς, το πρόβλημα θα ελέγχεται. Δεν θα υπάρχει αθρόα εισροή ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), έτσι ώστε να πει κανείς ότι πιθανώς να μην αντέξουμε», σημείωσε ο κος Μόσιαλος, τονίζοντας ότι με την ενίσχυση που έγινε στο σύστημα υγείας -έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός ΜΑΦ και ΜΕΘ και έχει ενισχυθεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό- είμαστε σε καλύτερη φάση απ’ ότι το Φεβρουάριο, ώστε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα.

    Το “στοίχημα” είναι να περιοριστεί η διασπορά σε χώρους  υγείας, οίκους ευγηρίας, φυλακές, ένοπλες δυνάμεις, χώρους φιλοξενίας προσφύγων και όπου υπάρχει μεγάλος συχρωτισμός και κυρίως  να περιοριστεί η διασπορά σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

    “Εδώ είναι το δύσκολο και ιδιαίτερα όταν αυτοί συγκατοικούν με νεότερους ανθρώπους που έχουν επιστρέψει στους χώρους εργασίας», σημείωσε ο καθηγητής.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία της τηλε-εργασίας, η οποία διευκολύνει όσους συμβιώνουν με αυτές τις ομάδες του πληθυσμού να εργαστούν με αυτό το μοντέλο, μειώνοντας τον κίνδυνο να τους μεταδώσουν τον ιό.

    Πολίτες και ηγεσία

    Σχετικά με τον αν αντιμετωπίζουμε δεύτερο κύμα ή πότε αυτό θα έρθει, ο κος Μόσιαλος, επεσήμανε ότι αντιμετωπίζουμε διαφορετικές φάσεις της επιδημίας, στις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, με φαινόμενα μικρότερης έντασης σε ορισμένες χώρες και εντονότερα σε κάποιες άλλες.

    Ειδική αναφορά έκανε στο Βιετνάμ, χαρακτηρίζοντάς το ένα «θαύμα», καθώς κατορθώθηκε με έντονα μέτρα δημόσιας υγείας και χωρίς μεγάλα συστηματικά lockdowns  να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση. Αντίστοιχες προσπάθειες έγιναν στην Κορέα, στην  Ταϊβάν  και στην Ιαπωνία.

    «Ξέρουμε ότι μπορούμε να περιορίσουμε τον κορονοϊό, αρκεί να συμμορφωθούν οι πολίτες. Και αυτό σημαίνει απλά να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινή τους βολικότητα: διατήρηση φυσικής απόστασης, μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, συχνό πλύσιμο των χεριών κοκ.

    Βλέπουμε ότι σε χώρες όπου δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα, κι εδώ μεγάλη ευθύνη έχουν οι ηγεσίες των χωρών, όπως οι ΗΠΑ ή αρχικά η Μ. Βρετανία, οι επιπτώσεις είναι τρομακτικές.

    Ευτυχώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και άρχισε να φοράει και ο ίδιος μάσκα. Το θεωρώ πολύ θετικό αυτό το γεγονός, καθότι γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των οπαδών του αμφισβητεί και την ίδια την ύπαρξη της νόσου», ανέφερε ο κος Μόσιαλος.

    Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό που χαρακτηρίζεται σήμερα ως «δεύτερο κύμα» σε ορισμένες χώρες προέρχεται από τη χαλάρωση των μέτρων και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αυτή τη στιγμή ότι το δεύτερο κύμα στην ΕΕ θα έχει μεγάλες διαστάσεις.

    «Δεν είναι το κλασικό δεύτερο κύμα που βλέπουμε με τη γρίπη, η οποία υποχωρεί την άνοιξη και επανέρχεται  το φθινόπωρο. Σε ορισμένες χώρες ήρθε αρκετά νωρίτερα, γιατί χαλάρωσε η τήρηση των μέτρων. Αυτό βλέπουμε στο Ισραήλ, στη Β. Μακεδονία, στη Σερβία, στη Μολδαβία και σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας.

    Αντιθέτως, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, σχεδόν σε όλες, η πανδημία είναι υπό έλεγχο, με τοπικές εξάρσεις. Δεν έχουμε δει ανησυχητικές τάσεις, με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως στις ευπαθείς ομάδες και στους ηλικιωμένους, που να μας ανησυχούν αυτή τη στιγμή, ότι σε επίπεδο ΕΕ θα δούμε ένα δεύτερο μεγάλο κύμα του κορονοϊού».

    Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμα και στη χώρα μας, καθώς όπως τόνισε ο καθηγητής, δεν εξαλείψαμε τον κορονοϊό το Μάιο, απλά καταφέραμε να τον συμπιέσουμε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

    Ο κίνδυνος από τον τουρισμό

    Αναφερόμενος στις ανησυχίες που έχουν ανακύψει, λόγω της επανεκκίνησης του τουρισμού, σημείωσε ότι η έκβαση εξαρτάται από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες και τόνισε τη σημαντικότητα της εντατικοποίησης των ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

    «Εάν έρχονται από χώρες οι οποίες έχουν ελέγξει τον κορονοϊό , και στις περισσότερες χώρες περίπου το 1% του πληθυσμού μολύνθηκε και μάλιστα κατά την έξαρση της νόσου που ήταν πολύ πιο πιθανό να κολλήσει κανείς τον ιό, η πιθανότητα διασποράς από τουρίστα είναι πάρα πολύ μικρή.

    Και αυτό το βλέπουμε από τα τεστ που γίνονται στα αεροδρόμια, όπου το ποσοστό αυτών που έχουν τον ιό είναι εξαιρετικά μικρό», σημείωσε ο καθηγητής, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία, όπου υπήρξε μεγάλη διασπορά του ιού.

    “Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στα βόρεια σύνορά μας. Εντούτοις, έχει εντοπιστεί και  πλέον οι έλεγχοι και οι προϋποθέσεις για την είσοδο στη χώρα θα είναι εντατικότερες”, επεσήμανε.

    Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα όσοι φτάνουν στον Προμαχώνα, για να μπουν στην Ελλάδα πρέπει να:

    α) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

    β) φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

    Τέλος, ο κος Μόσιαλος, τόνισε τη σημασία του ενδελεχούς ελέγχου, ώστε να διαπιστώνεται η αξιοπιστία των πιστοποιητικών που θα χρειαστεί να επιδεικνύουν  οι τουρίστες κατά την είσοδό τους στη χώρα και να εντοπίζονται τυχόν φαινόμενα πλαστών εγγράφων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ