• Alfa Romeo Tonale

    Efficient Cars 2024: PHEV SUV

    Alfa στα crash test!

    • Τάκης Πουρναράκης

    Η Alfa Romeo Tonale έλαβε βαθμολογία 5 αστέρων στα crash test του Euro NCAP.

    Η ασφάλεια που προσφέρει ένα μοντέλο αναλύεται σε δυο βασικούς τομείς: Ενεργητική ασφάλεια και παθητική ασφάλεια.

    Η ενεργητική ασφάλεια πάλι έχει δυο βασικά μέρη: Τις επιδόσεις και τα ηλεκτρονικά βοηθήματα που προστατεύουν τον οδηγό από τον εαυτό του και τους απρόοπτους κινδύνους. Όσον αφορά στις επιδόσεις η Alfa Romeo Tonale εφοδιάζεται με ένα σύνολο τεχνολογίας αιχμής, που προσφέρει κορυφαία αποδοτικότητα, με σεβασμό την ίδια στιγμή στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της μάρκας.

    Με συνολική απόδοση 280 ίππων, το υβριδικό σύστημα κίνησης αποτελείται από έναν Turbo βενζινοκινητήρα 1,3 lt ισχύος 180 ίππων που συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων και κινεί τους εμπρός τροχούς και έναν ηλεκτρικό κινητήρα μέγιστης απόδοσης 122PS και 250Nm ροπής που κινεί τους πίσω τροχούς.

    Εφοδιασμένη με το σύστημα τετρακίνησης Q4, η Tonale PHEV Q4 συνδυάζει την ασφάλεια με τις εξαιρετικές επιδόσεις. Η επιτάχυνση από στάση στα 100χλμ./ώρα διαρκεί μόλις 6,2δλ., ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 135χλμ./ώρα στην αμιγώς ηλεκτρική κίνηση και τα 206χλμ./ώρα στην υβριδική λειτουργία.

    Την ίδια στιγμή, η επιτάχυνση είναι πάντα άμεση χάρη στη ροπή του ηλεκτροκινητήρα. Το σύστημα λειτουργεί σε τάση 306V και η μπαταρία litium-ion χωρητικότητας 15,5kWh εξασφαλίζει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία που ξεπερνά τα 80χλμ. σε αστικές συνθήκες.

    Η συνολική αυτονομία που ξεπερνά τα 600χλμ. καθιστούν το μοντέλο ως ένα από τα πλέον αποδοτικά Plug-in Hybrid SUV. Με εκπομπές CO2 από 26γρμ./χλμ. και μέση κατανάλωση στον κύκλο WLTP μόλις 1,1λτ./100χλμ. η Tonale Plug-in Hybrid Q4 είναι και η πλέον αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον Alfa Romeo, προσφέροντας πλήρη ελευθερία κίνησης στο Δακτύλιο, αλλά και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.

    Alfa Romeo Tonale

    Εκτός από το καινοτόμο Plug-in Hybrid σύστημα, η κορυφαία Tonale εφοδιάζεται επιπλέον με μια σειρά προηγμένων μηχανικών και ηλεκτρονικών συστημάτων.

    Όπως και στην υπόλοιπη γκάμα, το μοντέλο διαθέτει το πιο άμεσο σύστημα διεύθυνσης στην κατηγορία, το καινοτόμο σύστημα πέδησης brake-by-wire IBS, αμορτισέρ τεχνολογίας FSD (Frequency-Selective-Damping), αλλά και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση στο βασικό εξοπλισμό της έκδοσης Veloce. Την ίδια στιγμή, εφοδιάζεται με μια πληρέστατη γκάμα προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης της οδήγησης (ADAS) που της εξασφαλίζουν δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2, ενώ την καθιστούν και ως ένα από τα πλέον ασφαλή μοντέλα της κατηγορίας.

    Η ρύθμιση των συστημάτων βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με τη φιλοσοφία της Alfa Romeo όπου ο οδηγός βρίσκεται στο επίκεντρο, με την λειτουργία τους να μην αφαιρεί χαρακτήρα από την οδηγική αίσθηση. Τα συστήματα ADAS της Tonale περιλαμβάνουν εκτός των άλλων τα:

    • “Intelligent Adaptive Cruise Control” (IACC): που διατηρεί αυτόματα σταθερή την ταχύτητα ή την μεταβάλει με βάση τα προπορευόμενα οχήματα.
    • “Lane Centering” (LC) και “Traffic Jam Assist”: που αυτόματα διατηρεί την ταχύτητα και την πορεία του οχήματος στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας και σε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.
    • “Autonomous Emergency Braking”: που προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης και αν χρειαστεί ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα. Το σύστημα λειτουργεί και στην περίπτωση πιθανής σύγκρουσης με πεζό η ποδηλάτη.
    • “Drowsy Driver Detection”: που προειδοποιεί σε περίπτωση που διαπιστώσει κόπωση του οδηγού.
    • “Blind Spot Detection”: που ανιχνεύει την κίνηση στα τυφλά σημεία, ενώ προειδοποιεί και στους ελιγμούς στάθμευσης σε συνεργασία με την κάμερα 360ο υψηλής ανάλυσης.

    Τώρα όσον αφορά στην παθητική ασφάλεια, τα αποτελέσματα των δοκιμών πρόσκρουσης του ανεξάρτητου οργανισμού ασφάλειας EuroNCAP ανέδειξαν την αφοσίωση της Alfa Romeo στον τομέα της ασφάλειας. Η Tonale κατάφερε να εξασφαλίσει την ανώτατη διάκριση των πέντε αστεριών σημειώνοντας κορυφαία αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.

    Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσίευσε ο EurοNCAP, η Alfa Romeo Tonale σημείωσε 83% στην ασφάλεια των ενήλικων επιβατών, 85% στην ασφάλεια των παιδιών, 67% στην ασφάλεια των πεζών και δικυκλιστών και 85% για τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού που περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό του SUV της ιταλικής εταιρείας.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα «Efficient Cars 2024: PHEV SUV»