• HealthStories.gr

    Τροφές που φέρνουν υπνηλία και μας κάνουν να νιώθουμε νωθροί

    • NewsRoom
    Γυναίκα με υπνηλία

    Πηγή: healthstories.gr


    Αν νιώθετε κουρασμένοι, νωθροί και έχετε υπνηλία, μετά το φαγητό, η αιτία κρύβεται σε κάποιες από τις τροφές που μόλις καταναλώσατε.

    Σίγουρα, όλοι γνωρίζουν ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μειώνει την ενέργειά μας. Αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι η κατανάλωση ορισμένων φρούτων, μαρουλιού ή λευκού ρυζιού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας κάνει να νιώθετε υπνηλία, να αισθάνεστε νωθροί και κουρασμένοι.

    Τα πατατάκια είναι γνωστό ότι μας κάνουν να νιώθουμε νωθροί. Μια μελέτη στο Frontiers in Psychology έδειξε ότι ακόμη και οι αρουραίοι προτιμούν τα πατατάκια από ένα μείγμα με ίσες ποσότητες υδατανθράκων και λίπους.

    Το Journal of Nutrition εξηγεί ότι όταν το αλάτι και το λίπος συνδυάζονται αναγκάζει τους ανθρώπους να τρώνε 11% περισσότερο από ό,τι συνήθως. Όσο περισσότερα πατατάκια τρώτε, τόσο πιο νωθρός νιώθετε. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα τσιπς με πατατάκια γλυκοπατάτας, τα οποία έχουν λιγότερα λιπαρά και αλάτι.

    Τάρτα με κεράσια

    Τα κεράσια περιέχουν πολλή τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που δίνει σήμα στο σώμα να απελευθερώσει ορμόνες ύπνου. Μια παλαιότερη μελέτη στο Journal of Medicinal Found έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού κερασιού βελτιώνει τον ύπνο σε ενήλικες με αϋπνία.

    Μαρούλι

    Από όλα τα λαχανικά, μόνο το μαρούλι έχει υψηλή λακτουκίνη, μια ένωση με ηρεμιστική ιδιότητα. Σε ποντίκια, η λακτουκίνη απέδωσε εξίσου καλά με 30 mg ιβουπροφαίνης για την ανακούφιση του πόνου και την ηρεμία των νεύρων, σύμφωνα με μια βραζιλιάνικη μελέτη.

    Υδατάνθρακες και ειδικά λευκό ρύζι

    Αν και οποιοσδήποτε υδατάνθρακας παράγει σεροτονίνη και προκαλεί υπνηλία, το λευκό ρύζι φαίνεται ότι ενισχύει το φαινόμενο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο δημητριακό. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLoS One δείχνει ότι το λευκό ρύζι προκαλεί περισσότερη υπνηλία από το ψωμί ή τα ζυμαρικά.

    Μπανάνες

    Οι μπανάνες παρέχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα που χαλαρώνουν το σώμα. Μια μεγάλη μπανάνα παρέχει 487 mg καλίου, δηλαδή το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης για έναν ενήλικα. Το κάλιο χαλαρώνει τους μύες, κάτι που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν υπνηλία.

    Κόκκινο κρέας

    Το κόκκινο κρέας, ειδικά το βοδινό, τείνει να είναι πιο δύσκολο να αφομοιωθεί από το σώμα. Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει πολλά ένζυμα που είναι κατασκευασμένα για να διασπούν το κρέας, αλλά το κόκκινο κρέας έχει περισσότερη πρωτεΐνη και λίπος από τα λαχανικά ή τα δημητριακά, τα οποία απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αποδομηθούν.

    Οι ερευνητές ακόμα δεν γνωρίζουν γιατί η πέψη κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Kyorin της Ιαπωνίας υποθέτουν ότι η ροή του αίματος στο γαστρεντερικό «αυξάνεται δραματικά», γεγονός που μειώνει την υπόλοιπη ενέργειά σας.

    Σύκα

    Τα σύκα περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο βοηθούν τον εγκέφαλο να παράγει μελατονίνη και μόνο ένα φλιτζάνι σύκα περιέχει 241 mg ασβεστίου και 25% του συνιστώμενου μαγνησίου των ενηλίκων. Αυτές οι βιταμίνες προσφέρουν μια φυσιολογική αίσθηση που λέει στο σώμα ότι χρειάζεται ύπνο.

    Γαλακτομικά

    Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο και τρυπτοφάνη που μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε. Επιπλέον, τα τεχνητά ζαχαρούχα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να οδηγήσουν σε έντονη ενεργειακή κατάρρευση.

    Καρύδια

    Αν και οι ξηροί καρποί παρέχουν μια μεγάλη δόση πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών, οι τροφές αυτές και ειδικά η υπερβολική κατανάλωσή τους, μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία. Η Αμερικανική Ένωση Ύπνου αναφέρει ότι τα καρύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και σεροτονίνη. Αλλά το πιο χαρακτηριστικό αυτού του ξηρού καρπού είναι η περιεκτικότητα του σε λιπαρά.

    Αυστραλιανή έρευνα το 2016 ανέφερε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 135 γραμμάρια λίπους κάθε μέρα είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται νωθροί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα φλιτζάνι καρύδια προσθέτει 52 γραμμάρια λίπους στη διατροφή σας. Μετρήστε τους ξηρούς καρπούς σε μικρές μερίδες. Για παράδειγμα, 13 καρύδια αποτελούν ένα σνακ 104 θερμίδων.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπέρταση: Πρακτικές συμβουλές για τη ρύθμιση της

    Τα ραντεβού του Απόστολου, o Μιχάλης στο Περιστύλιο και η «παύση» του Γιάννη

    Πώς και με τι να αντικαταστήσετε τις ζωικές πρωτεΐνες για να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα



    ΣΧΟΛΙΑ