• HealthStories.gr

    Οι επιστήμονες καλούν τους γονείς να σταματήσουν να δίνουν ζαμπόν στα παιδιά

    • NewsRoom


    Το σχολικό κολατσιό των παιδιών έχει μπει στο στόχαστρο του Αντικαρκινικού Συμβουλίου της Αυστραλίας (Cancer Council), το οποίο έχει καλέσει επανειλημμένως τους γονείς να σταματήσουν τα σάντουιτς με ζαμπόν, καθώς το εν λόγω αλλαντικό συνδέεται με καρκίνο.

    Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός, με φυλλάδια που μοίρασε σε μαθητές, καλεί τους γονείς να αναζητήσουν πιο υγιεινές εναλλακτικές για τα σάντουιτς των παιδιών τους.

    Και δεν είναι η μόνη ομάδα επιστημόνων που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πρόσληψη επεξεργασμένων κρεάτων -και άλλων τροφών- που μπορεί να έχει εξαιρετικά επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία.

    Ο ΠΟΥ είχε δημοσιεύσει τέσσερα χρόνια πριν αναλυτική μελέτη που κατέληγε, στο ότι “υπάρχουν επαρκή στοιχεία που επιβεβαιώνουν, ότι ο εν λόγω διατροφικός παράγοντας προκαλεί καρκίνο. Αυτό έχουν δείξει οι επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν πώς εξελίσσεται ο καρκίνος στα άτομα που έχουν εκτεθεί.”

    «Ποτέ ξανά ζαμπόν»

    Η ειδικός στην παιδιατρική διατροφή Jennifer Cohen, καλεί τους γονείς να εγκαταλείψουν το ζαμπόν μα και κάθε επεξεργασμένο τρόφιμο από την διατροφή του παιδιού.
    “Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω είναι, οι γονείς να προσφέρουν επεξεργασμένες τροφές, όπως π.χ. το ζαμπόν, με το σταγονόμετρο και μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο, μέχρι που σταδιακά να το εγκαταλείψουν. Στόχος είναι σιγά σιγά τα παιδιά να γνωρίσουν ποικίλες υγιεινές τροφές που με τα χρόνια θα καταλήξουν να προτιμούν.”

    Δεδομένου ότι το ζαμπόν είναι επεξεργασμένο κρέας, υπάρχουν σίγουρα ορισμένα μειονεκτήματα:

    1. Υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

    Το νάτριο ενοχοποιείται για πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η υπερβολική ποσότητα νατρίου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

    Υπάρχουν πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, συμπεριλαμβανομένου του ζαμπόν, που κάνουν το σώμα σας να συγκρατεί περισσότερο νερό στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό θα περιορίσει τα αιμοφόρα αγγεία και θα βλάψει την καρδιά λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος.

    Θα πρέπει πάντα να παραμένετε κάτω από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα. Τα άτομα που έχουν ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση ή εξασθενημένες καρδιακές λειτουργίες θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τον περιορισμό του νατρίου.

    2. Επεξεργασμένο τρόφιμο

    Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν συνδεθεί με υψηλή χοληστερόλη και αύξηση βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν περισσότερα τεχνητά συστατικά σε σύγκριση με τα κανονικά τρόφιμα.

    Το αλλαντικό αυτό έχει πρόσθετο αλάτι, ζάχαρη και λάδι για να βελτιώσει τις γεύσεις, κάτι που δεν είναι καλό για την προστασία της μακροπρόθεσμης υγείας της καρδιάς σας.

    Διαβάστε επίσης:

    Η 87η ΔΕΘ έρχεται με ένα πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα εκδηλώσεων

    Αν τρως καρότα, θα έχεις καλύτερη όραση;

    Κορονοϊός: Ανησυχία για την υποπαραλλαγή Pirola – Σε ποιες χώρες έχει ανιχνευτεί



    ΣΧΟΛΙΑ