• HealthStories.gr

    Συναγερμός για τον Αρκτούρο: Το νέο σύμπτωμα που προκαλεί η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, ειδικά στα παιδιά

    • NewsRoom


    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στρέφει το βλέμμα του σε μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, την XBB.1.16, η οποία ονομάστηκε Αρκτούρος και ήδη έχει προκαλέσει νέα αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία, τη Βρετανία και άλλες χώρες.

    Σύμφωνα με τον Δρ Vipin Vashishtha–παιδίατρο και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ανοσοποίησης της Ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής COVID-19 είναι υψηλός πυρετός, βήχας και επιπεφυκίτιδα με φαγούρα, ειδικά στα παιδιά.

    Μιλώντας στο Fortune, ο επιδημιολόγος Richard Reithinger, είπε ότι “είναι μάλλον πολύ νωρίς για να πούμε εάν τα συμπτώματα του ιού έχουν πραγματικά μετατοπιστεί και η επιπεφυκίτιδα έχει αναφερθεί στο παρελθόν ως σύμπτωμα COVID”.

    Ερευνητές στο Ινστιτούτο Οφθαλμών Truhlsen της Nebraska Medicine είχαν επίσης αναγνωρίσει τον ιό στο δακρυϊκό φιλμ του ματιού, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπεφυκίτιδα. Είπαν ότι τα συμπτώματα της επιπεφυκίτιδας περιλαμβάνουν δακρύρροια ή υγρά μάτια, ερυθρότητα, πρήξιμο, πόνο ή ερεθισμό, κνησμό και εκκρίσεις.

    «Η XBB.1.16 έχει τη δύναμη να ξεπεράσει άλλες παραλλαγές της COVID. Οι νέες παραλλαγές εξελίσσονται γρήγορα», δήλωσε στο Fortune ο Ρατζ Ραϊναραγιανάν, βοηθός κοσμήτορας έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης.

    Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα για την XBB.1.16 λέγοντας ότι η παραλλαγή έχει πλεονέκτημα ανάπτυξης 140% έναντι της XBB.1.5, καθιστώντας την πιο επιθετική.

    Την περασμένη εβδομάδα, η αξιωματούχος του ΠΟΥ, Maria Van Kerkhove, είπε ότι η υποπαραλλαγή κυκλοφορεί εδώ και λίγους μήνες και δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.

    Ωστόσο, «ένα από τα πράγματα που μας ανησυχούν πολύ είναι η πιθανότητα να αλλάξει ο ιός για να γίνει όχι μόνο πιο μεταδοτικός αλλά και πιο σοβαρός», είπε η Van Kerkhove. «Έτσι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση».



    ΣΧΟΛΙΑ