• HealthStories.gr

    Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της επιδημίας, αβεβαιότητα για το εγγύς μέλλον

    Γυναίκα με μάσκα με λουλούδια

    Πηγή: healthstories.gr


    Η αποκλιμάκωση της επιδημίας COVID-19 συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό, παρόλο που αυτό ακόμη δεν φαίνεται στον αριθμό των θανάτων, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίπεδο των 60 την ημέρα κατά μέσο όρο.

    Η κατάσταση στη Σαγκάη και οι δυσοίωνες προβλέψεις για μία, ακόμη, υπερμεταδοτική και θανατηφόρα μετάλλαξη του κορονοϊού SARS-CoV-2 στο μέλλον μόνο αβεβαιότητα προκαλούν διεθνώς και στη χώρα μας, που ετοιμάζεται για το Πάσχα.

    Σε αποκλιμάκωση η επιδημία

    Τη μεγάλη ανάσα στο ΕΣΥ και στην ψυχολογία των πολιτών θα δώσει η ταχεία μείωση των διασωληνωμένων και κατ’ επέκταση των θανάτων, αλλά αυτή για την ώρα παραμένει αργή.

    Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων με COVID-19 έχει μειωθεί στις 3.000 και ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων εισαγωγών το τελευταίο 7ήμερο έχει κατέβει στις 329 την ημέρα (μείωση 25,5%). Καμπανάκι, ωστόσο, χτυπά το γεγονός ότι το 80% των νέων εισαγωγών αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

    Υποχώρηση και στα νέα κρούσματα κατά 35%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες ο 7ημερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ήταν 9.271 από 14.175, που ήταν πριν από μια εβδομάδα.

    Τι να περιμένουμε

    Όλα αυτά τα δεδομένα κάνουν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να είναι αισιόδοξα, ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω από την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις για το τι, ακριβώς, θα συμβεί το φθινόπωρο και για το αν θα υπάρξει και νέο επιδημιολογικό κύμα. Την αβεβαιότητα συντηρούν και όλα αυτά που ακούγονται και που γράφονται περί νέων θανατηφόρων μεταλλάξεων, αλλά και για το αν συμβαίνει κάτι άλλο στη Σαγκάη και μας το κρύβουν οι Κινέζοι.

    Εκεί ανακοινώθηκαν πλέον και οι πρώτοι θάνατοι και ως την Τετάρτη αναμένεται να αρθεί το lockdown.

    Όσο για το σενάριο των νέων μεταλλάξεων αυτό δεν μπαίνει στο συρτάρι, πολύ δε περισσότερο που έχουμε να κάνουμε με έναν ιό με πολλά πρόσωπα, που έχει φανεί ότι το κύριο στοιχείο του είναι ο αιφνιδιασμός.

    «Πιθανότατα στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε μια μετάλλαξη του κορονοϊού τόσο μεταδοτική όπως η «Όμικρον» και εξίσου θανατηφόρα όσο η «Δέλτα». Θα ήταν μια απολύτως θανατηφόρα παραλλαγή», επεσήμανε Υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, προκαλώντας προβληματισμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Kαθηγητής Γαλιατσάτος για Σαγκάη: Είναι πολύ περίεργο – Ελπίζω να μην μας κρύβουν κάτι…

    Κύπρος: Τέλος από σήμερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης στα καταστήματα



    ΣΧΟΛΙΑ