• HealthStories.gr

    Τα σανατόρια των Άλπεων ξαναγράφουν ιστορία και υποδέχονται ασθενείς με μακρά COVID-19

    Davos


    Τα ελβετικά ορεινά σανατόρια, που δέχονταν κάποτε ασθενείς με φυματίωση από όλη την Ευρώπη, ξαναγράφουν ιστορία για μια νέα γενιά, τους ασθενείς που υποφέρουν από επιπτώσεις της μακράς COVID-19.

    Στις αρχές της πανδημίας, η Klinik Wald, που κατασκευάστηκε στα ορεινά της Ζυρίχης το 1898 για χαμηλού εισοδήματος θύματα της ασθένειας των πνευμόνων, παρέλαβε πολλούς ασθενείς κατευθείαν από τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

    Τώρα, περισσότερα θύματα της λεγόμενης “μακράς COVID” έρχονται για αποκατάσταση και καλύπτουν το 5-10% των 158 κλινών της, δήλωσε ο δρ Μαρκ Σπίλμανς, διευθυντής ιατρικών υπηρεσιών της κλινικής.

    Είναι μέρος μιας μακράς εξέλιξης για τα ελβετικά σανατόρια του 19ου και 20ού αι., μια δωδεκάδα των οποίων έγιναν σύγχρονα νοσοκομεία αποκατάστασης στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει μάχης να παραμείνουν στο παιχνίδι.

    Ανάρρωση στις Άλπεις

    Ο Σπίλμανς είπε πως η κανονική αποκατάσταση μπορεί να επιτύχει οπουδήποτε, όμως το σκηνικό της Klinik Wald με θέα τη λίμνη της Ζυρίχης και τις Άλπεις, μπορεί να προσφέρει ένα επιπλέον διάλειμμα. Οι ασθενείς αναρρώνουν από την COVID-19 σε ηλιόλουστες βεράντες όπου αναπαύονταν οι ασθενείς με φυματίωση δεκαετίες πριν.

    “Είναι πραγματικά κουρασμένοι”, είπε ο Σπίλμανς. “Αυτό το περιβάλλον τους βοηθά να μπουν στον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα”.

    Η μακρά COVID περιλαμβάνει όχι μόνο αναπνευστικές δυσκολίες και κούραση, αλλά και άγχος και κατάθλιψη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται πως μπορεί να επιβαρύνει τα συστήματα υγείας για τα επόμενα χρόνια.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν κυρίως τη εξωνοσοκομειακή θεραπεία για την αποκατάσταση από τη μακρά COVID.

    Ενώ η Ελβετία και η γειτονική Γερμανία προσφέρουν παρόμοια προγράμματα για εξωτερικούς ασθενείς, στέλνουν επίσης ορισμένους ασθενείς με μακρά COVID για εσωτερική θεραπεία αρκετών εβδομάδων, μερικές φορές σε κέντρα υγείας όπως η Wald που ιδρύθηκαν πριν από έναν αιώνα.

    Έως και 25.000 ελβετικά φράγκα

    Μια διαμονή τεσσάρων έως έξι εβδομάδων στην Klinik Wald κοστίζει περίπου 17.000-25.000 ελβετικά φράγκα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης υγείας της Ελβετίας καλύπτει τα έξοδα, ανέφερε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας το οποίο πρόσθεσε πως “οι υπηρεσιες πρέπει να είναι αποτελεσματικές, κατάλληλες και οικονομικές”.

    Διαβάστε περισσότερα στο healthstories.gr



    ΣΧΟΛΙΑ