• ΥΓΕΙΑ

    Βωμολοχία: Πιο έντιμοι όσοι τα λένε στα… γαλλικά

    woman-swearing


    Ανέκαθεν η βωμολοχία συνδεόταν με το θυμό και την αγένεια, όμως αυτοί που βρίζουν δεν είναι απαραίτητα «κακά» παιδιά. Οι ψυχολόγοι γνώριζαν ήδη ότι τα άτομα αυτά συχνά είναι πιο ειλικρινή, ωστόσο, ομάδα ερευνητών από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ, ανακάλυψε άλλο ένα θετικό στοιχείο:  είναι λιγότερο πιθανό να συνδέονται με το ψέμα και την εξαπάτηση.

    Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τις βρισιές και ο βαθμός της αποδοχής τους έχει αλλάξει με τα χρόνια. Το 1939, για την ατάκα του Clark Gable «Ειλικρινά, καρδιά μου, δεν δίνω δεκάρα»,  στην ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος», οι παραγωγοί ήρθαν αντιμέτωποι με ένα πρόστιμο 5.000 δολαρίων. Σήμερα όμως, τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία και ταινίες είναι γεμάτες με βρισιές και τα αφτιά μας και η ηθική μας έχουν προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα.

    Παρόλα αυτά, καθώς η ανεντιμότητα και η βωμολοχία εξακολουθούν να θεωρούνται αποκλίνουσες συμπεριφορές, συχνά συνδέονται με χαμηλά ηθικά στάνταρντ. Όχι, όμως, πάντα. Σε ορισμένες περιπτώσεις,  η βωμολοχία μπορεί να συσχετιστεί με την τιμιότητα, αν θεωρηθεί ότι με αυτήν εκφράζονται αφιλτράριστα συναισθήματα και ειλικρινείς απόψεις.

    Οι ερευνητές αναφέρουν το παράδειγμα του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, που έβριζε σε κάποιες από τις προεκλογικές του ομιλίες και θεωρήθηκε από ορισμένους πιο ειλικρινής από τους αντιπάλους του.

    «Η σχέση μεταξύ της βωμολοχίας και της ανεντιμίας είναι δύσκολη. Η βωμολοχία είναι συχνά μια απρεπής πράξη, αλλά μπορεί να είναι και μια ένδειξη ότι κάποιος λέει τη γνώμη του με πάσα ειλικρίνεια. Απλώς δεν φιλτράρει τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσει ώστε να είναι πιο αποδεκτές», δήλωσε ο δρ David Stillwell, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

    Για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, η διεθνής ομάδα των ερευνητών ανέλυσε τις απόψεις διάφορων ατόμων γι΄ αυτό το είδος της γλώσσας, σε μια σειρά από ερωτηματολόγια. Στο πρώτο ερωτηματολόγιο, ζητήθηκε από τους 276 συμμετέχοντες να παραθέσουν τις αγαπημένες τους κακές λέξεις και αυτές που χρησιμοποιούν πιο συχνά. Επιπλέον, κλήθηκαν να βαθμολογήσουν αυτές τις λέξεις και μετά έκαναν ένα τεστ αλήθειας για να διαπιστωθεί αν έλεγαν όντως την αλήθεια ή αν απαντούσαν με τον τρόπο που θεωρούσαν κοινωνικό αποδεκτό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι που έγραψαν τις περισσότερες βρισιές είχαν και τις μικρότερες πιθανότητες να λένε ψέματα.

    Μία δεύτερη μελέτη συμπεριέλαβε δεδομένα από 75.000 χρήστες του Facebook, ζητώντας τους να αυτοαξιολογήσουν τη χρήση κακών λέξεων στις διαδικτυακές κοινωνικές τους επαφές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν περισσότερες βρισιές είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρησιμοποιούν λεκτικά μοτίβα που έχει φανεί από προηγούμενες μελέτες ότι συνδέονται με την τιμιότητα, όπως η χρήση της προσωπικής αντωνυμίας «εγώ». Οι χρήστες του Facebook «επιστρατεύτηκαν» από όλες τις πολιτείες και εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιστημονική μελέτη: Οι κακοί άνθρωποι προκαλούν αηδία – Οι κακές πράξεις προκαλούν οργή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Οι γυναίκες με αυτό το χαρακτηριστικό κερδίζουν χρόνια – Τι βρήκαν επιστήμονες του Χάρβαρντ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιστημονική μελέτη: Οι καλόβολοι εργαζόμενοι παίρνουν λιγότερα χρήματα



    ΣΧΟΛΙΑ