• HealthStories.gr

    Πότε συγκαλείται η επιτροπή, που θα αξιολογεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων, οι αλλαγές «με το καλημέρα»


    Η συγκρότηση της νέας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, που θα αξιολογεί τις διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς και το σχετικό σχέδιο νόμου που επίκειται, έχουν, ήδη, “φουντώσει” τις συζητήσεις για τις αλλαγές, που θα γίνουν.

    Όπως έχει ανακοινωθεί, αναμένεται να θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια, όπως επίσης και η επαναξιολόγηση των πεπραγμένων των διοικήσεων στο μέσο της θητείας τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Healthstories, η νέα επιτροπή θα συγκληθεί το αργότερο ως αύριο, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο της από την ερχόμενη Δευτέρα.

    Είναι πενταμελής και πρόεδρος είναι η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη.

    Τα υπόλοιπα μέλη είναι η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Υποστήριξης, Ευγενία Γιαννιουδάκη, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Δάφνη Καϊτελίδου, η σύμβουλος του ΑΣΕΠ, Μαρία Λάμπρη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας “Bright Ειδικός Φωτισμός Α.Ε.”, Νίκος Βασιλείου.

    Στο μικροσκόπιο οι διοικήσεις

    Σε αυτή τη φάση δύο είναι τα καίρια ζητήματα. Τα κριτήρια, με τα οποία θα κρίνονται και θα αξιολογούνται οι διοικήσεις των νοσοκομείων και η αξιολόγηση αυτή καθαυτή.

    Τα κριτήρια είναι σε διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών και ο σχετικός νόμος αναμένεται να είναι έτοιμος προς ψήφιση ως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αξιολόγηση των διοικήσεων στα νοσοκομεία είναι μια γνώριμη διαδικασία, καθώς γινόταν ήδη, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή υπήρχε μέχρι πρόσφατα μία επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, αλλά, όπως μας μετέφεραν πηγές της Αριστοτέλους, “ίσως δεν λειτουργούσε με συστηματικό τρόπο”.

    Οι αλλαγές που θα γίνουν

    Η κα Βιλδιρίδη, από όταν ακόμη συνεργαζόταν με την τέως αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, είχε εικόνα για τα περισσότερα από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, καθώς η επικοινωνία μαζί τους και οι επισκέψεις σε αυτά ήταν συχνά, ειδικά την προεκλογική περίοδο.

    Η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας έχει λάβει σαφή εντολή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και μιλάει σε καθημερινή βάση με τους περισσότερους από τους διοικητές, προκειμένου να αποκτήσει μια πιο σαφή εικόνα για δυσλειτουργίες, λάθη, ελλείψεις ή άλλα προβλήματα, που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

    Οι πληροφορίες λένε ότι η αξιολόγηση θα γίνεται σε τρία στάδια, άρα όχι μόνο μία φορά τον χρόνο.

    Πιο συγκεκριμένα: “Η νέα επιτροπή θα αξιολογήσει εκ νέου τα κριτήρια με συστηματικό τρόπο. Τα κριτήρια θα είναι αντικειμενικά, με βάση διεθνείς δείκτες και θα είναι evidence based. Στην όλη διαδικασία αναμένεται να έχουν λόγο και οι ΥΠΕάρχες, η γνώμη τους μετράει”.

    Μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να φτιαχτεί το νέο εργαλείο αξιολόγησης, με βάση ποιοτικούς, ποσοτικούς και οικονομικούς δείκτες και δεν αποκλείεται να αλλάξει η μεθοδολογία.

    Όσο για τα μέλη της επιτροπής, πληροφορίες αναφέρουν ότι κι εκεί είναι πιθανό να υπάρξουν εκπλήξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ