• ΥΓΕΙΑ

    Επιστημονική μελέτη: Πώς ο πατέρας «καθορίζει» το φύλο του μωρού


    Μια νέα μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε χιλιάδες οικογένειες σε βάθος εκατοντάδων ετών, βοηθά τους υποψήφιους γονείς να «προβλέψουν»  το φύλο του παιδιού τους.

    Στο πλαίσιο της μελέτης, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Newcastle, με επικεφαλής  τον  Corry Gellatly, μελετήθηκαν 927 οικογενειακά δένδρα, που περιείχαν πληροφορίες για 556.387 άτομα από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, ξεκινώντας από το έτος 1600.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες κληρονομούν την τάση να κάνουν γιους ή κόρες από τους γονείς τους. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνδρας με πολλούς αδελφούς είναι πιθανότερο να έχει γιους, ενώ ένας άνδρας με πολλές αδελφές είναι πιθανότερο να έχει κόρες.

    Οι άνδρες καθορίζουν το φύλο ενός μωρού ανάλογα με το αν το σπερματοζωάριό τους που θα γονιμοποιήσει το ωάριο φέρει χρωμόσωμα Χ ή Υ. Όταν ένα χρωμόσωμα X συνδυάζεται με το χρωμόσωμα X της μητέρας (οι γυναίκες έχουν δύο Χ) το παιδί είναι κοριτσάκι (XX) και όταν ένα χρωμόσωμα Υ συνδυαστεί με το χρωμόσωμα Χ της μητέρας το παιδί είναι αγοράκι (XΥ).

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ένα γονίδιο που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα ευθύνεται για το εάν το σπέρμα ενός άνδρα περιέχει περισσότερα σπερματοζωάρια με Χ ή Υ χρωμόσωμα, τα οποία και θα επηρεάσουν το φύλο των παιδιών του. Σε μεγαλύτερη κλίμακα, ο αριθμός των ανδρών των οποίων το σπέρμα έχει περισσότερα σπερματοζωάρια με X  χρωμόσωμα, σε σύγκριση με τον αριθμό των ανδρών των οποίων το σπέρμα έχει περισσότερα σπερματοζωάρια με Υ χρωμόσωμα επηρεάζει την «αναλογία φύλου» των παιδιών που γεννιούνται κάθε χρόνο.

    Το υπεύθυνο γονίδιο

    Ένα γονίδιο αποτελείται από δύο μέρη, γνωστά ως αλληλόμορφα, που κληρονομούνται από κάθε γονέα. Στο άρθρο του, ο κ. Gellatly καταδεικνύει ότι είναι πιθανό οι άνδρες να φέρουν δύο διαφορετικούς τύπους αλληλόμορφων, που οδηγούν σε τρεις πιθανούς συνδυασμούς σε ένα γονίδιο που ελέγχει την αναλογία των χρωμοσωμάτων  Χ και Υ στο σπέρμα.

    Οι άνδρες με τον πρώτο συνδυασμό, γνωστό ως mm, παράγουν περισσότερα σπερματοζωάρια με Υ  χρωμόσωμα και έχουν περισσότερους γιους.

    Οι άνδρες με το δεύτερο συνδυασμό, γνωστό ως mf, παράγουν περίπου ίσο αριθμό σπερματοζωαρίων με X και Y χρωμόσωμα και κάνουν περίπου ίσο αριθμό γιων και θυγατέρων.

    Οι άνδρες με τον τρίτο συνδυασμό, γνωστό ως ff, παράγουν περισσότερα σπερματοζωάρια με Χ χρωμόσωμα και κάνουν περισσότερες κόρες.

    Το γονίδιο που μεταφέρεται από τους δύο γονείς, το οποίο ευθύνεται για το αν οι άνδρες θα έχουν περισσότερους γιους και μερικοί περισσότερες κόρες, μπορεί να εξηγήσει γιατί βλέπουμε τον αριθμό των ανδρών και των γυναικών να είναι περίπου ισορροπημένος σε έναν πληθυσμό. Εάν υπάρχουν πολλοί άντρες στον πληθυσμό, για παράδειγμα, τα θηλυκά θα βρουν πιο εύκολα έναν σύντροφο, έτσι ώστε οι άνδρες που έχουν περισσότερες κόρες να μεταφέρουν περισσότερα από τα γονίδιά τους, οδηγώντας στη γέννηση περισσότερων θηλυκών στις επόμενες γενιές”, εξηγεί ο Gellatly.

    Πηγή: Πανεπιστήμιο του Newcastle

    Πώς λειτουργεί το γονίδιο

    Τα παραπάνω δέντρα απεικονίζουν πώς λειτουργεί το γονίδιο. Είναι ένα απλοποιημένο παράδειγμα, στο οποίο οι άνδρες είτε έχουν μόνο γιους, είτε μόνο κόρες, είτε ίσο αριθμό γιων και θυγατέρων. Δείχνει, επίσης, ότι αν και το γονίδιο δεν έχει καμία επίδραση στα θηλυκά, οι γυναίκες το φέρουν και το μεταδίδουν στα παιδιά τους.

    Στο πρώτο οικογενειακό δέντρο (Α) ο παππούς έχει το συνδυασμό mm, έτσι όλα τα παιδιά του είναι αρσενικά. Κληροδοτεί μόνο το αλληλόμορφο m  και τα παιδιά του είναι πιθανότερο να έχουν τον συνδυασμό των mm. Ως αποτέλεσμα, αυτοί οι γιοι μπορεί επίσης να έχουν μόνο γιους (όπως φαίνεται). Οι εγγονοί τους  έχουν τον mf συνδυασμό αλληλόμορφων, καθώς κληρονόμησαν ένα m από τον πατέρα τους και ένα f από τη μητέρα τους. Ως αποτέλεσμα, έχουν ίσο αριθμό γιων και θυγατέρων.

    Στο δεύτερο δέντρο (Β) ο παππούς είναι ff και όλα τα παιδιά του είναι θηλυκά και έχουν τον συνδυασμό των αλληλόμορφων ff, επειδή ο πατέρας και η μητέρα τους ήταν και οι δύο ff. Ένα από τα θηλυκά παιδιά έχει κάνει τα δικά του παιδιά με ένα αρσενικό που έχει τον συνδυασμό mm. Αυτό το αρσενικό καθορίζει το φύλο των παιδιών, με αποτέλεσμα τα εγγόνια να είναι όλα αρσενικά. Οι εγγονοί έχουν τον mf συνδυασμό αλληλόμορφων, επειδή κληρονόμησαν ένα m από τον πατέρα τους και ένα fαπό τη μητέρα τους. Ως αποτέλεσμα, έχουν ίσο αριθμό γιων και θυγατέρων.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Evolutionary Biology

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εξωσωματική: Πότε τα φάρμακα είναι ασφαλή και πότε μπορεί να γίνουν επικίνδυνα

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος ενώ είναι ήδη έγκυος;

     

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η προετοιμασία πρέπει να ξεκινάει χρόνια πριν για όσους σκοπεύουν να γίνουν γονείς



    ΣΧΟΛΙΑ