• HealthStories.gr

    Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών: Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ΕΕ

    Η κορυφαία αξιωματούχος της Κομισιόν για θέματα υγείας Sandra Gallina

    Η κορυφαία αξιωματούχος της Κομισιόν για θέματα υγείας Sandra Gallina


    Η απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών ξεκίνησε ως ένα μέτρο, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και για τη διασφάλιση της επάρκειάς τους, αλλά έχει καταλήξει να είναι ένα θέμα που “καίει”.

    Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκφράζονται φόβοι για τη δρομολόγηση επιβολής κυρώσεων το προσεχές διάστημα.

    Η κορυφαία αξιωματούχος της Κομισιόν για θέματα υγείας Sandra Gallina, απαντώντας σε σχετική επιστολή του Οργανισμού «Affordable Medicines Europe», αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «υιοθέτησε ορισμένα μέτρα, που εισάγουν απαγορεύσεις στις παράλληλες εξαγωγές και στις ενδοενωσιακές διακινήσεις ορισμένων φαρμακευτικών προϊόντων, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ΕΕ».

    Η αξιωματούχος της ΕΕ, που απαντά εκ μέρους των ευρωπαίων Επιτρόπων Υγείας Στ. Κυριακίδου και Εσωτερικής Αγοράς Τ. Μπρετόν, αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή έρχεται σε αντίθεση με την οδηγία 2015/1535 της ΕΕ και για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει τη δυνατότητα να αποφανθεί, εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αντιβαίνει το ενωσιακό δίκαιο.

    «Οι υπηρεσίες της Επιτροπής, που είναι αρμόδιες για τη δημόσια υγεία και για την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων στην εσωτερική αγορά, έχουν ξεκινήσει διάλογο με τις ελληνικές αρχές για να αντιμετώπιση του θέματος και υπέβαλαν σχετικές παρατηρήσεις», αναφέρει η Sandra Gallina στην απάντησή της προς τον Οργανισμό Πανευρωπαϊκής Σύνδεσης Παράλληλων Εξαγωγών.

    Ως πότε η απαγόρευση;

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο… «διάλογος» της Κομισιόν με τις ελληνικές αρχές για το θέμα των παράλληλων εξαγωγών είναι συνεχής. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ήρθε στην Αθήνα κλιμάκιο από τις Βρυξέλλες, με επικεφαλής την κα Gurdun Galhoff, και έγιναν κάποιες συναντήσεις με αξιωματούχους του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, λένε οι πληροφορίες.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κλιμάκιο της ΕΕ έχει γίνει αποδέκτης των ανησυχιών, που εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων, ότι η απαγόρευση «προσκρούει στην αρχή της αναλογικότητας» και ότι έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς της ΕΕ, όσον αφορά στους εθνικούς περιορισμούς στη διακίνηση προϊόντων.

    Σε αυτό το πλαίσιο η επίτροπος Υγείας της ΕΕ κα Στέλλα Κυριακίδου είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Γεραπετρίτη στις 9 Αυγούστου 2023, σε ό,τι αφορά στην «απόφαση προσωρινής απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης εμβολίων», που έχουν λάβει οι ελληνικές κυβερνήσεις από το… μακρινό 2014.

    Στην εν λόγω επιστολή η κα Κυριακίδου αναφέρει ρητά ότι «το άρθρο 35 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) απαγορεύει τους εθνικούς περιορισμούς στις εξαγωγές και ότι τα κράτη – μέλη μπορούν να λαμβάνουν μέτρα, που επηρεάζουν τις εξαγωγές, μόνο εάν αυτά δικαιολογούνται από έναν από τους λόγους, που απαριθμούνται στο άρθρο 36 της ΣΛΕΕ ή άλλες υποχρεωτικές απαιτήσεις, που θεσπίζονται με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Σφίγγει ο κλοιός από την ΕΕ

    Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στις παρατηρήσεις της, ότι η Ελλάδα δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν συγκεκριμένες ελλείψεις των εν λόγω εμβολίων, αμφισβητεί τις αιτιάσεις για τον κίνδυνο εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών και εκφράζει ρητά την αντίθεσή της στο γεγονός, ότι «το κοινοποιηθέν σχέδιο δεν αναφέρει καμία ημερομηνία έναρξης ή λήξης ισχύος».

    Τέλος, η ευρωπαία Επίτροπος στην επιστολή της καλεί την ελληνική κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις της και να  διερευνήσει «χρονικά περιορισμένα και λιγότερο περιοριστικά μέτρα».

    «Ένα τέτοιο σύστημα θα παρείχε ασφάλεια δικαίου, θα επέτρεπε τη διατήρηση της ροής των εξαγωγών, μετριάζοντας παράλληλα την εμφάνιση ελλείψεων και αποτρέποντας την κερδοσκοπική στρέβλωση των κανονικών αλυσίδων εφοδιασμού», όπως επισημαίνει.

    Διαβάστε επίσης:

    Νάντια Γκογκοζώτου: Οι διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές, η αριστεία και το «απωθημένο»

    Συναγερμός για το κοξάκι στην Ελλάδα: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

    Μεγάλη έρευνα δείχνει ότι οι αξονικές τομογραφίες σε παιδιά και νέους αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στην ενήλικη ζωή



    ΣΧΟΛΙΑ