• HealthStories.gr

    Χαρτογράφηση στην Ακμή: Δείτε τι προκαλεί έξαρση στα σπυράκια σε κάθε σημείο του προσώπου σας

    • NewsRoom


    Έχετε ακμή; Προτού εφαρμόσετε την κρέμα για τα σπυράκια σε όλο το πρόσωπο, πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένες ατέλειες δεν μπορούν απλά και εύκολα να εξαλειφθούν. Αυτά τα προϊόντα βοηθούν στοχεύοντας τα σπυράκια σε τοπικό επίπεδο, αλλά δεν οφείλονται όλα τα σπυράκια στο λιπαρό δέρμα και τους φραγμένους πόρους.

    Ακμή στο πρόσωπο

    Η ακμή σε ορισμένες περιοχές μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενα ζητήματα υγείας ή τρόπου ζωής και θα φύγει μόνο όταν επιλυθεί το πρόβλημα. Η χαρτογράφηση προσώπου, είναι μια πρακτική που γίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, και πολλοί δερματολόγοι εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτήν για τον εντοπισμό της καλύτερης θεραπείας.

    Χαρτογράφηση ακμής

    «Η χαρτογράφηση της ακμής χωρίζει το πρόσωπο σε ζώνες που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους ιατρικούς παράγοντες ή παράγοντες του τρόπου ζωής», λέει η Claire Chang, MD, πιστοποιημένη δερματολόγος στη Νέα Υόρκη, στο realsimple.com.

    “Προέρχεται από την αρχαία ανατολική ιατρική, υποδηλώνοντας ότι το δέρμα ενός ατόμου μπορεί να είναι αντανάκλαση της εσωτερικής του υγείας. Η σωματική ανισορροπία πιστεύεται ότι προκαλεί εξάρσεις στο δέρμα, με συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου να αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένα όργανα. Τον τελευταίο καιρό, η σύγχρονη χαρτογράφηση προσώπου έχει εξελιχθεί και περιλαμβάνει περισσότερες επιστημονικές και τεκμηριωμένες αιτίες της ακμής».

    Σύμφωνα με την Δρ Τσανγκ, η χαρτογράφηση προσώπου μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ορισμένων πιθανών ερεθισμάτων. “Η χαρτογράφηση προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκη μας για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ακμής, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται αλάνθαστη. Αντίθετα, πρέπει να λάβουμε υπόψη τον ασθενή ως σύνολο. Γενετική, ορμόνες, διατροφή, τρόπος ζωής και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν βασικό ρόλο».

    Εάν βρίσκετε ότι τα ξεσπάσματα της ακμής εμφανίζονται πάντα στο ίδιο ακριβώς σημείο στο πρόσωπό σας, δείτε αυτές τις χρήσιμες πληροφορίες:

    Μέτωπο

    «Στην κινεζική ιατρική, το μέτωπο συνδέεται με το πεπτικό σύστημα», λέει η Δρ Τσανγκ. «Τα ξεσπάσματα στην περιοχή του μετώπου λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν πεπτικές ανισορροπίες, όπως κακή διατροφή, ακατάλληλη πέψη ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου». Για να βοηθήσετε στην αποβολή των τοξινών και στην πέψη, αλλάξτε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη και τα υπερβολικά επεξεργασμένα ποτά με νερό. Εάν έχετε φυσικά λιπαρά μαλλιά, πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας πιο συχνά. Σύμφωνα με την Δρ Τσανγκ, τα βρώμικα μαλλιά επιδεινώνουν την επίπτωση που προκαλείται από τον τον ιδρώτα και το φυσικό έλαιο του δέρματος που φράσσουν τους πόρους, επιδεινώνοντας έτσι τις εξάρσεις ακμής στο μέτωπο. Το να φοράτε καπέλα μπορεί επίσης να παγιδεύει βακτήρια στην περιοχή, προκαλώντας εξάρσεις.

    Κρόταφοι

    Σύμφωνα με την αρχαία κινεζική χαρτογράφηση, οι κρόταφοι αντιστοιχούν στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Οι λοιμώξεις ή οι φλεγμονές σε αυτές τις περιοχές μπορεί να παρουσιαστούν ως ακμή, επομένως πρέπει να προσέχετε την κατανάλωση αλκοόλ, τα πολύ επεξεργασμένα ή λιπαρά τρόφιμα.

    Μάγουλα

    Η ακμή στα μάγουλα μπορεί να συνδέεται με το αναπνευστικό σύστημα, επομένως εάν περπατάτε συχνά σε πόλεις ή οδηγείτε με ανοιχτά τα παράθυρά, θα πρέπει να φροντίσετε τον καθαρισμό του προσώπου σας. Η Δρ Τσανγκ σημειώνει ότι πρέπει να εξετάσετε πιθανούς περιβαλλοντικούς παράγοντες στον τρόπο ζωής σας, όπως βρώμικες μαξιλαροθήκες, σεντόνια και θήκες κινητών τηλεφώνων. Πολλά πράγματα έρχονται σε επαφή με τα μάγουλά σας καθημερινά, οπότε ο καθαρισμός των αντικειμένων που σας ακουμπούν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των νέων σπυριών από την εμφάνιση.

    Πηγούνι/σαγόνι

    Η ακμή στο πηγούνι υποδηλώνει τον μεγαλύτερο υποκινητή του ελαττώματος που γνωρίζουμε πολύ καλά: την ορμονική ανισορροπία. Σύμφωνα με τον Δρ. Chang, “Η ορμονική ακμή τείνει να εμφανίζεται κυκλικά, γίνεται χειρότερα στην έμμηνο ρύση και την εμμηνόπαυση λόγω υψηλότερων σχετικών επιπέδων ανδρογόνων έναντι των οιστρογόνων. Η περίσσεια ανδρογόνων διεγείρει περισσότερη παραγωγή λίπους στο δέρμα, οδηγώντας σε φραγμένους πόρους και εξάρσεις.” Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και υγιεινή διατροφή για να μετριάζετε τις ιδιότροπες ορμόνες.

    Λεπτή γραμμή στα μαλλιά

    Η ακμή στην γραμμή των μαλλιών υποδηλώνει ορισμένα προϊόντα περιποίησης μαλλιών ή δέρματος ως αφορμή, λέει η Δρ Τσανγκ, γιατί φράζουν τους πόρους και προκαλούν εξάρσεις ακμής. Εάν βρίσκετε τα περισσότερα από τα σπυράκια σας συγκεντρωμένα εκεί που ξεκινούν τα μαλλιά, είναι καλύτερο να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα μαλλιών με βάση το λάδι.

    Μύτη

    Υπάρχουν περισσότεροι αδένες λίπους στη μύτη σας από το υπόλοιπο πρόσωπο, γεγονός που καθιστά αυτήν την περιοχή πιο επιρρεπή σε εξάρσεις. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει καλά τη μύτη και χρησιμοποιήστε προϊόντα περιποίησης δέρματος που καθαρίζουν τους πόρους. Στην κινεζική χαρτογράφηση προσώπου, η ακμή της μύτης έχει επίσης συνδεθεί με το ήπαρ και τα νεφρά, επομένως ίσως αξίζει να το ελέγξετε ξανά με το γιατρό σας για να δείτε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή ηπατική δυσλειτουργία. Εάν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει αυτό, δοκιμάστε να περιορίσετε την κατανάλωση υπερβολικά πικάντικων πιάτων.



    ΣΧΟΛΙΑ