• ΥΓΕΙΑ

    Έλλειψη ενέργειας: Πώς θα γεμίσετε τις… μπαταρίες σας


    Ξεμείνατε από ενέργεια; Δεν είστε οι μόνοι! Η έλλειψη ενέργειας και η κόπωση αποτελούν βασικά «συστατικά» της σύγχρονης καθημερινότητας και επηρεάζουν σημαντικά τόσο την απόδοση στα καθήκοντά μας, όσο και την ποιότητα της ζωής μας.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις*, η έλλειψη ενέργειας οφείλεται είτε στην φτωχή σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή, είτε στις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού, λόγω των υψηλών απαιτήσεων της καθημερινότητας, της  εναλλαγής των εποχών  και της  έντονης κούρασης και καταπόνησης, που μετατρέπουν την πλήρη –σε κανονικές συνθήκες- πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων σε ανεπαρκή. Οι αυξημένες ανάγκες απαιτούν περισσότερη ενέργεια από αυτήν που ο οργανισμός ενδεχομένως διαθέτει και η πρόσληψη περισσότερων θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του.

    Παρότι μπορούμε να προσλάβουμε τα στοιχεία αυτά από μια ισορροπημένη διατροφή, η τυπική σύγχρονη διατροφή, η λεγόμενη «δυτικού τύπου», στερείται πολλών βασικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών.

    Οι ανεπάρκειες των θρεπτικών ουσιών έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα, προκαλώντας εξάντληση, κόπωση και άλλα συμπτώματα.

    Ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων που οδηγούν σε απώλεια ενέργειας

    Ορισμένα από τα πιο βασικά στοιχεία, των οποίων η ανεπάρκεια στον οργανισμό οδηγεί σε έλλειψη ενέργειας και κατά συνέπεια σε κόπωση και εξάντληση είναι τα παρακάτω:

    Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

    Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφίμων σε ενέργεια. Περιλαμβάνουν την Β1 (θειαμίνη), την Β2 (ριβοφλαβίνη), την Β3 (νιασίνη), την Β5 (παντοθενικό οξύ), την Β6, την Β12, το φυλικό οξύ και την βιοτίνη. Αν υπάρχει ανεπάρκεια αυτών των βιταμινών, η ικανότητα των μιτοχονδρίων (ενεργειακά κέντρα) των κυττάρων να παράγουν ενέργεια απειλείται.

    Μαγνήσιο

    Το μαγνήσιο είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο στον ανθρώπινο οργανισμό. Συμμετέχει σε περισσότερες από 300 μεταβολικές αντιδράσεις, με βασική αντίδραση την παραγωγή ενέργειας. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας κόπωσης, ενώ η πρόσληψή του σε ασθενείς με χρόνια κόπωση δείχνει κλινική βελτίωση των ενεργειακών επιπέδων.

    Οι ανεπάρκειες των θρεπτικών ουσιών έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα, προκαλώντας εξάντληση, κόπωση και άλλα συμπτώματα.

    Αντιοξειδωτικά
    Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικές ενώσεις που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Περιλαμβάνουν τις βιταμίνες C και Ε, το ανόργανο σελήνιο, το θρεπτικό συνένζυμο Q10 κ.ά Και τα αντιοξειδωτικά εμπλέκονται στην διαδικασία παραγωγής ενέργειας από τα μιτοχόνδρια, στην οποία είναι και απαραίτητα.

    Σίδηρος
    Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία βοηθούν στην αποθήκευση και μεταφορά οξυγόνου στο αίμα. Από τα πιο κοινά συμπτώματα της ανεπάρκειάς του στον οργανισμό είναι έλλειψη ενέργειας και η κόπωση.

    Η λύση

    Η ισσοροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το ελαιόλαδο, θα μπορούσε να είναι η απάντηση  του προβλήματος. Εντούτοις, συχνά, οι συνθήκες της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να μπούμε σε… πρόγραμμα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει και να διογκώνεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συμπληρώματα διατροφής όπως το SUSTENIUM PLUS, μπορούν να συμπληρώσουν τα «κενά», διοχετεύοντας στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

    Η αποκλειστική σύνθεση του  SUSTENIUM PLUS, με περισσότερο από 5g αμινοξέα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία,  εξασφαλίζει επιπλέον ενέργεια στον οργανισμό όταν τη χρειάζεται.

    Είναι ιδανικό για  την κάλυψη των αναγκών της καθημερινότητας αλλά και των  αυξημένων αναγκών που παρατηρούνται κατά την εναλλαγή των εποχών  και σε περιόδους έντονης κούρασης και καταπόνησης, όταν τα αποθέματά ενέργειας δεν είναι αρκετά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αθλητές κατά τη διάρκεια της αθλητικής προετοιμασίας ή μετά την προπόνηση ή/και από οποιονδήποτε σε περιόδους παρακολούθησης προγραμμάτων φυσιοθεραπείας και αποκατάστασης. Παράλληλα, περιέχει βιταμίνη C συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν περιέχει χρωστικές και τεχνητά αρώματα, αλλά πραγματική γεύση πορτοκάλι.

    Αποτέλεσμα εικόνας για sustenium plus

    Απαραίτητο το νερό

     Το νερό είναι κύριο συστατικό του αίματος. Είναι απαραίτητο για τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα καθώς και για την αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Όταν ο οργανισμός δεν ενυδατώνεται σωστά, ένα από τα πρώτα σημάδια είναι το αίσθημα κόπωσης.

    Καφεΐνη και αλκοόλ

    H καφεΐνη μπορεί να δώσει μία τόνωση στον οργανισμό, αλλά η τόνωση αυτή δεν είναι ανάλογη με την ποσότητα που καταναλώνεται, όπως πολλοί πιστεύουν.  Κάθε άλλο μάλιστα, οι υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης, κυρίως μετά τις 2 μ.μ, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον ύπνο και κατά συνέπεια, εξάντληση κατά  τη διάρκεια της ημέρας.  Το αλκοόλ απ’ την άλλη πλευρά, καλό είναι να μην καταναλώνεται το μεσημέρι ή το απόγευμα και να περιορίζεται (όταν κανείς θέλει να καταναλώσει) σε ένα ποτό το βράδυ.

    Για επιπλέον τόνωση

    • Επιδοθείτε σε μια ήπιας ή μέτριας έντασης άσκηση.
    • Περιορίστε το στρες. Η ψυχοθεραπεία και οι εναλλακτικές θεραπείες, όπως διαλογισμός, γιόγκα, τάι τσι, μπορούν να βοηθήσουν.
    • Περιορίστε, τις ώρες που εργάζεστε, στη δουλειά ή στο σπίτι.
    • Φροντίστε να έχετε έναν επαρκή και ποιοτικό ύπνο.

    *Επειδή, σπανιότερα,  η έλλειψη ενέργειας, η κόπωση και η εξάντληση μπορεί να είναι συμπτώματα σειράς παθολογικών καταστάσεων, όταν δεν μπορούν να αποδοθούν σε εμφανή αίτια ή επιμένουν θα πρέπει να διερευνώνται από ειδικό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 5 ενδείξεις ότι οδεύετε προς την κατάρρευση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αν αισθάνεστε συνεχή κούραση, προσέξτε αυτές τις 10 πιθανές παθήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Είναι κούραση, κόπωση ή εξάντληση; Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά!



    ΣΧΟΛΙΑ