• ΥΓΕΙΑ

    Εγκάρσια μυελίτιδα: H παρενέργεια που έβαλε «φρένο» στις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca

    • NewsRoom


    Τι είναι αυτή η πάθηση και ποια τα συμπτώματά της

    Προβληματισμό προκάλεσε σήμερα η είδηση ότι «παγώνουν» οι κλινικές δοκιμές για το επικρατέστερο εμβόλιο κατά του κορονοϊού, από την AstraZeneca, που βρισκόταν στην τελική φάση.

    Όπως έγινε γνωστό, μία παρενέργεια που εμφανίστηκε σε εθελοντή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού του χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και οδήγησε τους ειδικούς στην απόφαση να διακόψουν, προσωρινά τουλάχιστον, τις κλινικές δοκιμές.

    Η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα την διακοπή των κλινικών δοκιμών, περιλαμβανομένων των δοκιμών τελευταίων σταδίων, για να επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή η αξιολόγηση των όρων ασφαλείας, έπειτα από την προσβολή ενός από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές. Σύμφωνα με το BBC, η τελική απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από την ιατρική ρυθμιστική αρχή MHRA εντός λίγων ημερών. «Πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας, που ακολουθείται όταν εμφανίζεται μία εν δυνάμει ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές», εξηγεί η AstraZeneca στην ανακοίνωσή της.

    Σύμφωνα με τους New York Times, η παρενέργεια που εμφάνισε ο εθελοντής παραπέμπει σε εγκάρσια μυελίτιδα, που αποτελεί μία φλεγμονή στο νωτιαίο μυελό. Πιο συγκεκριμένα, ο όρος μυελίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή του νωτιαίου μυελού, ενώ ο όρος εγκάρσια στην κατανομή των βλαβών.

    Αυτό που προκαλεί ουσιαστικά η φλεγμονή στο νωτιαίο μυελό είναι ότι διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών ινών ανάμεσα στο νωτιαίο μυελό και τον υπόλοιπο οργανισμό, επηρεάζοντας την αισθητικότητα και τη νευρική σηματοδότηση κάτω από το σημείο της βλάβης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άλγος, αισθητικά προβλήματα, αδυναμία στα κάτω και άνω άκρα, καθώς και προβλήματα στην ουροδόχο κύστη και το έντερο.

    Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου ή φυλής. Δεν παρουσιάζει κληρονομικότητα και οι περισσότερες διαγνώσεις της νόσου γίνονται στις ηλικίες 10-19 και 30-39 ετών.

    Παράλληλα, η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να είναι είτε οξεία (εμφανίζεται σε ώρες ή ημέρες) είτε υποξεία (εμφανίζεται σε διάστημα 1-4 εβδομάδων).

    Τα συχνότερα συμπτώματα που φανερώνουν εγκάρσια μυελίτιδα είναι τα εξής:

    Αδυναμία στα χέρια και τα πόδια

    Οι ασθενείς με εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να παρουσιάσουν αδυναμία στα κάτω άκρα, που επιδεινώνεται ταχέως. Αν η μυελίτιδα επηρεάζει το άνω τμήμα του νωτιαίου μυελού, μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και στα άνω άκρα. Μπορεί να εμφανιστεί επίσης παραπάρεση, που εξελίσσεται σε παραπληγία, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πρέπει να χρησιμοποιήσει αναπηρικό καροτσάκι.

    Άλγος

    Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως άλγος στη μέση ή ένα οξύ αίσθημα που επεκτείνεται προς τα κάτω ή τα άνω άκρα και τον κορμό.

    Αισθητικά Συμπτώματα

    Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παραισθησίες στα κάτω άκρα, καθώς και απώλεια της αισθητικότητας. Συχνά, επηρεάζεται η αισθητικότητα στον κορμό, καθώς και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μπορεί να παρουσιαστούν επίσης συμπτώματα κατά την πρόσθια κάμψη της κεφαλής τα οποία υποχωρούν όταν η κεφαλή επανέλθει στη φυσιολογική θέση (σημείο Lhermitte).

    Συμπτώματα από το Έντερο και την Ουροδόχο Κύστη

    Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη τάση για ούρηση, ακράτεια, δυσκολία στην κένωση της κύστης και δυσκοιλιότητα.

    Αρκετοί ασθενείς αναφέρουν επίσης μυϊκούς σπασμούς, ένα γενικότερο αίσθημα δυσφορίας, κεφαλαλγία, πυρετό και απώλεια της όρεξης, ενώ άλλοι παρουσιάζουν συμπτώματα στο αναπνευστικό. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν σεξουαλική δυσλειτουργία, κατάθλιψη και άγχος που προκαλούνται από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, το στρες και το χρόνιο πόνο.

    Το μεσημέρι της Τετάρτης, την τοποθέτησή του σχετικά με την αναβολή των δοκιμών στο υποψήφιο εμβόλιο έκανε και ο Ηλίας Μόσιαλος, αναφέροντας όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι αυτή την ώρα για την αναβολή.

    Δείτε την δημοσίευση του κ. Μόσιαλου:

    Tι ξέρουμε για τη διακοπή των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της AstraZenecaH μελέτη Φάσης 3 του εμβολίου της…

    Posted by Ηλίας Α. Μόσιαλος on Wednesday, September 9, 2020

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ