• HealthStories.gr

    Τα ιατρεία του Παντελή, το «φίνις» της Ζωής και η Λαμπρίνα της Καινοτομίας

    • NewsRoom
    Healthsecrets

    Healthsecrets


    Έντονη η παρουσία του προέδρου του ΚΕΤΕΚΝΥ Παντελή Μεσσαρόπουλου στα social media, ενώ η Ζωή Ράπτη ολοκληρώνει το σχέδιο για την Ψυχική Υγεία. Η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη είναι η νέα πρόεδρος του Φαρμακευτικού Φόρουμ Καινοτομίας.

    Ποιο το μέλλον για τα DRGs;

    Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχήματα, τα οποία θέλησε να κερδίσει η απερχόμενη κυβέρνηση στον τομέα της υγείας, ήταν το νοικοκύρεμα τον κοστολογήσεων, όσον αφορά στις ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία.

    Για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα από το 2019 ανατέθηκε στον μαιευτήρα – γυναικολόγο Παντελή Μεσσαρόπουλο η προεδρία του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), το οποίο είναι υπεύθυνο για αυτή τη διαδικασία.

    Στα περίπου τέσσερα χρόνια, που ακολούθησαν, έγιναν κάποια πράγματα, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε στο ΕΣΥ η πανδημία. Μπορεί να βλέπαμε πολλά περισσότερα, αν δεν διακοπτόταν το έργο της προηγούμενης διοίκησης, η οποία «έπρεπε» να αποχωρήσει, επειδή χαρακτηρίστηκε… συριζαίικη.

    Εκείνο, που το τελευταίο διάστημα μας έχει εντυπωσιάσει, χωρίς, βεβαίως, να το βλέπουμε αρνητικά, είναι η σημαντική δραστηριότητα του κυρίου Μεσσαρόπουλου στα social media, η οποία σχετίζεται με τα εγκαίνια του νέου του ιατρείου. Φυσικά ποτέ ο κύριος Μεσσαρόπουλος δεν έκρυψε την παράλληλη δραστηριότητά του ως γιατρός και διευθυντής ιατρείων. Όμως πάντοτε κάποιοι θέλουν να είναι τοποθετημένοι σε δημόσιες θέσεις άνθρωποι, χωρίς παράλληλη ιδιωτική δραστηριότητα. Απλά καταθέτουμε κι αυτή την άποψη.

    Το έργο για τα DRGs, όπως ονομάζονται οι κοστολογημένες ιατρικές πράξεις, ακόμη βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο. Αναμένουμε την 1 Ιουλίου, για να δούμε πόσο έτοιμα είναι όλα τα νοσοκομεία της χώρας να το υποδεχτούν.

    Παρακαταθήκη… στο νήμα από τη Ζωή Ράπτη

    Λίγο πριν από την αποχώρησή της από το γραφείο της στην Αριστοτέλους, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη κατάφερε να αφήσει ως παρακαταθήκη για την επόμενη ηγεσία του Υπουργείου, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία.

    Το εν λόγω σχέδιο έχει περάσει από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής εδώ και δύο μήνες, όμως μόλις πριν από δύο μέρες, στις 17 Μαΐου συγκεκριμένα, είδαμε στη Διαύγεια την απόφαση για την έγκριση σκοπιμότητας, που αφορά στη χρηματοδότηση του σχεδίου από το ΕΣΠΑ.

    Το σχέδιο και η κοστολόγησή του αποτελούν μία αξιόλογη εργασία, η οποία προσπαθεί να βάλει σε μία σειρά την δύσκολη διαχείριση των ψυχικών νοσημάτων στην Ελλάδα. Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, όμως δεν έχουνε δει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

    Θα μας πείτε ίσως γιατί καταγράφουμε αυτό το σχέδιο σήμερα στη στήλη. Για τον απλούστατο λόγο ότι η απόφαση για την έγκριση αυτή δεν έτυχε της δημοσιότητας, η οποία της άξιζε. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Υφυπουργός είναι ιδιαίτερα ενεργή στην επικοινωνία των δράσεών της, ειδικά το τελευταίο διάστημα που αναπτύσσει και τον προεκλογικό της αγώνα . Θα περιμέναμε μια μεγαλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση για το σημαντικό αυτό σχέδιο κι ας μην είχαμε φωτογραφίες με εγκαίνια και κορδέλες…

    Η Λαμπρίνα της Καινοτομίας

    Όπως σας είχαμε ενημερώσει και από την προηγούμενη βδομάδα, οι εκλογές στο Pharma Innovation Forum (PIF) θα είχαν σαν αποτέλεσμα την εκλογή αρκετών γυναικών στο νέο διοικητικό συμβούλιο. Επίσης είχαμε υπονοήσει ότι και η μέχρι σήμερα πρόεδρος Agata Jaconcic δεν θα ήταν και πάλι πρόεδρος.

    «Πέσαμε μέσα». Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, νέα πρόεδρος στο PIF αναλαμβάνει η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη από την εταιρεία Abbvie, η οποία αποδεικνύεται ότι έχει ήδη κερδίσει με τη δυναμική της, την εμπιστοσύνη των συναδέλφων της.

    Τέσσερα από τα επτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι γυναίκες. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, διακινώντας κυρίως καινοτόμα φάρμακα, δείχνουν μεγάλη εμπιστοσύνη στη γυναικεία διαχείριση των σημαντικών θεμάτων του κλάδου των καινοτόμων φαρμάκων.

    Στην έβδομη θέση για το διοικητικό συμβούλιο του PIF ισοψήφησαν τόσο η Έλενα Χουλιάρα από την AstraZeneca όσο και ο Σπύρος Φιλιώτης από τη Φαρμασέρβ-Lilly. Ο τελευταίος παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση της θέσης κι έτσι παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο του PIF η κυρία Χουλιάρα.

    *Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

     



    ΣΧΟΛΙΑ