• ΥΓΕΙΑ

    Οι μισοί χρονίως πάσχοντες δεν λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους

    • NewsRoom

    Δημήτρης Γκότσης


    Τη σημαντικότητα της συμμόρφωσης στη θεραπεία των χρόνιων παθήσεων, τόνισε στην τοποθέτησή του στο 3o Patients Compliance Conference ο κ. Δημήτρης Γκότσης, γενικός διευθυντής της UpJohn Ελλάδος (A Division of Pfizer).

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε, μόνο το 50% ασθενών συμμορφώνονται στη θεραπεία για χρόνιες παθήσεις, το 33% των συνταγών δεν εκτελούνται, το 10% των νοσηλειών οφείλονται σε ελλιπή συμμόρφωση, όπως και ο τεράστιος αριθμός των 194.000 θανάτων στην Ευρώπη, ετησίως.

    Όπως ανέφερε ο  κ. Γκότσης, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση πεθαίνουν πρόωρα από η μη μεταδοτικές ασθένειες, 550.000 άνθρωποι, με ένα κόστος για το ΑΕΠ των χωρών που αγγίζει τα 115 δις ευρώ. Στην Ελλάδα το 86% του συνόλου των θανάτων είναι από μη μεταδοτικές ασθένειες, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχουν τα καρδιαγγειακά, παρόλο που γι’ αυτές τις παθήσεις υπάρχουν πολύ αποτελεσματικά φάρμακα.

    Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η συμμόρφωση αυτών των ασθενών στις θεραπείες τους παραμένει χαμηλή, ενώ το σύνολο της συμμόρφωσης των ασθενών αγγίζει το 50%. «Κομβικό ρόλο για τη Συμμόρφωση των ασθενών έχει τόσο ο ιατρός, όσο και ο φαρμακοποιός με την άμεση σχέση που αποκτούν με τον ασθενή αλλά και με τις σαφείς οδηγίες τους προς αυτόν. Δυστυχώς όπως δείχνουν τα στοιχεία «1 στις 3 συνταγές δεν εκτελείται καν…». Αυτό από μόνο του καταδεικνύει το πρόβλημα της συμμόρφωσης στη θεραπεία», σημείωσε ο κος Γκότσης.

    Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα της έρευνας του Webrating Health, που παρουσίασε ο Καθηγητής ΕΚΠΑ  κος Γιάννης Υφαντόπουλος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Στην έρευνα στην οποία συμμετείχαν ιατροί, φαρμακοποιοί αλλά και ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι φανερό ότι η συμμόρφωση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παρά το γεγονός πως ασθενείς αλλά και επαγγελματίες υγείας αναγνωρίζουν πλέον τη σημαντικότητά της αλλά και τη σημαντικότητα της μεταξύ τους σχέσης. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα, ενώ οι ασθενείς είναι ικανοποιημένοι από την επικοινωνία τους με το γιατρό και ενώ γνωρίζουν τη σημασία της σωστής λήψης των φαρμάκων, ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, συνεχίζει να μην παίρνει τη θεραπεία του σωστά ή να μην την λαμβάνει καθόλου.

    Στο Συνέδριο παρευρέθηκε ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του ότι «πως τα διεθνή οικονομικά δεδομένα σε ό,τι αφορά στη συμμόρφωση των ασθενών στην θεραπεία τους είναι συντριπτικά. «Εάν υπήρχε συμμόρφωση θα μπορούσαμε να έχουμε εκατοντάδες εκατομμύρια, προς όφελος του συστήματος υγείας, συνολικά», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.

    Τέλος, η κ. Κατερίνα Κουτσογιάννη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑΖην, ανέλυσε διεξοδικά τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και τόνισε «τη σημαντικότητα της συμμετοχής των ασθενών στις αποφάσεις που χαράζουν πολιτική υγείας. Η ισότιμη και αξιοπρεπής περίθαλψη από επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, χωρίς κόστος για τον ασθενή αλλά και η ανάπτυξη σχεδίων δράσης για όλα τα χρόνια νοσήματα, θα βοηθήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση και τη βελτίωση της Συμμόρφωσης», τόνισε η κ. Κουτσογιάννη.



    ΣΧΟΛΙΑ