• HealthStories.gr

    Τα οφέλη της καλλιέργειας λαχανικών στο σπίτι

    Τα οφέλη της καλλιέργειας λαχανικών στο σπίτι

    Πηγή: healthstories.gr


    Έρευνα που ασχολήθηκε με τα οφέλη της καλλιέργειας λαχανικών στο δικό μας κήπο  και βασίστηκε σε Έλληνες μετανάστες που διατηρούν τους δικούς τους κήπους σε μεγάλη ηλικία – και παρουσιάστηκε στο – στο πλαίσιο του ετήσιου Aristotle Medical Forum (AMF) – έδειξε ότι η καλλιέργεια κρεμμυδιού, σκόρδου και φυλλωδών λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ότι τα χόρτα έχουν 70% υψηλότερη περιεκτικότητα σε β – καροτένιο και λουτεΐνη σε σχέση με τα υπόλοιπα λαχανικά.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 75% των ηλικιωμένων Ελλήνων καλλιεργούν στον κήπο τους στην Αυστραλία κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτες, αγγουράκια, άγρια λαχανικά, βότανα, μυρωδικά και ελαιόδεντρα.

    Τα οφέλη από την καλλιέργεια λαχανικών στο σπίτι περιλαμβάνουν τη φυσική άσκηση,την ευεργετική επίδραση του ήλιου στην παραγωγή βιταμίνης D, την ανταλλαγή προϊόντων με γείτονες, την κοινωνική δραστηριοποίηση των καλλιεργητών και την παραγωγή προϊόντων βιώσιμης ανάπτυξης.

    Τα οφέλη της καλλιέργειας λαχανικών στο σπίτι

    Μάλιστα, ως το τέλειο φάρμακο για υγεία και μακροζωία χαρακτήρισε τη μεσογειακή διατροφή η Κοσμήτορας της Σχολής Υγείας και Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου RMIT της Αυστραλίας Κάθριν Ιτσιόπουλος, μιλώντας στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, που διοργάνωσαν προ ημερών, το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Η κ. Ιτσιόπουλος τόνισε ότι γιατροί και ειδικοί από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, στις οδηγίες τους αναφέρουν τη μεσογειακή διατροφή ως μια από τις πιο υγιεινές παγκοσμίως και πρόσθεσε: «η μεσογειακή κουζίνα είναι εξαιρετικά εύγευστη, βιώσιμη και πλούσια σε αντιφλεγμονώδη καρδιοπροστατευτικά θρεπτικά συστατικά. Είναι το τέλειο φάρμακο για υγεία και μακροζωία».

    Έρευνες, τέλος, έδειξαν ότι χρόνιες ασθένειες, όπως η άνοια, οι αγχώδεις διαταραχές και η κατάθλιψη συνδέονται με τη μεσογειακή δίαιτα. Συγκεκριμένα, μετά την υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας, βελτιώνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, μειώνονται τα συμπτώματα κατάθλιψης και υποχωρεί η φλεγμονή στο παιδιατρικό άσθμα με μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λιπαρά ψάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιδέες για νόστιμα και υγιεινά σνακ στην παραλία

    Κάνω δίαιτα, τι να φάω στην ταβέρνα; Τι προτείνει ο διατροφολόγος Μ. Μανωλαράκης

     



    ΣΧΟΛΙΑ