• ΥΓΕΙΑ

    HPV: Ο ιός που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

    • Έφη Τσιβίκα
    ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων


    Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, ευθύνεται για το περίπου 5 % όλων των καρκίνων, παγκοσμίως. Ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων καρκίνων και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, σε σημαντικό βαθμό.

    Περιλαμβάνει περισσότερους από 200 τύπους, εκ των οποίων οι σαράντα και πλέον μπορούν εύκολα να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής, είτε είναι κολπική, είτε στοματική, είτε πρωκτική. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και υποχωρούν από μόνοι τους χωρίς θεραπεία. Άλλοι, ευθύνονται  για την εμφάνιση καλόηθων νεοπλασιών, όπως οι μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα. Η πιο σκοτεινή πλευρά του ιού είναι ότι προκαλεί την εμφάνιση καρκίνου, με τους πιο επικίνδυνους τύπους του να είναι ο 16 και ο 18.

    Για ποιους καρκίνους ευθύνεται

    Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου του Ηνωμένου Βασιλείου, ο HPV προκαλεί τους παρακάτω καρκίνους:

    Του τραχήλου της μήτρας: Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από τον ιό HPV, ενώ οι τύποι 16 και 18, είναι υπεύθυνα για το  περίπου 70% όλων των περιστατικών.

    Του πρωκτού: Περίπου το 95 % των καρκίνων του πρωκτού προκαλούνται από τον ιό HPV. Οι περισσότεροι δε από αυτούς οφείλονται στον τύπο 16.

    Στοματοφαρυγγικούς καρκίνους: Περίπου το 70 % των στοματοφαρυγγικών καρκίνων προκαλούνται από τον HPV. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους που διαγιγνώσκονται στον στοματοφάρυγγα συνδέονται με τον τύπο 16 του HPV.

    Σπανιότερους καρκίνους: Ο HPV προκαλεί περίπου το 65 % των κολπικών καρκίνων, το 50 % των καρκίνων του αιδοίου και το 35 % των καρκίνων του πέους. Οι περισσότεροι από αυτούς προκαλούνται από τύπο 16.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ημικρανία: Αντιμετωπίστε την πριν καν αρχίσει

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Οι γυναίκες με αυτό το χαρακτηριστικό κερδίζουν χρόνια – Τι βρήκαν επιστήμονες του Χάρβαρντ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανοσο-Ογκολογία: Το νέο «όπλο» στη μάχη με τον καρκίνο



    ΣΧΟΛΙΑ