• HealthStories.gr

    Fast food μία φορά την εβδομάδα; Τι μπορεί να νιώσετε στο σώμα


    Το σώμα δεν αγαπά το fast food, όπως το μυαλό μας.

    Η λαχτάρα για γρήγορο φαγητό μπορεί να είναι έντονη κάποιες φορές, αλλά αν υποκύπτετε στον πειρασμό μία φορά την εβδομάδα, ο οργανισμός σας επηρεάζεται ακόμα και αν εσείς δεν το αντιλαμβάνεστε.

    Οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι μόνο τα συστατικά του φαγητού που έχουν σημασία – αλλά και ο τρόπος παρασκευής τους. Τα βαριά επεξεργασμένα γεύματα που βρίσκονται στα εστιατόρια fast food έχουν επιπλέον νάτριο, ζάχαρη, κορεσμένα λίπη και πρόσθετα.

    Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σημειώνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση γρήγορου φαγητού συνδέεται με παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και άλλους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

    Προφανώς η κατανάλωση αυτού του είδους φαγητού μία φορά την εβδομάδα εγκυμονεί λιγότερους κινδύνους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συνέπειες.

    Οι κίνδυνοι για την υγεία και το σώμα που σχετίζονται με fast food με πιο σπάνιο αλλά τακτικό ρυθμό.

    1. Προβλήματα στην πέψη

    Ακόμα κι αν τρώτε μόνο ένα γεύμα γρήγορου φαγητού την εβδομάδα, μπορεί να παρατηρήσετε πεπτική δυσφορία μετά. Το γρήγορο φαγητό είναι συχνά χαμηλό σε διαιτητικές ίνες, οι οποίες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς πέψης. Η έλλειψη φυτικών ινών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και ανωμαλία.

    Μια άλλη άμεση συνέπεια της κατανάλωσης fast food μία φορά την εβδομάδα είναι ότι μπορεί να παρατηρήσετε αέρια ή φούσκωμα μετά το τέλος του γεύματός σας.

    2. Αύξηση σακχάρου στο αίμα

    Δεδομένου ότι τα γεύματα fast food συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων υδατανθράκων, πρόσθετων σακχάρων και ροφημάτων με ζάχαρη, η τακτική κατανάλωση fast food σχετίζεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

    Αν και δεν πρόκειται να αναπτύξετε διαβήτη από τη μια μέρα στην άλλη με την κατανάλωση ενός γεύματος γρήγορου φαγητού, το fast food μπορεί να «προκαλέσει γρήγορες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ασκώντας πίεση στο πάγκρεας για την παραγωγή ινσουλίνης.

    Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει άμεσα προβλήματα σε όποιον θεωρείται ήδη διαβητικός ή προδιαβητικός.

    3. Κίνδυνος για την καρδιά και τον εγκέφαλο

    Συνήθως, η αρτηριακή πίεση μειώνεται ελαφρώς μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Στην πραγματικότητα, περίπου το 1/3 των ηλικιωμένων ενηλίκων εμφανίζουν αξιοσημείωτη μεταγευματική υπόταση, σημειώνοντας τη χαμηλότερη μέτρηση της αρτηριακής τους πίεσης στα 30 έως 60 λεπτά μετά το γεύμα.

    Ωστόσο, μετά από ένα αλμυρό γεύμα γρήγορου φαγητού, η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί και αυτό με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να καταπονήσει το καρδιαγγειακό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

    Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation διαπίστωσε ότι η κατανάλωση fast food μόνο μία φορά την εβδομάδα αύξησε τον κίνδυνο θανάτου από στεφανιαία νόσο στους συμμετέχοντες κατά 20%, σε σύγκριση με εκείνους που απείχαν.

    Όσοι έτρωγαν fast food τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ίδια πάθηση, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

    4. Επιβάρυνση του συκωτιού

    Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2023 από το University of Southern California, οι άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον το 20% των θερμίδων τους από fast food, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μια επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι.

    Τα υγιή συκώτια περιέχουν μικρή ποσότητα λίπους, συνήθως λιγότερο από 5%, και ακόμη και μια μέτρια αύξηση του λίπους μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος», δήλωσε η Ani Kardashian, MD, ηπατολόγος στο Keck Medicine και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

    Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές όρισαν το fast food ως το φαγητό σε οποιοδήποτε εστιατόριο χωρίς σερβιτόρους, πράγμα που σημαίνει ότι συμπεριλήφθηκαν δημοφιλή τρόφιμα όπως πίτσα και σάντουιτς.

    Διαβάστε επίσης:

    Αισιοδοξία στον εμπορικό κόσμο για την περίοδο των θερινών εκπτώσεων

    Σήμερα το Ports & Rail Forum 2023

    Tesla: Νέο κατάστημα Pop-Up στην Θεσσαλονίκη



    ΣΧΟΛΙΑ