• ΥΓΕΙΑ

    Επικίνδυνο για την υγεία το στέγνωμα ρούχων μέσα στο σπίτι

    • NewsRoom


    Καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για το συχνό στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι και δη στο καλοριφέρ, τονίζοντας ότι η πρακτική αυτή μπορεί να βλάψει την υγεία, κυρίως των παιδιών και των ατόμων με αναπνευστικά και άλλα προβλήματα.

    Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα υγρά περιβάλλοντα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη  μυκήτων και μούχλας, που απελευθερώνουν μικροσκοπικά σωματίδια («σπόρια»), τα οποία συνήθως είναι αόρατα με γυμνό μάτι.

    Σε φυσιολογικές συνθήκες, όταν οι άνθρωποι εισπνέουν αυτά τα σπόρια, το ανοσοποιητικό τους σύστημα βοηθά να τα αποβάλλουν μέσω του  βήχα ή του φτερνίσματος. Εντούτοις, τα άτομα που έχουν ευαισθησία στη μούχλα, μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

    Τα πράγματα γίνονται σοβαρότερα όταν, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μιας επικίνδυνης λοίμωξης των πνευμόνων από το μύκητα Ασπέργιλλο, που ονομάζεται «ασπεργίλλωση».

    Στα υγιή άτομα αυτή η κατάσταση συνήθως δεν είναι επιβλαβής. Ωστόσο, σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 40 άτομα με άσθμα μπορεί να επηρεαστεί από την αλλεργική βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση, αντιμετωπίζοντας συνήθως συμπτώματα όπως συριγμό, δύσπνοια, βήχα με βλέννα και μερικές φορές με αίμα.

    Η ασπεργίλλωση μπορεί να καταστεί δυνητικά απειλητική για τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς ή οι μεταμοσχευμένοι ή ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα,  όπως κυστική ίνωση ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

    Μπορεί να προκαλέσει βήχα, σε ορισμένες περιπτώσεις με αιμόπτυση, δύσπνοια, κόπωση και απώλεια βάρους. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξαπλωθεί στο αίμα και σε όργανα όπως τα νεφρά ή ο εγκέφαλος.

    Ιδιαίτερα ευάλωτα στην ποιότητα του αέρα είναι επίσης τα παιδιά, των οποίων οι πνεύμονες εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

    Οι ειδικοί συνιστούν τα ρούχα να απλώνονται σε εξωτερικούς χώρους εάν είναι δυνατόν, διαφορετικά σε καλά αεριζόμενο εσωτερικό χώρο. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η πιο υγιεινή επιλογή είναι το στεγνωτήριο.

    Τα σπόρια της μούχλας βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδά τους το φθινόπωρο και το χειμώνα. Εάν το σπίτι σας έχει υγρασία, τα σπόρια αυξάνονται όταν η θέρμανση είναι αναμμένη.

    Σε περίπτωση που είναι αναπόφευκτο να στεγνώνετε τα ρούχα σε κλειστό χώρο, βεβαιωθείτε ότι είναι ανοιχτό ένα παράθυρο.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κυστική ίνωση: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για βρέφη

      

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΧΑΠ: Κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού για όσους πάσχουν και δεν το γνωρίζουν



    ΣΧΟΛΙΑ