ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: 2 στους 3 ασθενείς δεν ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού

  • NewsRoom

Καθηγητής Ιωάννης Υφαντόπουλος


Μόλις ένας στους τρεις ασθενείς ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού και λαμβάνει σωστά τη θεραπεία του. Αυτό έδειξε έρευνα*, σχετικά με την συμμόρφωση των ασθενών που παρουσιάστηκε στο 2nd Patient Compliance Conference με θέμα: Συμμόρφωση, Η επόμενη ημέρα: Εκπαιδευμένος Ιατρός – Ενεργός Ασθενής – Αποτελεσματικές Θεραπείες, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ.

Την έρευνα παρουσίασε ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Ιωάννης Υφαντόπουλος, διευκρινίζοντας πως η φαρμακευτική συμμόρφωση συνδέεται άρρηκτα με τη λήψη του σωστού φαρμακευτικού σκευάσματος, την κατάλληλη στιγμή, στην απαιτούμενη δόση και για το χρονικό διάστημα που συστήνει ο εκάστοτε θεράπων ιατρός. Δυστυχώς, όμως, όπως ο ίδιος επεσήμανε, το 12%-24% των ασθενών δεν συμμορφώνεται ποτέ στις οδηγίες του θεράποντος ιατρού! Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις το 30-35% των ασθενών ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και το 40%-58% των ασθενών έχει διάφορους βαθμούς συμμόρφωσης.

Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό συμμόρφωσης σε μακροπρόθεσμες φαρμακευτικές θεραπείες κυμαίνεται στο 40-50%, ενώ το ποσοστό συμμόρφωσης για βραχυπρόθεσμες θεραπείες αγγίζει το 70-80%.  Όσο για τη συμμόρφωση στις αλλαγές του τρόπου ζωής, αυτή δεν ξεπερνά το 20-30%.

Όπως ανέφερε ο κ. Υφαντόπουλος, οι παράγοντες που επηρεάζουν την μη συμμόρφωση, σχετίζονται με τα οικονομικά προβλήματα (30%) και την φτωχοποίηση του συστήματος υγείας (55%), τη δυσανεξία, καθώς και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Παράλληλα η έρευνα έδειξε ότι οι ιατροί δεν αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ενημέρωσης και ότι οι οδηγίες των ιατρών δεν γίνονται πάντοτε αποδεκτές από τους ασθενείς. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ακόμη ότι οι ίδιοι οι ασθενείς είναι αυτοί τελικά που αποφασίζουν για τη θεραπεία τους, ενώ η μη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα και έχει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

 

*Η έρευνα διεξήχθη από τη Webrating Health και το dailypharmanews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πότε ένα φάρμακο δεν έχει αποτέλεσμα;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το 30% των συνταγών δεν εκτελούνται – 1 στα 2 φάρμακα λαμβάνονται λάθος

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χάνουμε 1,5 δισ. ευρώ επειδή δεν ακολουθούμε τις οδηγίες των γιατρών