• HealthStories.gr

    Ληγμένος καφές: Τι μπορεί να πάθετε και tips για να είναι πάντα φρέσκος και μυρωδάτος

    • NewsRoom
    Ληγμένος καφές–Τι μπορεί να πάθετε και tips για να είναι πάντα φρέσκος και μυρωδάτος


    Ήπιατε καφέ και η μυρωδιά του σας έφερε αναγούλα. Μάλλον ήταν ληγμένος καφές και αποθηκευμένος με εντελώς λάθος τρόπο.

    Εάν ο καφές είχε λήξει, αλλά είχε αποθηκευτεί σωστά, σπανίως μπορεί να πάθετε κάτι ή κάποια τροφιμογενή ασθένεια.

    Επίσης αν τον αγοράσατε πρόσφατα και κάτι σας μυρίζει, να ξέρετε ότι ο καφές που παρασκευάζεται από παλιούς κόκκους μπορεί να μην είναι τόσο καλός όσο ο φρέσκος καφές, αλλά συνήθως δεν είναι επικίνδυνος.

    Βέβαια, είναι σημαντικό να αξιολογείτε τον καφέ για τυχόν σημάδια αλλοίωσης πριν τον καταναλώσετε. Μούχλα, αποχρωματισμός ή δυσάρεστες μυρωδιές είναι μερικά από τα σημάδια ότι ο καφές έχει χαλάσει και δεν πρέπει να καταναλωθεί.

    Γάλα στον καφέ

    Αν στον καφέ είχατε προσθέσει γάλα ή κρέμα, θα πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί

    Το γάλα δεν πρέπει να παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Η κατανάλωση χαλασμένου γάλακτος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τροφιμογενούς ασθένειας.

    Άρα, καφές με γάλα ή προϊόντα με βάση το γάλα πρέπει να καταναλωθεί εντός 2 ωρών. Πετάξτε τον καφέ μετά από αυτό το διάστημα, εκτός και αν τον έχετε διατηρήσει στο ψυγείο.

    Πόσο καιρό μπορεί να μείνει στο ντουλάπι ο καφές;

    Εάν πίνετε συχνά καφέ, μπορεί να αναρωτιέστε πόσο καιρό μπορεί να μείνει στο ντουλάπι.

    Δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη επιστημονικής έρευνας και καθοδήγησης για την σωστή αποθήκευση του καφέ.

    Υπάρχουν ωστόσο κάποιες οδηγίες από τις εταιρείες παρασκευής.

    Γενικές οδηγίες για τη διάρκεια ζωής του καφέ

    Όταν αποθηκεύονται σωστά, ολόκληροι οι κόκκοι, ακόμη και ο αλεσμένος καφές μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι ο καφές είναι ξηρός, οι ποικιλίες που αγοράζετε για το σπίτι δεν είναι πιθανό να αναπτύξουν μούχλα ή άλλες μορφές αλλοίωσης που προέρχονται από την υγρασία.

    Ωστόσο, η διάρκεια ζωής του ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο παρασκευής του.

    Γενικά, ο καφές που δεν έχει παρασκευαστεί διαρκεί περισσότερο από τον παρασκευασμένο καφέ. Το πού τον αποθηκεύετε – είτε στον πάγκο είτε στο ντουλάπι, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη – κάνει επίσης τη διαφορά.

    Εάν ο καφές δεν φυλάσσεται σε σφραγισμένο, αεροστεγές δοχείο, η φρεσκάδα και η γεύση του μπορεί να αρχίσουν να αλλοιώνονται. Οι χαμηλές θερμοκρασίες στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του ξηρού καφέ, αλλά μπορούν επίσης να τον διατηρήσουν για μεγαλύτερες περιόδους.

    Ολόκληροι κόκκοι καφέ

    Ανάλογα με τον τρόπο αποθήκευσής τους, ολόκληροι, καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ μπορούν να διαρκέσουν από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες. Μερικές φορές ακόμη και χρόνια.

    Μια σφραγισμένη συσκευασία καβουρδισμένων κόκκων που δεν έχει ανοιχτεί και φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από θερμότητα, υγρασία και φως θα πρέπει να παραμείνει φρέσκια μέχρι την ημερομηνία που αναγράφεται στη συσκευασία.

    Ανάλογα με τον κατασκευαστή, τη συσκευασία και πότε αγοράσατε τον καφέ, αυτό μπορεί να είναι μερικές εβδομάδες έως μήνες ή περισσότερο.

    Μόλις ανοίξει μια συσκευασία καβουρδισμένων κόκκων καφέ, οι κόκκοι θα παραμείνουν φρέσκοι για 1-3 εβδομάδες. Για καλύτερα αποτελέσματα, μεταφέρετε τους ανοιχτούς κόκκους καφέ σε ένα στεγνό, αεροστεγές δοχείο που εμποδίζει το φως. Διατηρήστε το δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από πηγές θερμότητας.

    Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε τους κόκκους καφέ στην κατάψυξη σε σφραγισμένα δοχεία για 3-4 μήνες. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει νερό στο δοχείο πριν το καταψύξετε. Ωστόσο, η κατάψυξη δεν θεωρείται ο καλύτερος τρόπος διατήρησης της ποιότητας και της γεύσης.

    Οι κόκκοι καφέ που έχουν διατηρηθεί μετά από αυτές τις χρονικές περιόδους μπορεί να έχουν μπαγιάτικη γεύση ή να χάσουν τη φρεσκάδα τους. Συνήθως, απλώς θα πέφτουν σε ποιότητα και δεν θα είναι πραγματικά επικίνδυνοι για κατανάλωση.

    Αλεσμένος καφές

    Παρόμοια με τους κόκκους καφέ, μια κλειστή συσκευασία αλεσμένου καφέ θα πρέπει να παραμένει φρέσκια μέχρι την ημερομηνία λήξης.

    Οι ανοιγμένες συσκευασίες του φρεσκοαλεσμένου καφέ πρέπει να φυλάσσονται σε αδιαφανές, αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου. Κρατήστε τον αλεσμένο καφέ μακριά από θερμότητα, φως και υγρασία. Ο αλεσμένος καφές που αποθηκεύεται με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνει συνήθως φρέσκος για 1-2 εβδομάδες.

    Μπορείτε να τον διατηρήσετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη σε σφραγισμένα δοχεία. Θα μείνει φρέσκος ​​έως και 2 εβδομάδες στο ψυγείο και 1 μήνα στην κατάψυξη.

    Στιγμιαίος

    Ο στιγμιαίος καφές είναι ένα είδος αλεσμένου καφέ που έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μερικοί λένε ότι ο στιγμιαίος καφές μπορεί να διαρκέσει για 2-20 χρόνια όταν αποθηκεύεται σωστά – δηλαδή σε σφραγισμένη συσκευασία ή αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος.

    Οι ανοιχτές συσκευασίες στιγμιαίου καφέ θεωρείται επίσης ότι διαρκούν έως και αρκετά χρόνια. Ελέγξτε τη συσκευασία για να δείτε τι προτείνει ο κατασκευαστής.

    Ζεστός καφές και εσπρέσο

    Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο παρασκευασμένος καφές είναι πιο φρέσκος για περίπου 20-30 λεπτά σε ένα φλιτζάνι ή μια ώρα σε ένα σφραγισμένο δοχείο.

    Ωστόσο, μπορείτε ακόμα να τον πιείτε λίγες ώρες μετά την παρασκευή του. Ο παρασκευασμένος καφές στον οποίο δεν έχει προστεθεί γάλα ή κρέμα γάλακτος , μπορεί να καταναλωθεί μέχρι και 4 ώρες μετά. Όταν έχει γάλα πρέπει να καταναλωθεί το πολύ μέσα σε 2 ώρες.

    Έτοιμος καφές

    Εάν διατηρείτε τον παρασκευασμένο καφέ σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Είναι πιθανώς ασφαλές να καταναλωθεί για έως και 3-4 ημέρες όταν αποθηκεύεται με αυτόν τον τρόπο. Ωστόσο, μάλλον δεν θα έχει τόσο καλή γεύση.

    Εάν προσθέσετε γάλα ή κρέμα γάλακτος στον παρασκευασμένο καφέ σας , πιείτε τον εντός 2 ωρών εάν είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε να το διατηρήσετε σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο για μια ή δύο μέρες. Φροντίστε όμως να το μυρίσετε και να ελέγξετε για τυχόν σημάδια αλλοίωσης πριν το καταναλώσετε, καθώς το γάλα μπορεί να έχει χαλάσει.

    Ο παρασκευασμένος εσπρέσο, όπως και οι άλλοι έτοιμοι καφέδες, πρέπει επίσης να καταναλώνεται λίγο μετά την παρασκευή του για καλύτερη γεύση. Μπορεί επίσης να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες ώρες ή στο ψυγείο σε σφραγισμένο δοχείο για μερικές ημέρες.

    Κρύος καφές

    Η κρύα παρασκευή καφέ θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από τον ζεστό καφέ στο ψυγείο.

    Αποθηκευμένο σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο, ο καφές που έχει παρασκευασθεί με κρύο νερό μπορεί να διαρκέσει για 7-10 ημέρες. Εάν διατηρείτε καφέ από καφετέρια στο ψυγείο, είναι καλύτερο να το καταναλώσετε εντός 3-4 ημερών.

    Ο κρύος καφές με προσθήκη γάλακτος ή κρέμας πρέπει να καταναλωθεί εντός 2 ωρών, αλλά μπορεί επίσης να αποθηκευτεί σε σφραγισμένο δοχείο στο ψυγείο. Ωστόσο, θα παραμείνει φρέσκο ​​μόνο για 1-2 ημέρες στο ψυγείο. Ελέγξτε για τυχόν σημάδια αλλοίωσης – όπως μούχλα ή άσχημες μυρωδιές – πριν το καταναλώσετε.

    Τέλος, μπορείτε να αποθηκεύσετε τον κρύο καφέ και τον παρασκευασμένο καφέ στην κατάψυξη, αλλά δεν θα έχει τη μυρωδιά που θέλετε.

    Γεμίστε μια παγοθήκη με κρύο καφέ ή κρύο καφέ. Αφήστε τους κύβους να παγώσουν για μερικές ώρες μέχρι να στερεοποιηθούν και μετά μεταφέρετέ τους σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα. Χρησιμοποιήστε το εντός 2 εβδομάδων, ως προσθήκη σε φρέσκο ​​κρύο ρόφημα.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ