• ΥΓΕΙΑ

    Στοιχεία σοκ: 75.000 Έλληνες πάσχουν από ηπατίτιδα και δεν το γνωρίζουν

    • NewsRoom


    Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη εξακολουθεί να μαστίζει η ιογενής ηπατίτιδα, αποτελώντας τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

    Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 200.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β.

    Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων 75.000 δεν το γνωρίζουν. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο ανήκουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι έγκλειστοι φυλακών, ιδίως εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.

    Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας μας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας Β.

    Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C. Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).

    Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων του ιού σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Η σύσταση αυτή προτείνεται αυτόματα κατά τη συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ σε άτομα αυτών των ηλικιακών ορίων, προκειμένου να εντοπισθούν άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C και δεν το γνωρίζουν.

    Σήμερα όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης.

    Ταυτόχρονα, όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα C μπορούν σήμερα να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού, προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση και θεραπεία.

    Εθνική δέσμευση η εξάλειψη της ηπατίτιδας C

    Η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030 αποτελεί εθνική δέσμευση από το 2016, όταν υιοθέτησε η χώρα μας τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

    Η σοβαρότητα της νόσου ως πρόβλημα δημόσιας υγείας έχει ήδη καταστεί σαφής, δεδομένου ότι  κάθε χρόνο έχουμε περίπου 3.700 νέες μολύνσεις στη χώρα μας, ενώ οι 7 στις 10 αφορούν σε άτομα με ιστορικό ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών.

    Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εκρίζωση της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, αποτελεί το βασικό εργαλείο επίτευξης του στόχου, ενώ έχει παράλληλα οριστεί  από το υπουργείο Υγείας, Εθνική Συντονιστική Επιτροπή υπεύθυνη για την παρακολούθηση και την υλοποίησή του. Οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν το εχέγγυο ότι η ανάδειξη του προβλήματος, η έγκαιρη διάγνωση και η λήψη θεραπείας από όλους τους ασθενείς, τίθεται ως προτεραιότητα, ώστε να βελτιωθεί η αντιμετώπισή του και να επιτευχθεί η εξάλειψη σε εθνικό επίπεδο.

    Οι 4 κύριοι άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που αφορούν στην πρόληψη και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, την διάγνωση και θεραπεία καθώς και την παρακολούθηση και αποκατάσταση, εκτός από κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν και το πλαίσιο για την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής υγείας και αποδοτικής χρήσης των πόρων.

    Για τους παραπάνω λόγους και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας στις 28 Ιουλίου, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» παρουσιάζει το νέο ψηφιακό εργαλείο με τίτλο «NOhep Greece», διαθέσιμο στη διεύθυνση – http://helpa-prometheus.gr/nohepgreece/.

    Το NOhep Greece, είναι μία πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να ενώσει επιστημονική κοινότητα, αρμόδιους φορείς, πολιτικά πρόσωπα και πολίτες, με στόχο την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στη χώρα μας.

    Σκοπός του NOhep Greece είναι να λειτουργεί ως Παρατηρητήριο της προόδου που σημειώνεται αλλά και των ενεργειών που κρίνονται απαραίτητες, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, λίγο πριν την έλευση του 2020, που αποτελεί χρονιά ορόσημο της πρώτης παγκόσμιας αξιολόγησης για την εξάλειψη της νόσου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της πλατφόρμας Nohep Greece μπορούν όλοι, με μία απλή εγγραφή, να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματος της σημασίας της εξάλειψης της ηπατίτιδας C. Όλοι μαζί μπορούμε να αναπτύξουμε ενιαία φωνή για να τονίσουμε την αναγκαιότητα σε πράξεις, δράση και αλλαγές!

    Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ηπατίτιδας είναι η ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση του γενικού πληθυσμού και των αρμόδιων φορέων για το σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας των ιογενών ηπατιτίδων, ως έναυσμα για ουσιαστική δράση και αλλαγή. Αυτό πρεσβεύει και το ΝΟhep Greece.



    ΣΧΟΛΙΑ