• HealthStories.gr

    6 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε πονόλαιμο

    • NewsRoom


    Ακόμα και το νεράκι μπορεί να χειροτερεύει έναν πονόλαιμο, πόσο μάλλον οι τροφές! Ειδικά κάποιες τροφές θα πρέπει να τις αποφεύγετε αν θέλετε να δείτε γρήγορη βελτίωση.

    Ο πονόλαιμος είναι όταν έχετε πόνο, γρατσουνιά ή ερεθισμό στο λαιμό και μπορεί να αισθανθείτε χειρότερα όταν καταπίνετε.

    1. Τραγανά σνακ

    Τρόφιμα όπως πατατάκια, κράκερ και άλλα τέτοια τρόφιμα μπορεί να αισθάνεστε ότι σας γρατζουνάνε. Σίγουρα προκαλούν περισσότερο πόνο. Οι οδοντωτές άκρες αυτών των τροφών μπορεί να ερεθίσουν τον ήδη πονεμένο σας λαιμό. Τα πιο μαλακά φαγητά τείνουν να είναι καλύτερα με πονόλαιμο. Εάν έχετε τη διάθεση για κράκερ ενώ είστε άρρωστοι, μπορείτε να τα βουτήξετε σε ζεστό τσάι ή σε σούπα για να μαλακώσουν.

    2. Εσπεριδοειδή

    Είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία είναι ιδανική για όταν είστε άρρωστοι. Ωστόσο, εάν η οξύτητα των φρέσκων φρούτων όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα λάιμ ενισχύουν το γαργάλημα στο λαιμό σας όταν τα τρώτε, τότε είναι καλύτερο να τα αποφύγετε μέχρι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος.

    Οι χυμοί με παγάκια και τα smoothies που παρασκευάζονται με εσπεριδοειδή μπορεί επίσης να είναι ενοχλητικά, οπότε σταματήστε προσωρινά αν σας ενοχλούν.
    Για να απαλύνετε τον πονόλαιμο με εσπεριδοειδή, προσθέστε μερικές σταγόνες σε ζεστό τσάι ή ακόμα και σε ζεστό νερό με μέλι.

    3. Όξινες τροφές

    Ακριβώς όπως τα εσπεριδοειδή, τα όξινα τρόφιμα όπως η σάλτσα ντομάτας μπορεί να είναι ερεθιστικά για το λαιμό σας. Καλό είναι να αποφύγετε προσωρινά μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος σας μία πίτσα ή τα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα.

    4. Πικάντικα φαγητά

    Όταν έχετε πονόλαιμο, οι πικάντικες τροφές θα σας κάνουν να νιώσετε χειρότερα. Οι πικάντικες τροφές ερεθίζουν την περιοχή του λαιμού, οπότε καλό είναι να περιμένετε να περάσει η φλεγμονή ή ο ερεθισμός.

    5. Σκληρά ωμά λαχανικά

    Το καρότο και τα κοτσάνια σέλινου είναι σίγουρα υγιεινές επιλογές, αλλά η σκληρότητά τους μπορεί να είναι ενοχλητική στην ερεθισμένη περιοχή του λαιμού σας. Επιλέξτε μαγειρεμένα λαχανικά ή ακόμα και λαχανικά πουρέ, όπως πουρέ πατάτας προς το παρόν.

    6. Ψωμί και τηγανητά τρόφιμα

    Αν έχετε λαχταρήσει τηγανητό κοτόπουλο ή τηγανητά κρεμμύδια, η χοντρή επικάλυψή τους μπορεί να είναι ερεθιστική για τον πονόλαιμο, όπως και η κόρα από το ψωμί. Αποφύγετε τε μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας και θυμηθείτε να επιλέγετε τηγανητά τρόφιμα σε μικρές ποσότητες, καθώς δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή, ειδικά όταν είστε άρρωστοι.



    ΣΧΟΛΙΑ