• ΥΓΕΙΑ

    Θεμιστοκλέους: Δεν προχωράμε σε τέταρτη δόση στην γενικό πληθυσμό – Λογική η σταδιακή άρση των μέτρων

    • NewsRoom
    Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλάει στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

    Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους


    Για τους εμβολιασμούς και τη χαλάρωση των μέτρων μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι το ποσοστό του εμβολιασμού για τον ενήλικο πληθυσμό αγγίζει το 75%, ενώ με την αναμνηστική δόση έχει εμβολιαστεί το 88% και στους άνω των 60 το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 95%.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση εμβολιασμού στους άνω των 60 μετά την επιβολή προστίμου, ωστόσο πλέον ο αριθμός των νέων ραντεβού είναι μικρός περί τις 1.000 με 1.500 την ημέρα. Το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών άνω των 60 φτάνει το 91% και απομένει ένα 9% περίπου 300.000 πολίτες.

    Όσον αφορά τα παιδιά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι τα ποσοστά είναι ανέλπιστα καλά με τον εμβολιασμό στους εφήβους 15-17 να φτάνει στο 50% με 60% και στα παιδιά 5-11 ετών στο 20%.

    Σχετικά με την ισχύ των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών, στο εξωτερικό, αλλά και για κάποιον επισκέπτη έρχεται στην Ελλάδα η λήξη ορίζεται στους 9 μήνες. Ωστόσο, για την είσοδο σε λιανεμπόριο, εστίαση κτλ εντός Ελλάδας ορίζεται στους 7 μήνες.

    Χαλάρωση των μέτρων

    «Θεωρώ λογική τη σταδιακή άρση των μέτρων», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέροντας ότι είναι καιρός να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα και σταδιακά και όχι να ανοίξουν σχεδόν τα πάντα όπως σε άλλες χώρες.

    Στο ερώτημα εάν η χαλάρωση των περιορισμών λόγω της πανδημίας θα πλήξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι είναι περιορισμένες οι πιθανότητες να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν ήδη πράξει.

    «Δεν θα πετύχουμε να εμβολιάσουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό από τις 300.000 και αυτό δεν είναι θέμα τόσο του εμβολιαστικού προγράμματος και των μέτρων. Έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν το βλέπουμε και στους υγειονομικούς», είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Εμβόλιο Novavax

    Το εμβόλιο της Novavax θα έρθει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να είναι ωστόσο γνωστή η ακριβής ημέρα.

    Για το εμβόλιο της Novavax ανέφερε ότι οι πρώτες δόσεις θα φτάσουν την επόμενη εβδομάδα και τα ραντεβού θα ανοίξουν αφού επιβεβαιωθεί η ημέρα παράδοσης της παρτίδας.

    Τέλος, ξεκαθάρισε ότι με βάση τα δεδομένα που τώρα υπάρχουν με την παραλλαγή Όμικρον, δεν θα υπάρξει τέταρτη δόση εμβολίου στο γενικό πληθυσμό αλλά μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους. «Αν αλλάξει κάτι, θα το δούμε στην πορεία», σημείωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Απόκριες, σχολικές εκδρομές και διασκέδαση στην ατζέντα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

    Έρευνα: Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μακρόχρονης Covid-19 και τα συμπτώματα της



    ΣΧΟΛΙΑ