Το πειραματικό φάρμακο της AstraZeneca για ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα, βοήθησε τους ασθενείς να ελέγξουν την ασθένειά τους, ανέφερε ο φαρμακευτικός κολοσσός, ενισχύοντας τις προοπτικές για επιτυχία του συγκεκριμένου φαρμάκου. 

Το ενέσιμο φάρμακο Gefurulimab για τη γενικευμένη μυασθένεια gravis (ένα αυτοάνοσο νόσημα του νευρικού ιστού που συνεπάγεται την αδυναμία και κάματο των μυών), έδειξε στατιστικά και κλινικά σημαντική μείωση στη σοβαρότητα της νόσου, ενώ παράλληλα βοήθησε τους ασθενείς να βελτιώσουν την ικανότητά τους να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ανέφερε η AstraZeneca σε ανακοίνωσή της.

1

Η μετοχή της AstraZeneca σημείωνε άνοδο 1,8% στις 11:08 ώρα Ελλάδος την Πέμπτη στο Λονδίνο, ενώ έχει αυξηθεί κατά 3,7% από την αρχή του έτους.

Σημειώνεται ότι η κλινική δοκιμή σε προχωρημένο στάδιο δοκιμάζει το Gefurulimab ως ένεση αυτοχορήγησης μία φορά την εβδομάδα.

Το φάρμακο, που δημιουργείται από τη μονάδα σπάνιων παθήσεων Alexion της AstraZeneca, θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα έως και 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2031, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών.

Η μυασθένεια gravis, όπως προαναφέρθηκε, είναι αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει τους μύες που ελέγχουν το πρόσωπο, για λειτουργίες όπως η κατάποση και η ομιλία, ενώ μπορεί επίσης να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος.

Αποτελεί μακροχρόνια πάθηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις, όπου σημειώνονται χειρότερα συμπτώματα.

Επενδυτική «βόμβα» στις ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ανέφερε την Τρίτη ότι σχεδιάζει επενδύσεις 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ πριν από το 2030, αυξάνοντας τις δαπάνες της παράλληλα με άλλες ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες, ενόψει πιθανών δασμών στα εισαγόμενα φάρμακα.

Το τεράστιο αυτό ποσό, αναμένεται να διατεθεί για παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη, ανέφερε η Astra σε ανακοίνωσή της.

Περιλαμβάνει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για μια νέα εγκατάσταση στη Βιρτζίνια που θα παράγει φάρμακα για χρόνιες ασθένειες, δήλωσε τη Δευτέρα σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον ο Κέβιν Χάσετ (Kevin Hassett), διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ.

Η κίνηση της Astra, γίνεται καθώς οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες σπεύδουν να ανακοινώσουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ, με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων των δασμών που επέβαλλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε επίσης: 

AstraZeneca: Επενδυτική «βόμβα» στις ΗΠΑ – 50 δισ. δολάρια πριν από το 2030

Έλον Μασκ: «Η Tesla αναμένεται να διανύσει μια δύσκολη περίοδο» – Νέα βουτιά για τη μετοχή

Ντόναλντ Τραμπ: Οι δασμοί στις χώρες θα κυμαίνονται μεταξύ 15% και 50%