• HealthStories.gr

    Βιταμίνες: Τι προκαλεί η έλλειψή τους στον οργανισμό

    • NewsRoom
    Βιταμίνες: Τι προκαλεί η έλλειψή τους στον οργανισμό


    Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη ζωή. Ο οργανισμός μας τις χρειάζεται σε μικρές ποσότητες καθημερινά. Η έλλειψή τους δημιουργεί σοβαρά παθολογικά προβλήματα.

    Μια δίαιτα που στερείται θρεπτικής αξίας μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια βιταμινών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως αιμορραγία των ούλων, στοματικές πληγές, κακή νυχτερινή όραση και πολλά άλλα. Η λήψη βιταμινών μπορεί να δώσει στο σώμα μας την ώθηση που χρειάζεται για να αποδώσει και να παραμείνει υγιής.

    Το eatthis.com, μίλησε με την Reda Elmardi, Διαιτολόγο, Διατροφολόγο,  Ειδική Εκπαιδεύτρια Ενδυνάμωσης και ιδιοκτήκτρια του thegymgoat.com, η οποία εξήγησε ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για λήψη και γιατί. Τούτου λεχθέντος, για να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε τα σωστά συμπληρώματα, φροντίστε πρώτα να μιλήσετε με το γιατρό σας για να καθορίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

    Γιατί πρέπει οι άνθρωποι να παίρνουν βιταμίνες

    Η Elmardi απαριθμεί τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνες και λέει

    Για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές

    Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του σώματός μας. Μας βοηθούν να διατηρήσουμε καλή υγεία και να αποτρέψουμε τις ασθένειες. Χωρίς αυτές, δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε σωστά.

    Για να μείνουμε νέοι

    Η γήρανση μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως ρυτίδες, γκρίζα μαλλιά, κακή μνήμη, ακόμα και θάνατο. Οι βιταμίνες παίζουν ρόλο στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων.

    Για να νιώσω καλύτερα

    Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος, στρες και άλλες ψυχικές ασθένειες. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με βιταμίνες».

    Τι πρέπει να προσέχουν οι άνθρωποι όταν λαμβάνουν συμπληρώματα;

    Η Elmardi προειδοποιεί: “Τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα. Ο FDA δεν έχει καμία εξουσία για τα συμπληρώματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν οποιουσδήποτε ισχυρισμούς θέλουν για τα προϊόντα τους. Δεν μπορούν νομικά να ισχυριστούν ότι ένα προϊόν θεραπεύει, θεραπεύει, προλαμβάνει ή ανακουφίζει από ασθένειες”. Επίσης “Οι εταιρείες συμπληρωμάτων ενδέχεται να χρησιμοποιούν όρους όπως “φυσικό” ή “όλα φυσικό” χωρίς να ορίζουν τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις. Αυτό είναι παραπλανητικό στην καλύτερη περίπτωση. Δεν υπάρχει τυπικός ορισμός για αυτούς τους όρους. Ορισμένες εταιρείες τους χρησιμοποιούν για να υπονοήσουν ότι τα προϊόντα τους είναι πιο ασφαλή από άλλα προϊόντα, αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια” .

    Επιπλέον, εξηγεί η Elmardi, “Μερικά συμπληρώματα έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν παρενέργειες. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι ορισμένα συμπληρώματα δεν λειτουργούν ή ακόμη και βλάπτουν τους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα τα συμπληρώματα είναι κακά. Ακριβώς επειδή κάτι δουλεύει για κάποιον άλλο δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει και για σένα”.

    Βιταμίνη Α

    Η Elmardi δηλώνει, “Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγιούς όρασης και δέρματος. Είναι επίσης απαραίτητη για τον σωστό σχηματισμό και συντήρηση των οστών. Επιπλέον, βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων και βοηθά στην επούλωση πληγών. Είναι καλύτερο για να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε βιταμίνη Α μέσω τροφών όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο, το πεπόνι, τα μάνγκο, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, η παπάγια και οι ντομάτες. Θα πρέπει επίσης να πάρετε ένα συμπλήρωμα εάν δεν τρώτε αρκετά από αυτά τα τρόφιμα .”

    Βιταμίνη Β6

    «Η βιταμίνη Β6 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων», λέει ο Elmardi. Συμμετέχει επίσης στη σύνθεση πρωτεϊνών και την αντιγραφή του DNA. Η βιταμίνη Β6 βοηθά το σώμα σας να παράγει σεροτονίνη, ντοπαμίνη, νορεπινεφρίνη, επινεφρίνη και άλλους νευροδιαβιβαστές που είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση της διάθεσης. Η σεροτονίνη είναι γνωστό ότι ρυθμίζει τα πρότυπα ύπνου, την όρεξη και τα επίπεδα ενέργειας. Η ντοπαμίνη σχετίζεται με κίνητρα, ευχαρίστηση και συμπεριφορές αναζήτησης ανταμοιβής. Η νορεπινεφρίνη εμπλέκεται στις αντιδράσεις στο στρες, τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τη διέγερση. Η επινεφρίνη συνδέεται με την παραγωγή αδρεναλίνης και μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση».

    Βιταμίνη C

    Η Elmardi εξηγεί, “Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παίζει ρόλο σε πολλές μεταβολικές διεργασίες. Βοηθά στη διατήρηση υγιούς συνδετικού ιστού και οστών, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή της καρνιτίνης, μιας ουσίας που μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια όπου χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας».

    Βιταμίνη D

    «Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στο σώμα σας», λέε ιη Elmardi. “Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και τη συστολή των μυών. Η βιταμίνη D παράγεται φυσικά από την έκθεση στον ήλιο, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετό ηλιακό φως λόγω των επιλογών του τρόπου ζωής τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα.”

    Βιταμίνη Ε

    “Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη εάν είναι πολύ άφθονα. Παράγονται φυσικά από το σώμα μας μέσω φυσιολογικών μεταβολικών διεργασιών, αλλά υπερβολικές ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν το σώμα παράγει περισσότερες ελεύθερες ρίζες από όσες μπορεί να χειριστεί, προκαλώντας βλάβες στα υγιή κύτταρα. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, νόσο του Αλτσχάιμερ, τη νόσο του Πάρκινσον και άλλες ασθένειες”.



    ΣΧΟΛΙΑ