• HealthStories.gr

    Ποια επιτραπέζια παιχνίδια κάνουν καλό στη μνήμη;

    • NewsRoom


    Τα παιχνίδια μυαλού είναι μεταξύ των πολλών δραστηριοτήτων που μπορούν να κρατήσουν το ανθρώπινο μυαλό σε εγρήγορση. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους ηλικιωμένους ενήλικες και ειδικά εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας.

    Όταν κάποιος έχει άνοια, πολλές οι γνωστικές του δεξιότητες μειώνονται. Υπάρχουν, όμως, παιχνίδια όπως τα παρακάτω που συμβάλουν στην όξυνση του εγκεφάλου, δήλωσε στο Medscape Medical News ο ερευνητής της μελέτης Frederico Emanuele Pozzi, MD, ειδικευόμενος νευρολόγος στο Fondazione IRCCS San Gerardo dei Tintori στη Monza της Ιταλίας.

    Επιτραπέζια παιχνίδια: Αυτά μπορούν να συμβάλουν στις γνωστικές λειτουργίες όπως η μνήμη, η επικοινωνία και η ρύθμιση των συναισθημάτων.

    Βιντεοπαιχνίδια: Τα βιντεοπαιχνίδια στοχεύουν άμεσα σε διαφορετικές γνωστικές ικανότητες, όπως η μνήμη και η συλλογιστική.

    Παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας: Αυτά μπορούν να παρέχουν τόσο γνωστική όσο και σωματική ενίσχυση, ανάλογα με τον τύπο του παιχνιδιού.

    Μετά από έρευνα στη δημοσιευμένη βιβλιογραφία, ο Pozzi και οι συνάδελφοί του επέλεξαν 15 μελέτες για την ανασκόπηση. Οι μελέτες αξιολόγησαν τον αντίκτυπο των επιτραπέζιων παιχνιδιών σε ηλικιωμένα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο ή έχουν γνωστική εξασθένιση ή σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένιση (MCI) σε οποιαδήποτε ηλικία.

    Οι περισσότερες παρεμβάσεις διήρκεσαν περίπου μία ώρα και πραγματοποιήθηκαν μία ή δύο φορές την εβδομάδα για 3-4 μήνες.

    Ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία, όπως μετρήθηκε με βελτιωμένες βαθμολογίες στη γνωστική αξιολόγηση του Μόντρεαλ και στη Mini-Mental State Examination.

    Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι τα παιχνίδια μπορούν να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την τόνωση του εγκεφάλου. Έτσι, βρήκαμε μερικά από τα παιχνίδια που μπορεί να υποστηρίξουν μια μεγάλη ποικιλία γνωστικών δεξιοτήτων, ειδικά στα άτομα με άνοια.

    Σταυρόλεξο ή Scrabble

    Οι γρίφοι λέξεων είναι ένα είδος παιχνιδιών που εστιάζουν στη γλώσσα. Ορισμένα παιχνίδια όπως το Scrabble εστιάζουν στη διάταξη γραμμάτων και λέξεων, ενώ άλλα παιχνίδια όπως τα σταυρόλεξα επικεντρώνονται στον σχηματισμό λέξεων.

    Έχοντας αυτό κατά νου, σκεφτείτε και τις παρακάτω επιλογές:

    σταυρόλεξα
    αναζητήσεις λέξεων
    αναγραμματισμοί
    κρυπτογράμματα
    παιχνίδια όπως το Scrabble και το Mad Libs

    Το να παίζεις ένα επιτραπέζιο παιχνίδι περιλαμβάνει συγκέντρωση, στρατηγική και διαλείπουσες ανταμοιβές – όλα αυτά είναι καλά για τον εγκέφαλο και μπορεί να εμπλέκουν τον προμετωπιαίο φλοιό, σημείωσε.

    Είναι επίσης συνήθως χρονομετρημένα, γεγονός που αφορά την επεξεργασία της ταχύτητας του εγκεφάλου, και έχουν νικητή και ηττημένο, οπότε τα συναισθήματα μπορεί να φτάσουν στα ύψη, γεγονός που επίσης επηρεάζει τον εγκέφαλο, πρόσθεσε ο Pozzi.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπελάδες για Κριστιάνο Ρονάλντο: Μήνυση σε βάρος του εξαιτίας της Binance

    Στυτική δυσλειτουργία: Προάγγελος διαβήτη στους νέους;

    Alfa στα crash test!



    ΣΧΟΛΙΑ