• ΥΓΕΙΑ

    Γιατί δεν ανοίγουν τα γυμναστήρια – Απώλειες τουλάχιστον 40% στον ετήσιο τζίρο


    Στο τέρμα της εξόδου από το lockdown έχει τοποθετηθεί η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, εγείροντας ερωτηματικά σε αθλούμενους και επιχειρηματίες του κλάδου.

    Με τον αρχικό σχεδιασμό να προβλέπει το άνοιγμά τους στο τέλος του Ιουνίου και με ανοιχτό το ενδεχόμενο η ημερομηνία να αλλάξει, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών γυμναστηρίων μετράνε ήδη σημαντικές απώλειες, αφού ήδη έχουν χάσει την περίοδο «αιχμής» της δραστηριότητάς τους.

    Από την άλλη πλευρά, η Επιστημονική Επιτροπή του υπουργείου υγείας, τα χαρακτηρίζει χώρους «υψηλού ρίσκου», δεδομένου ότι η λειτουργία τους έρχεται αντιμέτωπη με έναν από τους βασικότερους κανόνες κατά την περίοδο της πανδημίας: την αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι έντονες εκπνοές των αθλουμένων αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού, ενώ προβληματισμός επικρατεί και σχετικά με τη λειτουργία του εξαερισμού και των κλιματιστικών μονάδων.

    «Τα γυμναστήρια είναι ένας χώρος ο οποίος έχει υψηλό ρίσκο. Είναι πολλοί άνθρωποι μαζί, οι αναπνοές είναι έντονες και η εκπομπή σωματιδίων της αναπνοής γίνεται σε μεγάλο βαθμό. Δεν θα θέλαμε να είναι από τους χώρους που θα ανοίξουν, παρά μόνο προς το τέλος, όταν θα είμαστε πολύ σίγουροι. Και επίσης, είναι και το θέμα του εξαερισμού και του κλιματισμού μέσα στο χώρο του γυμναστηρίου», ανέφερε σχετικά ο διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, κατά την ενημέρωση της Κυριακής.

    Στο μεταξύ, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος, δεδομένου ότι, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιβλήθηκε η προσωρινή παύση της λειτουργίας τους, συμπίπτει με την περίοδο αιχμής προσέλευσης των πολιτών στα γυμναστήρια για τη λήψη υπηρεσιών σωματικής άσκησης.

    «Κατά το τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου πραγματοποιείται περίπου το 40% του ετήσιου κύκλου εργασιών των γυμναστηρίων», αναφέρει στο mononews ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων, Δώρος Κλεοβούλου.

    Επιπλέον, το άνοιγμά τους συμπίπτει με την πιο «νεκρή» περίοδο, αυτήν του Ιουλίου και του Αυγούστου, κατά την οποία η προσέλευση μειώνεται δραστικά.

    «Με αυτά τα δεδομένα, θεωρώ ότι θα είναι μία μεγάλη κρίση για τον κλάδο, η οποία εγκυμονεί κινδύνους για απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ κάποιες επιχειρήσεις πιθανόν να μην μπορέσουν να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα», εκτιμά ο κος Κλεοβούλου.

    Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 2500 μονάδες παροχής υπηρεσιών σωματικής άσκησης, οι οποίες απασχολούν περίπου 42000 εργαζομένους (γυμναστές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό κλπ).

    Δυσοίωνη η επόμενη μέρα

    Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυμναστηρίων, είναι δεδομένο ότι μετά την ομαλοποίηση της διαμορφωθείσας κατάστασης από την κρίση του κορονοϊού, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η λήψη υπηρεσιών σωματικής άσκησης δεν θα αποτελεί προτεραιότητα των πολιτών.

    Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και παγκόσμια διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη από τον αμερικανικό ιστότοπο RunRepeat.com, η οποία κατέδειξε ότι σχεδόν τα μισά (46,67%) από τα μέλη των γυμναστηρίων παγκοσμίως δεν θα επιστρέψουν στα γυμναστήρια μόλις ανοίξουν.

    Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη από 24 Απριλίου έως 1 Μαΐου, συμμετείχαν 10.824 μέλη, από 116 χώρες, εκ των οποίων τα 6636 ήταν από τις ΗΠΑ.

    Όσον αφορά στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με το Σύνδεσμο, αρκετά μέλη των ιδιωτικών γυμναστηρίων επικοινώνησαν τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονική επιστολή, με τους ιδιοκτήτες τους και αξίωσαν από αυτούς χρονική επέκταση του προγράμματος τους, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα γυμναστήρια τελούσαν σε προσωρινή παύση της λειτουργίας τους. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, αξίωσαν και επιστροφή των χρημάτων που είχαν καταβάλει, κάτι που προβλέπεται από σχετική Υπουργική Απόφαση.

    Οι ιδιοκτήτες αναμένουν την τελική ημερομηνία επανέναρξης της δραστηριότητάς τους προκειμένου να προσαρμόσουν τις επιχειρήσεις τους στα νέα δεδομένα.

    «Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει εκδώσει κάποιες οδηγίες ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία θα καθορίζουν και το πόσα άτομα θα μπορούν να μπουν ανάλογα με τα τετραγωνικά μας, με προσυνεννόηση», σημειώνει ο κος Κλεοβούλου.

    Παράλληλα, εκφράζει την απορία «γιατί η Ιταλία με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και με 30.000 απώλειες ανθρώπινης ζωής επέτρεψε το άνοιγμα των γυμναστηρίων στις 25 Μαΐου;», ενώ όσον αφορά στη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων, τονίζει ότι οι επιχειρήσεις θα συμμορφωθούν με τις σχετικές οδηγίες των υγειονομικών Αρχών.

    Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τα κλιματιστικά και ιδίως αυτά που κάνουν ανακύκλωση του αέρα, αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού όταν υπάρχει κρούσμα μέσα στο χώρο, ενώ το υπουργείο Υγείας, έχει εκδώσει εγκύκλιο για την ασφαλή λειτουργία τους.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ