• HealthStories.gr

    Καύσωνας: Οι δυσκολίες για τον θυρεοειδή

    • NewsRoom
    Καύσωνας: Οι δυσκολίες για τον θυρεοειδή

    Πηγή: unsplash.com


    Ο καύσωνας μπορεί να δυσκολεύει όσους πάσχουν από νόσους του θυρεοειδούς.

    Αυτός ο δείκτης δυσλειτουργίας του αδένα, που παραβλέπεται συχνά, καθιστά τη ζωή στις υψηλές θερμοκρασίες ανυπόφορη. Αρκετές φορές, μάλιστα, η δυσανεξία στη ζέστη είναι δυσεξήγητη, αφού σε κάποια άτομα η νόσος παραμένει αδιάγνωστη.

    Τυπικά, αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται στους λεγόμενους υπερθυρεοειδικούς ασθενείς. Ωστόσο, οποιαδήποτε μορφή δυσλειτουργίας του αδένα, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με αυτοάνοση δυσλειτουργία, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ρύθμισης της εσωτερικής θερμοκρασίας.

    «Οι ορμόνες του θυρεοειδούς ρυθμίζουν τον τρόπο, με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Τόσο τα υψηλά επίπεδά τους όσο και τα χαμηλά μπορεί να καταστήσουν τους ανθρώπους ευαίσθητους στη ζέστη ή στο κρύο», μας εξηγεί ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, Δημήτρης Λινός.

    «Βέβαια, όλοι μας ζεσταινόμαστε, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα. Όσοι, όμως, έχουν έναν θυρεοειδή, που δεν λειτουργεί σωστά, έχουν δυσανεξία στη θερμότητα, δηλαδή αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό τους και τη θερμοκρασία τους σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα από άλλα άτομα, που βρίσκονται στις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες».

    Πώς ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος

    Ειδικότερα, η θερμοκρασία του σώματος ρυθμίζεται από τους θερμοϋποδοχείς του σωµατο – αισθητικού συστήματος, που βρίσκονται στο δέρμα και βαθιά μέσα στο σώμα. Αυτοί συνδέονται με το κεντρικό νευρικό σύστημα και επικοινωνούν με τον υποθάλαμο, που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του εγκεφάλου.

    Σε συνθήκες καύσωνα, το σύστημα στέλνει σήμα στα αιμοφόρα αγγεία να διασταλούν, και να διοχετεύσουν τη θερμότητα από τον κορμό στο δέρμα, προκειμένου αυτή να απελευθερωθεί και η θερμοκρασία του σώματος να πέσει.

    Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    Φωτιές: Η ψυχολόγος Α. Καππάτου εξηγεί πώς να βοηθήσουμε τον εαυτό μας

    Η σχέση της διατροφής με 11 διαφορετικούς καρκίνους – Ελληνική μελέτη

    Ηλιακό έγκαυμα: 10-1 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ