• HealthStories.gr

    Κέικ: Τα 5 λάθη των πρωτάρηδων

    • NewsRoom


    Βελτιώστε τις δεξιότητές σας στο ψήσιμο του κέικ για να αποφύγετε τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι πρωτάρηδες και ετοιμαστείτε για πανέμορφα και πεντανόστιμα κέικ.

    Δεδομένου ότι το ψήσιμο είναι επιστήμη, καλό είναι να μην πειραματιστείτε στην αρχή και να ακολουθείτε τις συνταγές για να αποφύγετε τα λάθη που έχουν κάνουν όλοι όταν ψήνουν κέικ.

    Τα 5 λάθη των πρωτάρηδων στο κέικ

    1ο Λάθος: Υπερβολική ανάμειξη της ζύμης

    Η ανάμειξη όλων των συστατικών του κέικ σε μία ζύμη χωρίς σβώλους είναι μία ωραία διαδικασία που χορταίνει το μάτι. Αλλά, είναι πιθανό να το παρακάνετε. Το υπερβολικό χτύπημα στο μίξερ μπορεί να οδηγήσει σε ένα πυκνό και αδύναμο κέικ.

    Είτε ανακατεύετε με το χέρι είτε χρησιμοποιείτε το μίξερ, δώστε προσοχή σε αυτό που κάνετε. Σταματήστε να ανακατεύετε μόλις τα συστατικά ενωθούν πλήρως. Μόλις συμβεί αυτό, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

    2ο Λάθος: Ανοίγετε τον φούρνο στη μέση του ψησίματος

    Μόλις η μυρωδιά του κέικ αρχίσει να γεμίζει την κουζίνα σας, μπορεί να είναι δελεαστικό να ανοίξετε τον φούρνο και να ρίξετε μια ματιά στο γλυκό σας.

    Προσοχή όμως! Αυτό το φαινομενικά ακίνδυνο check-in μπορεί να επηρεάσει δραματικά το αποτέλεσμα και το κέικ να ξεφουσκώσει.

    Αυτό συμβαίνει επειδή ο κρύος αέρας μπορεί να εισχωρήσει ορμητικά και να σταματήσει το φούσκωμα του κέικ. Αποφύγετε το άνοιγμα του φούρνου για τουλάχιστον τρία τέταρτα του χρόνου μαγειρέματος.

    Εάν το κέικ σας χρειάζεται να ψηθεί λίγο περισσότερο, δοκιμάστε να περιμένετε τουλάχιστον πέντε έως 10 λεπτά πριν το ανοίξετε ξανά, αν είναι δυνατόν.

    3ο Λάθος: Δεν λαδώνετε σωστά το ταψί

    Δεν θέλετε να καταλήξετε με ένα σπασμένο κέικ. Αν δεν έχετε βουτυρώσει ή λαδώσει το ταψί, τότε το κέικ θα κολλήσει στα τοιχώματα καθώς ψήνεται.

    Αλείφουμε το ταψί με λίγο βούτυρο ή λάδι, πασπαλίστε λίγο αλεύρι και ανακινήστε μέχρι να επικαλυφθεί ομοιόμορφα. Με αυτό τον τρόπο, το κέικ σας θα γλιστρήσει από τη φόρμα με μία κίνηση, μόλις κρυώσει.

    Αν μάλιστα χρησιμοποιήσετε ένα πινέλο για το βούτυρο ή το λάδι, θυμηθείτε να το απλώσετε με φορά από κάτω προς τα πάνω και όχι οριζόντια, για να φουσκώσει περισσότερο.

    4ο Λάθος: Ξεχνάτε να ελέγξετε το κέικ

    Μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε πότε ένα κέικ είναι έτοιμο να το βγάλετε από το φούρνο. Παρόλο που ακολουθείτε τη συνταγή σας, θυμηθείτε ότι κάθε φούρνος μπορεί να μαγειρεύει διαφορετικά. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ελέγξετε με ένα μαχαίρι ή μία οδοντογλυφίδα. Ανοίξτε τον φούρνο και βάλτε ένα μαχαίρι σε κάποιο σημείο του κέικ.

    Το κέικ είναι έτοιμο να αφαιρεθεί εάν το μαχαίρι βγει εντελώς καθαρό και δεν έχει πάνω του άψητη ζύμη.

    5ο Λάθος: Δεν περιμένετε να κρυώσει πριν το διακοσμήσετε

    Μόλις το κέικ σας βγει από το φούρνο, ίσως βιαστείτε να το διακοσμήσετε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να περιμένετε να κρυώσει εντελώς το κέικ πριν βάλετε γλάσο, καραμελάκια, σοκολάτα, κ.λπ. Αυτό συμβαίνει επειδή το κέικ είναι ακόμα ζεστό!. Αν απλώσετε γλάσο πολύ νωρίς, το κέικ θα σπάσει ή θα ξεφουσκώσει.

    Επίσης, το να βάλετε γλάσο πολύ νωρίς στο κέικ μπορεί δείτε το γλάσο να λιώνει.

    Προσπαθήστε να περιμένετε τουλάχιστον μερικές ώρες, ή ακόμα και όλη τη νύχτα, για να κρυώσει εντελώς το κέικ σας, ώστε να αποφύγετε τυχόν ατυχίες στη διακόσμηση. Εάν δεν έχετε χρόνο, δοκιμάστε να βάλετε το κέικ στο ψυγείο για να επιταχύνετε τη διαδικασία.

    Διαβάστε επίσης:

    Διαβήτης: Η μάστιγα της εποχής

    Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών: Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ΕΕ

    Να τι φταίει για την κίνηση στον Κηφισό!



    ΣΧΟΛΙΑ