• HealthStories.gr

    Το τρέξιμο σε ψηλώνει;

    • NewsRoom
    Άντρας και γυναίκα πηγαίνουν για τρέξιμο - σωματική άσκηση

    Πηγή: healthstories.gr


    Κατά καιρούς έχουν αναδυθεί αρκετές θεωρίες σχετικά με το πώς μπορείτε να προσθέσετε μερικά χιλιοστά ή εκατοστά στο ύψος, όπως ότι το τρέξιμο ψηλώνει.

    Για να λέμε την αλήθεια, μόλις ενηλικιωθείς, κανένα τρέξιμο δεν θα σε κάνει ψηλότερο! Ομολογουμένως, θα αποκτήσετε σωστή στάση, η οποία μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε ψηλότεροι, αλλά αυτή είναι η μόνη μορφή οφέλους που έχετε σχετικά με το ύψος.

    Γιατί όμως τόσοι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αναπτύσσονται κάθετα μέσω οριζόντιων κινήσεων;

    Το τρέξιμο σε ψηλώνει;

    Η απλή απάντηση είναι όχι. Το τρέξιμο δεν σε ψηλώνει, όσο κι αν το κάνεις. Το ύψος σας είναι συνάρτηση του σκελετικού σας μήκους. Δηλαδή πόσο μακριά είναι τα οστά σας από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

    Με τα οστά σας να μακραίνουν από τη βρεφική ηλικία μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή, ορισμένοι παράγοντες καθορίζουν ενεργά το πόσο ψηλός θα είναι κάποιος τελικά, αναφέρει το healthreporter.com. Ωστόσο, όταν πρόκειται για αλλαγή των φυσιολογικών επιδράσεων του σώματός σας για να τροφοδοτήσετε την αύξηση του ύψους, η απάντηση παραμένει αρνητική.

    Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι με το τρέξιμο μπορείς να ψηλώσεις;

    Διάφοροι λόγοι οδηγούν τους ανθρώπους στο συμπέρασμα ότι το τρέξιμο ρουτίνας θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν ύψος.

    Ο πρώτος λόγος περιστρέφεται γύρω από την παραγωγή και την απελευθέρωση αυξητικών ορμονών. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (HGH) που παράγεται από την υπόφυση αυξάνεται λόγω του τρεξίματος, που τελικά τους κάνει να ψηλώσουν.

    Ναι, το τρέξιμο οδηγεί σε αύξηση των αυξητικών ορμονών. Ωστόσο, η απελευθέρωση αυξητικής ορμόνης δεν μεταφράζεται σε επιμήκυνση των οστών στους ενήλικες. Αυτή η διακοπή οφείλεται στο ότι οι ενήλικες έχουν κλειστές πλάκες ανάπτυξης .

    Ένας άλλος εκπληκτικός λόγος είναι η οστική πυκνότητα. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν την αύξηση της οστικής πυκνότητας με την ανάπτυξη των οστών. Η οστική πυκνότητα συνήθως αναφέρεται στην αντοχή των οστών, και όχι στην επιμήκυνση του σκελετού.

    Το τρέξιμο βοηθά στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, αποτρέποντας έτσι την οστεοπόρωση και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τα οστά.

    Επιπρόσθετα, έχουμε τέντωμα σπονδυλικής στήλης και πλήρη επιμήκυνση των οστών, ενώ η ιδέα ότι η αποκατάσταση μικροκαταγμάτων κατά μήκος της περιοχής του κάτω ποδιού σας αυξάνει σημαντικά το μήκος των οστών είναι εσφαλμένη.

    Το τακτικό τρέξιμο θα τεντώσει τελικά τη σπονδυλική στήλη και άρα θα έχετε καλή στάση του σώματος, η οποία σας κάνει να φαίνεστε σαν να έχετε ψηλώσει.

    Τέλος η έρευνα δείχνει, ξεκάθαρα, ότι το τρέξιμο μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή συμπίεση των δίσκων της σπονδυλικής στήλης, η οποία συμβάλλει σε αυξομειώσεις ύψους, συνήθως καθημερινά.

    Διαβάστε επίσης:

    Αφυδάτωση: Ποιοι παράγοντες την προκαλούν και πώς να την αποφύγετε

    Διατροφικά συμπληρώματα: Κάνουν τελικά καλό ή κακό; Οι τελευταίες συστάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ