• HealthStories.gr

    5 τρόποι που η διάθεση επηρεάζει το δέρμα

    Πηγή: healthstories.gr


    Tο άγχος αλλά και η καλή διάθεση μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο δέρμα, όπως και στην γενικότερη υγεία.

    Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς αυτό που νιώθετε μέσα σας μπορεί να εμφανιστεί εξωτερικά.

    Από την άλλη, αν είστε σε καλή διάθεση αυτό είναι καλό και για την επιδερμίδα σας.

    «Η διάθεσή σας μπορεί να επηρεάσει απολύτως το δέρμα σας και το δέρμα σας μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας», λέει στο everydayhealth.com η δερματολόγος Doris Day, MD.

    Η φροντίδα του δέρματός σας μπορεί να προσφέρει οφέλη στη διάθεση. Μια σταθερή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να δείξετε λίγη αγάπη στον εαυτό σας – μερικές φορές ακριβώς όταν τη χρειάζεστε περισσότερο.

    Δείτε τους 5 τρόπους με τους οποίους η διάθεσή σας μπορεί να επηρεάσει το δέρμα

    1. Το άγχος μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον έλεγχο του εκζέματος, της ροδόχρου ακμής και άλλων δερματικών παθήσεων

    Όταν αισθάνεστε ένταση, το σώμα σας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη, η οποία πυροδοτεί μια αντίδραση μάχης ή φυγής. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, η κορτιζόλη δεν είναι καθόλου κακή – μπορεί να μας δώσει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα – αλλά συνδέεται επίσης με μια σειρά από δυσάρεστες παρενέργειες.

    Όσον αφορά το δέρμα, περιλαμβάνει κακή επούλωση τραυμάτων και επιδείνωση φλεγμονωδών δερματικών καταστάσεων.

    Μελέτες, για παράδειγμα, δείχνουν ότι η αυξημένη ακμή συσχετίστηκε σημαντικά με υψηλότερα επίπεδα στρες.

    Το έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως φαγούρα, ξηρό και ευαίσθητο δέρμα. Το άγχος προκαλεί συνήθως έξαρση του εκζέματος, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερο στρες.

    Τι ακριβώς συμβαίνει; Η φυσιολογική απόκριση του σώματός μας στο στρες μας πλημμυρίζει με τις ορμόνες αδρεναλίνη και κορτιζόλη, οι οποίες μπορεί τελικά να προκαλέσουν φλεγμονή και να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

    Μια άλλη κοινή πάθηση του δέρματος, η ροδόχρους ακμή – η οποία χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα του προσώπου και φλεγμονώδεις βλάβες – μπορεί επίσης να ξεσπάσει λόγω του στρες. Ορισμένα πεπτίδια που απελευθερώνει το νευρικό σύστημα ως απόκριση στο στρες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας κοκκίνισμα και έξαψη.

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το δέρμα μπορεί να επιδεινωθούν από το άγχος, όπως η ψωρίαση και η κνίδωση.

    2. Ξεσπάτε στο δέρμα σας όταν έχετε άγχος

    Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν το δέρμα τους για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματα του άγχους. Η δερματιλλομανία είναι μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που εστιάζεται στο σώμα και σχετίζεται με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

    Αυτή είναι μια ψυχική ασθένεια που προκαλείται από γενετικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου που σχετίζονται με το σχηματισμό συνήθειας, καθώς και από το στρες και το άγχος.

    Η Διαταραχή Δερματιλλομανίας αναφέρεται στο επαναλαμβανόμενο πείραγμα, τσίμπημα, τράβηγμα, σκάλισμα ή ξύσιμο του δέρματος ή στο τράβηγμα των μαλλιών. Επίσης, κάποιοι επιλέγουν να πειράζουν τα σπυράκια της ακμής.

    3. Η κατάθλιψη συνδέεται με ανθυγιεινές συνήθειες φροντίδας του δέρματος

    Καθημερινές συνήθειες όπως η υγιεινή διατροφή και ο άφθονος ύπνος προάγουν το υγιές δέρμα, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Αλλά τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να έχουν πρόβλημα να τρώνε υγιεινά ή να κοιμηθούν επαρκώς.

    Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του σώματός σας, κάτι που μπορεί να αντανακλάται στο δέρμα σας – το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας .

    4. Το συνοφρύωμα προκαλεί ρυτίδες

    Αν νιώθετε θυμό και το δείχνετε στο πρόσωπο σας με συνοφρύωμα, επηρεάζεται η επιδερμίδα. Το συνεχές συνοφρύωμα δημιουργεί ρυτίδες που χαράσσονται στο μέτωπο.

    Οι μικρές μυϊκές συσπάσεις από τον θυμό, προκαλούν γραμμές στο μέτωπο, ανάμεσα στα φρύδια και στις γωνίες των ματιών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι γραμμές γίνονται πιο εμφανείς και μπορεί να οδηγήσουν σε ρυτίδες.

    5. Η καλή διάθεση ρυθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στο δέρμα

    Όλο και περισσότεροι δερματολόγοι αναγνωρίζουν τη σύνδεση μεταξύ ψυχικής υγείας και της υγείας του δέρματος τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

    Επομένως, θα ήταν λογικό ότι το αντίθετο – μια ήρεμη ή θετική ψυχική κατάσταση – θα απέτρεπε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στο δέρμα.

    Ίσως είναι χάρη στα αυξημένα επίπεδα ορισμένων ορμονών που σχετίζονται με θετικές καταστάσεις διάθεσης, όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Αυτές οι ορμόνες ρυθμίζουν τη διάθεση και σας κρατούν ήρεμους, σταθερούς και χαρούμενους.

    Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα στοιχεία που να λένε γιατί η θετική διάθεση ενισχύει την υγεία του δέρματος, πέρα ​​από το γεγονός ότι το άγχος έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα.

    Όλα συνηγορούν πάντως ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι γερνούν καλύτερα από εκείνους που είναι θυμωμένοι ή αγχωμένοι.

    Διαβάστε επίσης:

    Ψυχική Υγεία: Επεκτείνεται το δίκτυο με νέες δομές

    Τι κάνει το μαλακτικό ρούχων; Είναι όντως καλό για τα υφάσματα;



    ΣΧΟΛΙΑ