• ΥΓΕΙΑ

    Καφές και κατάθλιψη: Μια περίπλοκη σχέση

    καφές


    Η καφεΐνη έχει κατά καιρούς συσχετιστεί με την κατάθλιψη, είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να λειτουργήσει ως αντικαταθλιπτικό, ωστόσο, η καφεΐνη ίσως να μην είναι το συστατικό που έχει αυτή τη δράση.

    Σε μια ανάλυση μελετών παρατήρησης για τη σχέση μεταξύ της καφεΐνης και της κατάθλιψης, η κατανάλωση της πρώτης βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της δεύτερης. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη, παρόλο που διαπίστωσε μια σχέση μεταξύ των μειωμένων επιπέδων κατάθλιψης και της κατανάλωσης καφέ, δεν βρήκε καμία συσχέτιση με την κατανάλωση άλλων καφεϊνούχων ποτών,  υποδηλώνοντας ότι ναι μεν υπάρχει κάτι στον καφέ που μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη, όμως, αυτό δεν καφεΐνη.

    Άλλη μελέτη 10 ετών συσχέτισε την κατανάλωση καφέ  με χαμηλότερο κίνδυνο για αυτοκτονία. Όμως, όσον αφορά στην κατανάλωση καφεΐνης σε παιδιά και εφήβους, διαπιστώθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη.

    Η καφεΐνη έχει αρνητικές συνέπειες στον ύπνο, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη διάθεση ενός ατόμου.

    Ο τύπος των καφεϊνούχων ποτών σε συνδυασμό με την ηλικία του ατόμου και την ευαισθησία του στην καφεΐνη μπορεί, επίσης, να διαδραματίσει κάποιον ρόλο.

    Συμπέρασμα; Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά μπορεί επίσης να τα επιδεινώσει. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί η επίδρασή της στην  κατάθλιψη και άλλες διαταραχές της διάθεσης.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το φαγητό που προλαμβάνει και θεραπεύει  το κρυολόγημα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απώλεια βάρους: Η αλήθεια πίσω απ’ τους μεγάλους μύθους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καυτερές πιπεριές: Το ελιξίριο της μακροζωίας – Νέα στοιχεία



    ΣΧΟΛΙΑ