• ΥΓΕΙΑ

    Πάνω από 22 εκ. ζωές έχουν σώσει οι αντικαπνιστικές πολιτικές

    tsigaro-no-smiking


     

    Οι αντικαπνιστικές πολιτικές έχουν βοηθήσει 53 εκ. ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, σε 88 χώρες, μεταξύ των ετών 2007 και 2014, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός αυτός «μεταφράζεται» σε περισσότερα από 22 εκ. ζωές που έχουν σωθεί στις χώρες αυτές, λόγω της μείωσης των ποσοστών καπνίσματος.

    «Τα ευρήματά μας δείχνουν την τεράστια δυνατότητα που υπάρχει να σωθούν εκατομμύρια ζωές, εφαρμόζοντας πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης David Levy, καθηγητής Ογκολογίας, στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown, στην  Ουάσινγκτον. Όπως τόνισε ο ίδιος, τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες που δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει τα σωτήρια μέτρα να κατανοήσουν καλύτερα τον ισχυρό αντίκτυπο που έχουν στη δημόσια υγεία.

    Η νέα μελέτη επανεξέτασε τα αποτελέσματα της Σύμβασης-Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, η οποία ξεκίνησε το 2005. Το 2015, 186 χώρες είχαν επικυρώσει το Πλαίσιο και τουλάχιστον 88 από αυτές είχαν θεσπίσει το λιγότερο ένα από τα μέτρα.

    Τι είναι, λοιπόν, αυτό που βοηθάει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα; Οι συγγραφείς της μελέτης εκτιμούν ότι οι υψηλότεροι φόροι στα τσιγάρα συνέβαλαν στο να σωθούν  7 εκ. ζωές, οι νόμοι απαγόρευσης του καπνίσματος  5,4 εκ. ζωές, οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους στην υγεία 4,1 εκ. ζωές, οι απαγορεύσεις της προώθησης 3,8 εκ. ζωές και  οι παρεμβάσεις διακοπής καπνίσματος  1,5 εκ. ζωές.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αριθμοί έχουν ενισχυθεί από την πρόσφατη εφαρμογή των μέτρων στο Μπαγκλαντές (προειδοποιήσεις για την υγεία, υψηλότεροι φόροι), τη Ρωσία (νόμοι απαγόρευσης του καπνίσματος, περιορισμοί στη διαφήμιση) και το Βιετνάμ (προειδοποιήσεις για την υγεία).

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Tobacco Control.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΦΕΕ: Επικίνδυνες οι επικείμενες αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα πρόεδρος στην AstraZeneca Ελλάδας και Κύπρου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 15 τρικ για να φαίνεστε πιο έξυπνοι και πιο ικανοί – Μαθήματα από την επιστήμη!



    ΣΧΟΛΙΑ