• HealthStories.gr

    Ημερομηνία λήξης: Σε ποια προϊόντα μπορείτε να την αγνοήσετε

    • NewsRoom
    Ένδειξη για την ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος

    Ένδειξη για την ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος


    Η ημερομηνία λήξης δεν πρέπει να αγνοείται διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δηλητηρίασης, αλλά σε κάποια προϊόντα μπορούμε να την αγνοήσουμε για λίγο διάστημα.

    Μπορείτε να αγνοήσετε την ημερομηνία λήξης σε αυτά τα 7 προϊόντα

    1. Άψητο λευκό ρύζι

    «Το άψητο λευκό ρύζι είναι ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο και εκλεπτυσμένο προϊόν και μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες μετά την ημερομηνία λήξης του εάν φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο», λέει ο Ruiz Asri της Honest Food Talks και ειδικός στην ασιατική κουζίνα στο bestlifeonline.com.

    2. Σάλτσα σόγιας

    Η σάλτσα σόγιας μπορεί να καταναλωθεί για δύο έως τρία χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης της, λέει ο Asri. «Καθώς παρασκευάζεται μέσω της διαδικασίας ζύμωσης και περιέχει υψηλή συγκέντρωση νατρίου, η σάλτσα σόγιας έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής εάν διατηρείται σε δροσερό, ξηρό χώρο και μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Η ημερομηνία λήξης είναι περισσότερο ένας οδηγός γιατί χάνει σταδιακά τη γεύση της με τον καιρό».

    3.Αλάτι

    Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Morton Salt, ενώ το ίδιο το αλάτι δεν έχει ημερομηνία λήξης, τα προϊόντα αλατιού που περιέχουν ιώδιο, καρυκεύματα, μπαχαρικά, χρώματα και γεύσεις μπορεί να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου. Αλλά αυτό το απλό επιτραπέζιο αλάτι ή το χοντρό θαλασσινό αλάτι που πασπαλίζετε στα πιάτα σας; Δώστε του μια πενταετία.

    4. Ορισμένα προϊόντα μακιγιάζ

    Προϊόντα που αποθηκεύονται υπό ιδανικές συνθήκες μπορεί να χρησιμοποιηθούν και μετά την ημερομηνία λήξης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Το προϊόν που δεν έχει ανοίξει μπορεί να διαρκέσει για μερικά χρόνια, αλλά μόλις ανοιχτεί, είναι καλύτερο να το αντικαταστήσετε μετά από έξι έως 12 μήνες. Το βερνίκι νυχιών, δεν θα χαλάσει από τα βακτήρια — αλλά θα στεγνώσει αρκετά ώστε να μην είναι πλέον άξιο μανικιούρ.

    5. Οδοντόκρεμα

    Σύμφωνα με μεγάλη εταιρεία που παράγει οδοντόκρεμες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ληγμένη οδοντόκρεμα. Ωστόσο, θα είναι λιγότερο αποτελεσματική στην πρόληψη της τερηδόνας.

    6. Μη ανοιγμένα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά

    «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μη ανοιγμένα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, μέχρι περίπου 8 έως 10 μήνες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους», λέει η Rachel Scott, ιατρός της National TASC LLC, στο Best Life . “Αυτό συμβαίνει επειδή η εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών.”

    Το “μη ανοιγμένο” είναι η λέξη κλειδί εδώ. Εάν το δοχείο ήταν ανοιχτό πριν, το περιεχόμενο εκτέθηκε σε άλλους μικροοργανισμούς και ίσως κάποιοι θα μπορούσαν να επιβιώσουν στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και να χαλάσουν το φαγητό, προσθέτει.

    7. Κονσέρβες

    Τα περισσότερα τρόφιμα που διατηρούνται στο ράφι είναι ασφαλή επ’ αόριστον, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Τα κονσερβοποιημένα προϊόντα θα διαρκέσουν για χρόνια, λένε, όσο το ίδιο το κουτί είναι σε καλή κατάσταση. Αν δείτε σκουριά, βαθουλώματα ή έχει φουσκώσει, μην το χρησιμοποιήσετε, ακόμα και αν δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του.

    Σημείωση για την ασφάλεια: Είναι αυτονόητο —αλλά θα το πούμε ούτως ή άλλως— ότι παρόλο που ένα προϊόν θεωρείται γενικά ασφαλές για χρήση μετά την ημερομηνία λήξης, θα πρέπει πάντα να αναζητάτε σημάδια φθοράς. “Εάν τα τρόφιμα έχουν, οσμή ή ορατή μούχλα, θα πρέπει να πεταχτούν αμέσως”, λέει η Libby Mills, MS, RD, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. .

    Η μία ημερομηνία λήξης που πρέπει να τηρείτε οπωσδήποτε είναι αυτή που αναγράφεται στο βρεφικό γάλα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα περισσότερα παρασκευάσματα για βρέφη πρέπει να χρησιμοποιούνται εντός ενός μήνα από το άνοιγμα του δοχείου και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε τη φόρμουλα μετά την ημερομηνία “Χρήση Έως…” .

    Διαβάστε επίσης:

    Μη Αλκοολική Λιπώδης Νόσος του Ήπατος: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την πιο συχνή ηπατική νόσο στις μέρες μας

    Ο λίγος και κακός ύπνος υποσκάπτει τις προσπάθειες απώλειας βάρους

    Μαγιορκίνης: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες – Τι θα γίνει με την ενισχυτική δόση εμβολίου



    ΣΧΟΛΙΑ