• HealthStories.gr

    Το χειρότερο κοκτέιλ για την καρδιά

    Κοκτέιλ εσπρέσο μαρτίνι

    Κοκτέιλ εσπρέσο μαρτίνι


    Μετά από μια κουραστική μέρα ή σε μία βραδινή έξοδο μπορεί κανείς να επιλέξει ένα κοκτέιλ, χωρίς όμως να δώσει και πολύ σημασία στην καρδιά του. Όλοι σκεφτόμαστε το συκώτι, όταν πρόκειται για αλκοόλ.

    Ένα από τα πιο γευστικά και δυνατά ποτά ή κοκτέιλ, θεωρείται το χειρότερο για την καρδιά, σύμφωνα με τους γιατρούς. Πρόκειται για το εσπρέσο μαρτίνι.

    Το κοκτέιλ εσπρέσο μαρτίνι είναι ανθυγιεινό για την καρδιά

    Αν και αυτό το ποτό μπορεί να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς παραγγελίες στο μπαρ, ένας εσπρέσο μαρτίνι μπορεί να είναι αρκετά ανθυγιεινός για την καρδιά.

    Ο συνδυασμός του αλκοόλ, ενός καταπραϋντικού και της καφεΐνης, ενός διεγερτικού, είναι κάτι που μπορεί να έχει «βλαβερή επίδραση στην καρδιά και σε όλα τα συστήματα οργάνων», εξηγεί η Sydney Greene, MS, RD διαιτολόγος στο eatthis.com.

    «Η καφεΐνη επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα», λέει η Greene.

    Εάν υποφέρετε ήδη από υψηλή αρτηριακή πίεση, η επιβάρυνση της αρτηριακής σας πίεσης με την κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά σας.

    Η American Heart Association εξηγεί ότι η υπερβολική καταπόνηση και η επακόλουθη βλάβη από την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβων αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή.

    Αξίζει να αναφέρουμε, ωστόσο, ότι οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση καφέ από μόνη της μπορεί πραγματικά να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Το θέμα με τον εσπρέσο μαρτίνι είναι ότι ο καφές αναμειγνύεται με αλκοόλ.

    «Η καφεΐνη θα κρύψει την επίδραση του αλκοόλ, η οποία μπορεί να κάνει κάποιον να πιει περισσότερο από ό,τι θα μπορούσε συνήθως να ανεχθεί», σημειώνει η Greene.

    Η ανάμειξη αλκοόλ και καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες αναφορές αισθήματος καταστολής και υψηλότερες αναφορές αίσθησης διέγερσης. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν επικίνδυνο συνδυασμό.

    Κάποιος μπορεί να καταλήξει να πίνει πάρα πολύ, αλλά πιθανότατα δεν θα το καταλάβει λόγω της καφεΐνης στο ποτό.

    Οι ερευνητές βρήκαν μια αιτιώδη σχέση μεταξύ της υψηλότερης κατανάλωσης αλκοόλ και του αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού, επομένως η καφεΐνη και το αλκοόλ συνιστούν έναν επικίνδυνο συνδυασμό για την υγεία της καρδιάς σας.

    Εκτός από την επίδρασή του στην καρδιά σας, ο εσπρέσο μαρτίνι δεν είναι γενικά το πιο υγιεινό αλκοολούχο ποτό που μπορείτε να παραγγείλετε.

    Ένας εσπρέσο μαρτίνι θα σας δώσει πίσω περίπου 200 θερμίδες, περίπου «την ίδια ποσότητα με μια μπάρα πρωτεΐνης, αλλά χωρίς κανένα από τα θρεπτικά συστατικά για να σας τροφοδοτήσει», λέει η Greene.

    «Μερικοί θα προσθέσουν σιρόπι σοκολάτας ή απλό σιρόπι για γλυκύτητα», προσθέτει, γεγονός που κάνει αυτό το ρόφημα μια έξτρα ζαχαρούχα επιλογή.

    Σε ερώτηση για το ποια θα ήταν μια πιο υγιεινή επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα ποτό, η Greene προτείνει να μείνετε μακριά από τα ανάμεικτα ποτά.

    «Το αλκοόλ είναι μια τοξίνη για το σώμα και δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή του», λέει ο Greene. Αλλά αν θέλετε να απολαύσετε, «μια λιγότερο επιζήμια επιλογή από τον εσπρέσο μαρτίνι είναι το κρασί, η μπύρα ή ο μηλίτης».

    Διαβάστε επίσης:

    Μπορείτε να αγνοήσετε την ημερομηνία λήξης σε αυτά τα 7 προϊόντα

    Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την πιο συχνή ηπατική νόσο στις μέρες μας

    Ο λίγος και κακός ύπνος υποσκάπτει τις προσπάθειες απώλειας βάρους



    ΣΧΟΛΙΑ