• HealthStories.gr

    Ξηροί καρποί: Αγαπούν την καρδιά και ενισχύουν τη μνήμη

    • NewsRoom
    Ξηροί καρποί: Αγαπούν την καρδιά και ενισχύουν την μνήμη

    Πηγή: healthstories.gr


    Οι ξηροί καρποί αποτελούν μία εξαιρετική διατροφική πηγή απαραίτητων συστατικών όπως αμινοξέων, βιταμινών, αντιοξειδωτικών (όπως σελήνιο και ψευδάργυρο), μετάλλων όπως ασβέστιο, σίδηρο, και μαγνήσιο, αλλά και ευεργετικών, για την υγεία της καρδιάς, λιπαρών οξέων.

    Επίσης είναι καλές πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων όπως των ωμέγα 3 λιπαρών, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν φτωχότερες πηγές κορεσμένων λιπαρών και καλές πηγές φυτικών ινών.

    Οι ξηροί καρποί (ανάλατοι κατά προτίμηση) μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό σνακ, ανάμεσα στα βασικά γεύματα, να εμπλουτίσουν σαλάτες και πιάτα με κοτόπουλο ή ψάρι, να καταναλώνονται μαζί με το πρωινό π.χ. στο κουάκερ ή τέλος να συμπληρώσουν το διαιτολόγιο, κατά τη διάρκεια της νηστείας, ώστε να εξασφαλίζουμε πέρα από γεύση και μία πιο υγιεινή διατροφή, για την καρδιά μας.

    Tα λιπαρά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς είναι υγιή για την καρδιά και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες έχουν εκτοξεύσει αυτά τα θρεπτικά ψήγματα στην κορυφή της υγιεινής διατροφής. Το κλειδί βέβαια είναι το μέτρο στην κατανάλωση, αναφέρουν οι γιατροί της κλινικής Mayo.

    Ένα μειονέκτημα των ξηρών καρπών είναι ότι μπορεί να είναι υψηλοί σε θερμίδες, επομένως είναι σημαντικό να περιορίσετε τις μερίδες. Αλλά η επιλογή ξηρών καρπών αντί για ένα λιγότερο υγιεινό σνακ μπορεί απλώς να σας βοηθήσει να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά.

    Τα καρύδια, τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης όταν καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής

    Η κατανάλωση ξηρών καρπών ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να είναι καλή για την καρδιά. Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Και είναι ένα υπέροχο σνακ — φθηνό, εύκολο στην αποθήκευση και εύκολο στη συσκευασία όταν βρίσκεστε εν κινήσει.

    Πώς μπορούν οι ξηροί καρποί να βοηθήσουν την καρδιά σας;

    Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Τα υγιεινά λίπη φαίνεται να είναι το μυστικό συστατικό των ξηρών καρπών που αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις. Επιπρόσθετα, οι ίνες που περιέχονται στους ξηρούς καρπούς έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

    Οι επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση περίπου μιας χούφτας ξηρών καρπών κάθε μέρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μακροπρόθεσμα κατά 30%. Τέλος, οι ξηροί καρποί μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL και στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης HDL.

    Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί:

    Να βελτιώσει την υγεία των αρτηριών

    Να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις

    Να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά

    Να μειώσει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης

    Να μειώσει ον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρδιακών παθήσεων

    Έχει χαμηλότερα επίπεδα ανθυγιεινής χοληστερόλης, συγκεκριμένα λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL ή «κακή») χοληστερόλη και τριγλυκερίδια, τα οποία μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες

    Διαβάστε επίσης:

    Γώγος: «Ο ιός είναι εδώ» – Ποιοι πρέπει να κάνουν 4η και 5η δόση

    Κινητοποίηση ενόψει εποχικής γρίπης – Τα παυσίπονα με το σταγονόμετρο



    ΣΧΟΛΙΑ