• ΥΓΕΙΑ

    Γερμανία: Σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών έως τις 20 Μαρτίου αποφάσισαν ομοσπονδία και κρατίδια

    • NewsRoom
    Κόσμος περπατάει στην Γερμανία με μάσκες

    Πολίτες με μάσκες στην Γερμανία


    Σημαντική σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας έως τις 20 Μαρτίου αποφάσισαν νωρίτερα απόψε ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κρατίδια.

    Στο πρώτο στάδιο, από τις 4 Μαρτίου, θα επιτρέπονται και πάλι οι ιδιωτικές συναθροίσεις χωρίς περιορισμό στον αριθμό συμμετεχόντων – αν ωστόσο συμμετέχουν άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, τότε έως τις 19 Μαρτίου θα εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας για συνάντηση με έως και δύο άτομα από διαφορετικό νοικοκυριό, με την εξαίρεση των παιδιών κάτω των 14 ετών. Στην ίδια φάση καταργούνται και οι περιορισμοί για την πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο, όπου σήμερα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και ιαθέντες. Θα παραμείνει πάντως υποχρεωτική η χρήση μάσκας – με τη σύσταση για FFP-2.

    Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο Κανόνας για πρόσβαση σε εμβολιασμένους/ιαθέντες και όσους προσκομίζουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ της ίδιας ημέρας (Κανόνας 3G) θα εφαρμόζεται από τις 4 Μαρτίου και στα καταστήματα εστίασης, ενώ τα νυχτερινά κλαμπ θα λειτουργούν μόνο με τον Κανόνα 2G+, για πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους με τις τρεις δόσεις ή ιαθέντες που προσκομίζουν αρνητικό τεστ.

    Όσοι έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει έπειτα από μόλυνση με κορονοϊό, μπορούν να συμμετέχουν ως θεατές σε μεγάλες αθλητικές ή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στους εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπεται η κάλυψη του 60% της χωρητικότητας με όριο τα 6.000 άτομα, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η πληρότητα μπορεί να φθάνει το 75% με όριο τα 25.000 άτομα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι υποχρεωτική η μάσκα τύπου FFP-2.

    Από τις 20 Μαρτίου όλα τα “εκτεταμένα” μέτρα προστασίας θα καταργηθούν, εφόσον το επιτρέπουν τότε τα επιδημιολογικά στοιχεία και η κατάσταση στα νοσοκομεία, εξήγησε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά τη συνεδρίαση με τους Πρωθυπουργούς. Τότε αναμένεται να αρθεί και η υποχρέωση για εργασία από το σπίτι.

    Η υποχρέωση για χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους – και στα μέσα μεταφοράς – θα παραμείνει σε ισχύ και μετά τις 20 Μαρτίου, όπως και η τήρηση αποστάσεων. Επιπλέον, για την είσοδο σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι κανόνες για εμβολιασμένους/ιαθέντες και προσκόμιση αρνητικού τεστ. Η ίδια δυνατότητα υπάρχει και για τα σχολεία, επισημαίνεται στο κείμενο της αποψινής απόφασης, στο οποίο υπογραμμίζεται ακόμη ότι, εάν διαπιστωθεί αύξηση κρουσμάτων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να κινήσει νομοθετική διαδικασία για την εισαγωγή επιπλέον μέτρων.

    “Βρισκόμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη ημέρα της πανδημίας. Μπορούμε να κοιτάξουμε μπροστά με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη”, δήλωσε ο κ. Σολτς, ανακοινώνοντας τις νέες αποφάσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές με ικανοποίηση, τόσο από τις κρατιδιακές κυβερνήσεις, πολλές από τις οποίες είχαν προαναγγείλει ήδη χαλάρωση των περιορισμών, όσο και από την αγορά. Η Ένωση Λιανικού και Εξωτερικού Εμπορίου χαρακτήρισε τις αποφάσεις “σημαντικές και σωστές”, επισημαίνοντας ότι “φέρνουν επιτέλους ελπίδα για βελτίωση της κατάστασής μας”.

    Διαβάστε επίσης

    Θεμιστοκλέους: Δεν προχωράμε σε τέταρτη δόση στην γενικό πληθυσμό – Λογική η σταδιακή άρση των μέτρων

    Έρευνα: Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μακρόχρονης Covid-19 και τα συμπτώματα της

    Βασιλακόπουλος: Τι θα γίνει με άμεση και απόλυτη χαλάρωση των μέτρων



    ΣΧΟΛΙΑ